Srbija protiv Engleza – disciplinom na njihov talenat

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 16.06.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Iako poimenice inferiornija, naša reprezentacija locirala mane izuzetno kvalitetnog rivala

Povezane vesti

Skoro četvrt veka trebalo je fudbalskoj reprezentaciji Srbije da se plasira na Evropsko prvenstvo, a tek nešto manje vremena proteklo je od poslednjeg duela protiv selekcije Engleske.

Kockice su se poklopile da već ovog juna povratak na prvenstvo Evrope obeležimo startom utakmicom protiv Engleza u nedelju od 21 sat na stadionu u Gelzenkirhenu.

Pomalo začuđujuće zvuči da se u kolevci fudbala nijednom nisu radovali evropskom zlatu pa je sasvim prirodno što je alarm na Ostrvu uključen na maksimum i pred ovaj turnir.

Mesecima unazad vladalo je u javnosti raspoloženje da su Englezi među prvim favoritima za evropski tron, ali su prognoze počele da poprimaju drugačiji tok nakon poslednjih rezultata u pripremnim utakmicama.

Razočaravajući poraz od Islanda prošlog petka na „Vembliju“ doneo je još jednu u nizu glavobolja za selektora Gereta Sautgejta, zaglavljenom u dilemi sa kojom će se jedanaestoricom igrača suprotstaviti Srbiji na severozapadu Nemačke.

Privilegiju da vodi jednu od najdarovitijih generacija u istoriji engleskog fudbala poremetile su brojne neplanirane okolnosti pa je „višak talenta“ ubrzo prerastao u problem za kojih se 11 odlučiti i kako vratitli poljuljano samopouzdanje pred nacijom gladom trofeja.

Već prošlog petka je bilo jasno da se startna postava protiv Islanda neće suprotstaviti Srbiji u Gelzenkirhenu, a prva u nizu promena biće povratak superstara Real Madrida Džuda Belingema.

Polivalentni vezni fudbaler nije igrao u junskim prijateljskim utakmicama zbog produženog odmora nakon osvajanja Lige šampiona, a vrlo je izvesno da će ga Sautgejt koristiti u formaciji iza centralnog napadača. Kao što je to bio slučaj u martovskim prijateljskim utakmicama protiv Brazila i Belgije.

Nema sumnje da će od raspoloženja Belingema u najvećoj meri zavisiti igra Engleza protiv Srbije, a stručni štab selektora Dragana Stojkovića i naše igrače trebalo bi da ohrabri što Belingem nije ni blizu forme koju je imao s početka sezone.

I takav prilično je opasan pa će reprezentativci Srbije s vremena na vreme morati da motre na igrača koji jednim potezom može da odluči utakmicu.

Primer Belingema nije usamljen kada je reč o engleskim igračima koji stižu u Nemačku van željene forme. Golgeter Bajerna Hari Kejn već neko vreme ima problem sa leđima, dok je Fil Foden totalno podbacio protiv Islanda na poziciji iza napadača pa će izvesno biti premešten na bok.

I dok Satgejt može da kombinuje različite varijante u ofanzivnom delu tima (opcije su Palmer, Saka, Gordon, Boven...) do poslednjeg trenutka će se voditi rasprava sa kojim igračima će se suprotstaviti veznom redu Srbije.

Upravo će od izbora parnjaka Deklanu Rajsu iznad defanzivne četvorke zavisiti stil igre Engleza protiv Srbije.

Već danima se polemiše da bi Sautgejt u vezni red mogao da stavi novu „osmicu“ Trenta Aleksander-Arnolda iz Liverpula, dok postoje i zagovornici da je nakon dobre sezone i discipline u igri šansu zaslužio Gonor Galager iz Čelsija.

Znajući da smo u Nemačku otišli kao najviša reprezentacija nema sumnje da će reprezentativci Srbije na sve načine gledati da iskoriste prekide protiv Engleza.

Odbrana je najranjiviji deo tima Gordog Albiona, a nakon odsustva Harija Megvajera glavobolju Sautgejtu zadala je i povreda Džona Stounsa u prvom poluvremenu protiv Islanda.

Izvesno je da će defanzivac Mančester sitija ipak zaigrati od starta, a sasvim je verovatno da će mu parnjak u centralnom delu odbrane biti defanzivac Kristal Palasa Mark Gehi, debitant na velikim takmičenjima.

Veliki adut Srbije na ovom meču biće i bočni fudbaleri Andrija Živković i Filip Mladenović (Filip Kostić), koji su se na generalnoj probi protiv Švedske pokazali u punom sjaju.

Bočna defanziva je već duže vreme Ahilova peta engleskog tima. Naročito to važi za levi bok gde u odsustvu standarnog Luka Šoa poziciju zauzima poznati premijerligaški igrač Kijeran Tripije.

Iako na prvu izgleda da je Engleska veliki favorit, sve navedeno ukazuje da Srbija sa asovima poput Aleksandra Mitrovića, dvojice Dušana (Vlahovića i Tadića) uz nepredvidljivog Sergeja Milinkovića-Savića može u svakom trenutku da naudi Englezima.

Potrebna je, kao što bi Zlatan Ibrahimović rekao, disciplina u igri i maksimalna koncentracija, a labilnim Englezima je potrebno malo da iskliznu iz šina. Pomozimo im u tome!

 

Ne propustite