Tip izlog - "Dupla" pobeda za Nemačku, Kanađani ruše domaćina

Autor: Milovan Longinov
utorak 06.08.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Birajte kvote iz košarke i ostalih sportova.

Povezane vesti

Košarka

14414 Germany – Greece H1 – 7.5 (1.89)

Svetski prvaci Nemci opravdavaju ovaj eptiet na Olimpijskim igrama u Parizu. „Panceri“ su u grupnoj fazi, uz SAD, pokazali najviše i sa sve tri pobede zauzeli prvo mesto u grupi B ispred Japana, Brazila i domaćina Francuske. I ne samo to, Nemačka je sve utakmica rešila u svoju korist dvocifrenom razlikom, pa puna samopuzdanje dočekuje četvrtfinale protiv Grka. Grčka je opasna „visila“ za plasman u nokaut fazu. Izgubili su Heleni prve dve utakmice na turniru od Kanade i Australije, onda savladali Španiju i sačekali trijumf Srbije nad Južnim Sudanom, koji ih je odveo među osam najboljih. Teško će Grci protiv Nemaca. Nemačka sa Šruderom i Francom Vagnerom, uz veliku pomoć igrača uloga, deluje fantastično i favorit je u četvrtfinalu. Grci se svode uglavnom na Janisa Adetokumba i mole bogu a šuteve spolja pogode Vokap i Kalataes, što baš i nije velika nada. Zbog toga sve ukazuje da će Nemci rutinski u polufinale.

14416 France – Canada H2 7.5 (1.97)

Slučajno ili namerno, tek žreb je razdvojio domaćina Francusu od Sjedinjenih Američkih Država sve do potencijalnog finala. Ali, ko uopšte očekuje da će „trikolori“ stići do utakmice za zlato? Francuska nije delovala dobro u Lilu, uprkos očiglednom individualnom kvalitetu. Sa Brazilom se na startu nisu mučili, onda u trileru nekako išupali pobedu protiv Japana, da bi za kraj pokazali nemoć i ubedljivo poraženi od Nemaca. Zakazali su, od selektora Kolea, pa da do najboljeg defanzivca NBA lige Rudija Gobera, a ono što je najgore za „trikolore“, ne deluje da se bilo šta može promeniti u četvrtfinalu. Šanse su još manje jer igraju protiv fantastične Kanade, koja sa sve tri pobede ulazi u eliminacionu fazu. Deluje da Kanađani još pošteno nisu ni dodali gas, a i sa „trećom brzinom“ su bili sjajni. Šaj Gildžus-Aleksander bi mogao da još više „povuče“, tu su Marej, Beret, Bruks, Dort... Francuzi nemaju čemu lepom da se nadaju.

14425 Spain W – Belgium W 2 (1.68)

Do pre nekoliko godina dueli Španije i Belgije nisu predstavljali neki veliki okršaj evropskih sila. Razlog za to je što su Belgijanke imale ulogu totalnog autsajdera. Ipak, ženska reprezentacija Belgije rapidno je napredovala i to krunisala osvajanjem Evropskog prvenstva prošle godine savladavši upravo tradicionalnu velesilu Španiju u finalu. Zbog toga Belgijanke imaju ulogu favorita u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Belgija je očekivano izgubila od Amerike, a neočekivano od Nemica, u grupi, da bi u poslednjem kolu pokazala zašto je prvak Evrope i deklasirala Japan za plasman među osam. Španija je bez poraza stigla do četvrtfinala, ali nije bila dominantna u grupi sa Srbijom, Kinom i Portorikom. Špankinje su bile miljenice sreće, ali i tim sa jačim karakterom od Kine i Portorika, te slavile u završnicama za infarkt, dok su izabranice Marine Maljković podbacile protiv njih. Ipak, te tri pobede Španije mogle bi biti prosute u prvom meču eliminacione faze, jer je Belgija pokazala da zna kako protiv njih i ima generaciju koja pomera granice.

14427 Germany W – France W 1 (2.40)

Baš kao i muška selekcija, košarkašice Francuske su imale sreće na žrebu, te mogu igrati protiv neprikosnovene Amerike tek u finalu. Ali, treba doći do Amerikanki. Teško da će se to i dogoditi, pre će Francuskinje ispasti već u četvrtfinalu. Rival im je Nemačka koja je značajno napredovala u ženskoj košarci, što je potvrdila dobrim partijama na olimpijskom turniru. Jesu Nemice ubedljivo poražene od SAD, ali su svoj kvalitet potvrdile trijumfima nad vrlo nezgodnom Nigerijom i prvakom Evrope Belije. Francuska je na drugoj strani ubedljivo savladala Kanadu i Nigerijom, ali je pala na prvom većem ispitu, jer je Australija bila prejaka za domaćina.  Prošle godine je na startu Evrobasketa Francuska savladala Nemačku, ali sad bi ogroman pritisak domaće publike i očekivanja mogao da okove Francuskinje. Nemicama je ovo prvo učešće na Igrama i mogli bi ga krunisati ulaskom u polufinale.

Rukomet

42588 Spain – Egypt 2 (2.30)

Možda bi neko pomislio da smo rukometne neznalice što prognoziramo da će u četvrtfinalu Olimpijskih igara Egipat senzacionalno izbaciti velesilu Španiju, ali to uopšte ne bi ni bila senzacija. Egipćani su dugo u vrhu svetskog rukometa i fantastično igraju ovaj sport. Do sada nisu osvojili medalju na Igrama, ali je ovo njihova istorijska šansa. U grupi su Afrikanci izgubili samo od strašnih Danaca, odigrali nerešeno protiv prvaka Evrope i domaćina Francuske, a naređali trijumfe u duelima sa Argentinom, Norveškom i Mađarskom, Na drugoj strani, Španija je u četvrtfinale ušla poslednja, trijumfom nad Hrvatima u meču koji se mogao okarakterisati kao svojevrsna osmina finala. Nema sumnje da Španija ima izuzetno jak tim, ali Egipćani su u velikom naletu, prepuni su samopuzdanje i deluje da je ovo njihov turnir.

42590 Germany – France 2 (1.43)

Katastrofalno je započeo olimpijski turnir za veliku Francusku. Deklasiran je domaćin u duelima sa Danskomi Norveškom, nekako stigao do boda protiv Egipta, a onda savladao Argentinu i Mađarsku za plasman u četvrtfinale sa poslednjeg mesta u grupi. Ali, ko može da garantuje da „trikolori“ predvođeni legendarnim Nikolom Karabatićem neće otići do kraja i odbraniti olimpijsko zlato? Jesu Nemci osvojili prvo mesto u svojoj grupi, ali nisu favoriti u četvrtfinalu. Pokazala je Hrvatska, koja je ispala sa turnira, kako protiv „pancera“ i rutinski ih savladala, dok su u ostale četiri utakmice prve faze Nemci bili uspešni. Ipak, sada je ulog mnogo veći, a kada se igraju veliki mečevi, tu Francuzima nema premca.

42581 Denmark W – Netherlands W 2 (2.60)

Biće ovo pravi rukometni spektakl u četvrtfinalu ženskog olimpijskog turnira. Tradicionalno je Danska u ženskom rukometu bila i ostala u samom vrhu, ali su se stvari promenile u prethodnim godinama. Holanđanke su mnogo napredovale, toliko da su 2016. igrale polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i osvojile Svetsko prvenstvo 2019. godine. Danska nikako da stigne do zlata na velikom takmičenju, dvostruke su uzastopne bronzane na Svetskom prvenstvu, dok su na poslednjem Evropskom šampionatu stigle do srebra. Na olimpijskom turniru u Parizu obe selekcije su grupnu fazu završile sa samo jednim porazom. Ono što nas opredeljuje na stranu Holandije jesu trijumf „lala“ protiv Danske u prethodna tri međusobna duela. To bi trebalo da znači da su bolje, ali naravno ne mora nužno da znači.

Odbojka

China W – Turkey W 1 (1.64)

Pokazao je olimpijski šampion iz Rija 2016, selekcija Kine, da je i u Pariz došao po zlato. Kineskinje su bile sjajne u grupnoj fazi i iza sebe ostavile aktuelnog branioca zlata SAD, te reprezentaciju Srbije, koju su savladale u poslednjem kolu i izborile prvo mesto. Liderska pozicija u grupi odvela je Kinu na neugodne Turkinje, ali ova reprezentacija baš i ne briljira u Parizu. Razbila ih je Italija sa maksimalnih 3:0, izvukle su se u duelu sa Holandijom i slavile sa 3:2, dok im je i Dominikansa Repbulika uzela set. Kineskinje deluju skoro pa perfektno. Prepune su kvaliteta i samopuzdanja, a u poslednjem međusobnom meču u Ligi nacija bile su bolje od Turkinja. Isto očekujemo i sada kada je ulog plasman u polufinale Olimpijskih igara.

 

USA W – Poland W 1 (1.39)

Jeste Poljska u prva dva kola bila dominantna, ali Japan, a još više Kenija, nisu protivnici koji daju pravo merilo o snazi. Tek u poslednjoj utakmici grupne faze videli smo da Poljakinje nisu neka sila, jer ih je Brazil nadigrao i slavio sa maksimalnih 3:0. Tako će Poljska u četvrtfinalu na megdan aktuelnom olimpijskom šampionu Americi. Amrikanke su u „grupi smrti“ sa domaćinom Francuskom, Srbijom i Kinom zauzele drugo mesto, ispred naše selekcije. U dva meča od po pet setova Amerika je imala polovičan učinak. Pobedile su Srbiju, a izgubile od Kine. Nema sumnje da SAD ulazi kao favorit u ovaj četvrtfinalni okršaj, mada ih je Poljska savladala u prethodna tri međusobna duela. Ipak, sada je mnogo, mnogo važnije, a nisu džabe Amerikanke došle u Pariz sa zlatom.

 

Olimpijske igre Boks Ž Welterweight (66kg) Women - Winner

54935 Khelif, Imane (1.10)

Niti jedan sportista se u dosadašnjem toku Olimpijskih igara nije toliko pominjao kao alžirska bokserka sa muškim hromozomima Imane Kelif. Ona je suspednovana sa prethodnog Svetskog prvenstva, jer su joj na testiranju proanđeni muški hromozomi, što joj je onemogućilo da se bori sa ženama, iako je to prethodno bez problema radila, a nije bila ni toliko uspešna. Kelif je na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine izgubila u četvrtfinalu, ali sada deluje mnogo jače, uprkos ogromnom medijskom pritisku. Sada je na dve borbe da Alžiru donese olimpijsko zlato, što bi za nju i ovu arapsku državu bilo ostvaranje sna. Kelif će u polufinalu boksovati protiv Tajlanđanke Janjaem Suvanpeng, a potencijalna rivalka u finalu biće bolja iz okršaja između druge nositeljke Liu Jang iz Kine i Čin Čen sa Tajvana. Deluje da Kelif ima snage za olimpijsko zlato, što bi bio jedan od najvažnijih događaja u Parizu.

 

 

Ne propustite