Slovenački novinar za Sportske: “Mitar najveća opasnost! Imamo i plan B, ako nas Srbija potceni…”

Autor: Ivan Cvetković
utorak 18.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Novinar Nogomanije Miran Zore o predstojećem balkanskom derbiju na Evropskom prvenstvu.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Iz Augzburga: Ivan Cvetković

Posle prilično dobrog izdanja, ali i minimalnog poraza reprezentacije Srbije od Engleske, “orlovi” se okreću svom narednom izazovu. Kako su u taboru Srbije više puta isticali, okršaj druge runde grupne faze Evropskog prvenstva između Srbije i Slovenije biće “finale”.

Utakmica je na programu 20. juna od 15 časova na velelepnoj Alijanc areni u Minhenu, a to je idealan povod za razgovor sa slovenačkim novinarom Miranom Zoreom.

Miran je novinar renomiranog portala iz Slovenije Nogomania.sl, a u razgovoru za Sportske dotakao se utakmice protiv Srbije i izneo svoja očekivanja pred balkanski derbi.

Kakva je atmosfera u slovenačkoj javnosti pred meč sa Srbijom i očekivanja posle remija protiv Danske?

“Utakmicu sa Srbijom svi u Sloveniji najviše čekamo. Već posle žreba je svima bilo jasno da je to najveći derbi ove grupe. Duel već ima tradiciju, naročito zbog Evropskog prvenstva 2000. godine. Srbija je, naravno, tim sa više kvaliteta i uspeha, ali u Sloveniji nekako očekujemo da možemo iznenaditi i pobediti Srbiju. Naročito jer osećamo mogućnost da nas Srbija može potceniti ili da previše kalkuliše. Ova utakmica budi najviše interesovanja među navijačima Slovenije, njih najviše ima sada u Minhenu zbog toga”, istakao je Miran na početku razgovora.

Kako je video nastup Srbije protiv Engleske i kakve “orlove” očekuje protiv Slovenije?

“Srbija je rano primila gol i to je odlučilo utakmicu, ali reakcija posle presinga Engleske i primljenog gola bila je baš dobra. Srbija je kreirala, šutirala i nadala se povoljnom rezultatu do samog kraja utakmice i to protiv jednog od favorita za osvajanje turnira. Vidljiv je individualni kvalitet srpskih igrača, naročito onih koji su standardni.

Mislim da se Srbija malo slabije snalazi kada je pod snažnim pritiskom i kada protivnik igra jači tempo, ali to neće biti slučaj na utakmici sa Slovenijom. Naš tim igra tranzicijski i nema kvalitet da u kontinuitetu pritiska tim kakav je Srbije. Po mom mišljenju, najbolji fudbaler Srbije je i najveća opasnost po Jana Oblaka i odbranu Slovenije je Aleksandar Mitrović koji je to u prošlosti i dokazao”, rekao je novinar Nogomanije za Sportske, a potom se osvrnuo i na igru “Dežele”.

“Slovenija sada igra slično kao što je igrala na Mundijalu 2010. godine kada je Matjaž Kek takođe bio selektor. To je formacija 4-4-2 bez klasičnih krila i sa dvojicom napadača, Benjaminom Šeškom i Andražom Šporarom. Najjača faza igre Slovenije jeste igra posle osvojene lopte. Tada sve kreće brzo, otvaraju se opcije. Mislim da neće biti eksperimenata sa postavom i da će ona biti ista i protiv Engleske. Pre Danske je jedina sporna pozicija bila na štoperu pored Jake Bijola. Kek je gurnuo Vanju Drkušića, veliku želju Crvene zvezde, a Drkušić je odigrao veoma čvrsto, jako i opravdao sva očekivanja selektora protiv Danske”, rekao je Miran Zore.

Slovenija se najviše uzda u dvojicu fudbalera - Benjamina Šeška i Josipa Iličića koji je “Plan B” Matjaža Keka.

“Svi se nadamo pobedi Slovenije, možda nekim golom Šeška koji je protiv Danske imao dva opasna šuta. Jednom je skoro pogodio gol, u drugoj prilici je pogodio stativu. Svi nekako čekamo taj njegov veliki pogodak. Šeško je najveća nada slovenačkog fudbala i zvezda u usponu, on je najveći idol mladima. Sa njim u napadu i Janom Oblakom na golu, Slovenija može da krene jako, odlučno i ima privilegiju da ne žuri na utakmici.

Posebno bih istakao naš ‘Plan B’ koji se zove Josip Iličić. Posle nekoliko godina privatnih problema i borbe sa depresijom, Iličić se ‘vratio među žive’ u Mariboru i bio je najbolji igrač slovenačke lige. Kek ga je posle dve i po godine vratio u reprezentaciju upravo pred Evropsko prvenstv. Pogodio je odmah na pripremnoj utakmici protiv Jermenije što je izazvalo oduševljenje navijača koji su ‘poludeli’. Svi čekamo da zaživi kombinacija dvojice najvećih majstora fudbaka kod nas - da Iličić pošalje neku ludu loptu prema Šešku i da ovaj pogodi. Verujem da se to može dogoditi baš protiv Srbije jer su igrači i navijači najviše motivisani upravo za ovaj meč”, smatra Miran Zore, novinar Nogomanije za Sportske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke