Golmani i Stojkovićeva "dezerbijevska" dilema

Autor: Ivan Cvetković
utorak 18.06.2024.
21:00
Izvor: Sportske.net

Hoće li selektor Srbije ponovo menjati?

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Iz Augzburga: Ivan Cvetković

Stručni štab reprezentacije Srbije na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem zajedno sa fudbalerima nastavlja pripreme za utakmicu drugog kola grupne faze Evropskog prvenstva protiv Slovenije.

Utakmica je na programu 20. juna od 15 časova na Alijanc areni u Minhenu, a već posle prvog nastupa “orlova” protiv Engleske videli smo jednu veoma bitnu promenu u odnosu na poslednje veliko takmičenje ove generacije, Svetsko prvenstvo u Kataru.

Vanju Milinkovića Savića je na golu zamenio Predrag Rajković koji je protiv reprezentacije Engleske potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi. Istina, golman Majorke nije imao mnogo posla pored odlične odbrane našeg tima koja je kapitulirala iz drugog plana, ali treba reći da tu nije mogao ništa.

Šut Belingema sa distance u drugom poluvremenu izboksovao je sa sigurnošću, da bi vrhunac bila sjajna parada kada je udarac Kejna glavom skrenuo u prečku i sačuvao svoj gol. Scenario da bi Rajković mogao da brani od prvog minuta Evropskog prvenstva “crtao” se od utakmice sa Švedskom na kojoj je sa devet odbrana bio možda i najbolji fudbaler Srbije i pored ubedljive pobede od 3:0.

Ipak, postoji mogućnost da se selektor Stojković nađe u dilemi koga će “na crtu” protiv Slovenaca iz jednostavnog razloga.

Poznato je da ulazak Srbije u igru počinje od golmana koji je do sada bio Vanja zato što je tehnički primetno obučeniji od Rajkovića. Golman Torina je miran na lopti, ima odlično kratko, ali i dugačko  dodavanje kojima je neretko diktirao ritam igre kada je trebalo direktnije napasti rivala.

Možda utakmica protiv Engleske možda nije pravi reper jer se radi o timu sa nekim od najbržih fudbalera možda i na čitavom prvenstvu, međutim jasno se videlo da Rajković nije tip golmana koji je najsigurniji na lopti. Iako postoji tendencija u modernom fudbalu da čuvar mreže postaje sve bliži ostalim fudbalerima kada je u pitanju tehnička obučenost, primarni cilj golmana jeste da sačuva mrežu.

To u ovom trenutku u dresu reprezentacije bolje čini upravo Predrag Rajković

Dragan Stojković je govorio da na raspolaganju ima trojicu izvrsnih golmana, te da izbor bilo koga od njih ne bi bio pogrešan. To možda otvara mogućnost i za jednu nesvakidašnju pojavu u svetu fudbalu.

Rotacija golmana.

“Pionir” ovakve ideje na najvećoj fudbalskoj sceni jeste doskorašnji trener Brajtona Roberto de Zerbi. Igrači Fantazija brzo su naučili da je Italijan veoma sklon čestim promenama startnih 11, pa tako ni golmani nisu bili izuzetak. U nedavno okončanoj sezoni, mrežu Brajtona čuvala su dvojica golmana praktično ravnopravno. Bart Ferbrugen upisao je 15 nastupa u Premijer ligi, dok je Džejson Stil branio na 13 mečeva.

Osnovna ideja De Zerbija bila je da sa golmanima koji su bolji s loptom u nogama počinje izgradnju napada kako bi “pozvao” rivala da izađe visoko i tako ostavi više prostora iza leđa odbrane. Ferbrugen je prema opštem mišljenju golman sa boljim tehničkim mogućnostima, ali je propuštao duele sa ekipama poput Mančester sitija, Mančester junajteda i Rome. Na pomenutim utakmicama branio je Stil koji u njima nije imao ulogu 11. igrača u polju, već je bio striktno fokusiran na gol.

Vanja Milinković Savić bi svojom igrom u polju verovatno više odgovarao ekipi Srbije ukoliko se Stojković odluči da izgradnju napada započinje iz poslednje linije, ali osnovni zadatak golmana zauvek jeste da zaustavi protivničke udarce po svaku cenu.

Ima ko će igrati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke