Mundijal, dan sedmi – Holandska overa, špansko 'vađenje', hrvatsko moranje

Autor: Miloš Marković
sreda 18.06.2014.
15:31
Izvor: Sportske.net

Drugi krug takmičenja po grupama je započet, na scenu večeras stupaju Holanđani, Španci i Hrvati sa gotovo istim ambicijama.

Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko
Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko

Povezane vesti

Takmičarski dan započinje u terminu od 18 sati.

Na teren stadiona Beira Rio Porto u Alegreu istrčaće fudbaleri Australije i Holandije, u različitom raspoloženju.

Kenguri su u prvom kolu poraženi od Čilea rezultatom 3:1, dok su Holanđani u velikom derbiju kola ubedljivo pregazili aktuelne svetske prvake Špance, rezultatom 5:1.

Bez ikakve dileme su izabranici Luja Van Gala favoriti u večerašnjem duelu, koji im može omogućiti da načine veliki korak ka plasmanu u narednu fazu takmičenja. Sa eventualnih šest bodova, Holanđani bi nakon večerašnjeg meča zakucali prvu poziciju u grupi, dok bi za drugo mesto koje vodi u narednu fazu bitku vodili Čileanci i Španci.

Ipak, obazrivost je neophodna, Van Gal će svakako pripremiti svoje momke, iznenađenja su postala svakodnevna na Mundijalu u Brazilu.

Prednost i sa tržišne strane je u prilogu Holanđana, vrednost od 306 miliona dolara naspram australijskih 31.5 samo je jedan od aspekata koji teže ka tome da od Holanđana naprave nepobitne favorite pred večerašnji duel.

Drugi meč današnjeg takmičarskog dana na programu je u 21 sat.

Sastaju se Španija i Čile, a snage će odmeriti na terenu Marakane u Riu de Žaneiru.

Del Boske je nakon debakla protiv Holanđana najavio promene u timu, u proteklim danima je najviše posla imao na psihološkom planu, Furija je pretrpela težak udarac protiv Holandije, koja se osvetila sa kamatom za finale iz Južne Afrike.

Večerašnji duel je biti il' ne biti za Španiju, koja u slučaju da ne dobije večerašnji duel gubi sve šanse za plasman u narednu rundu.

Kao i u slučaju drugog meča grupe B, Španci su favoriti u odnosu na čileansku selekciju. Ipak, prvoplasirana ekipa na FIFA rang listi moraće da uči iz svojih grešaka, opuštanje nije dozvoljeno.

Program od ponoći zatvaraju Kamerun i Hrvatska, selekcije iz grupe A.

Meč se igra na Areni Amazonija u Manausu, a oba tima u ovaj duel ulaze nakon poraza iz prvog meča. Kamerunci su izgubili od Meksika, a Hrvati su poraženi na otvaranju od domaćina rezultatom 3:1.

Dobra vest za Vatrene je svakako povratak Marija Mandžukića, Hrvati su jasno poručili da će u ovaj duel ući bez ikakvih kalkulacija, sa željom da ostvare pobedu.

Sa druge strane, loše vesti za Kamerunce su te da samjuel Eto još uvek ne zna i ne želi da otkrije hoće li nastupiti. Oko selekcije Kameruna vlada negativna atmosfera, u javnosti se uveliko priča o motivu, tačnije nedostatku istog i odbijanju fudbalera da se ukrcaju u avion za Brazil dok im se ne daju garancije da će im biti isplaćene premije za igranje za nacionalni tim.

Baš kao što je slučaj sa Španijom, Hrvati jednostavno moraju do sva tri boda ukoliko žele da ostanu u igri za plasman u narednu rundu.


Ne propustite