Teškom artiljerijom na Sloveniju

Autor: Ivan Cvetković
sreda 19.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Kako će izgledati tim Srbije u drugom kolu Evropskog prvenstva u Nemačkoj?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iz Minhena: Ivan Cvetković

Zvuči paradoksalno, ali možda je minimalni poraz od jednog od najvećih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva u Nemačkoj možda i dobra stvar za reprezentaciju Srbije. “Orlovi” nisu iz Gelzenkirhena otišli nadigrani i do vrha napunjene mreže što su mnogi očekivali, već naprotiv. Drugo poluvreme utakmice protiv “Gordog albiona” pokazalo je da Srbija može da se nosi sa selekcijama iz samog vrha evropskog, samim tim i svetskog fudbala.

Na stranu sve kontroverze koje su nastale nakon izjave kapitena Dušana Tadića, selektor Dragan Stojković će na Sloveniju morati da ide svim raspoloživim sredstvima u napadu. Najavio je dve promene u timu, no, krenimo redom.

Kako bi mogao da izgleda tim za Sloveniju? 

Predrag Rajković pokazao je da je posebno inspirisan kada stane na gol nacionalnog tima koji mu je i “pripadao” na početku Stojkovićevog mandata. Posle nekoliko loših reakcija, Stojković je odlučio da Vanja Milinković Savić dobije prednost u odnosu na golmana Majorke. Stvari su se ponovo okrenule posle utakmice sa Švedskom, dok je Rajković ostavio sjajan utisak i u minimalnom porazu od Engleza. Ipak, postoji i teorija da je “orlovima” za ulazak u igru potreban golman boljih igračkih kvaliteta koje Vanja neosporno poseduje, pa ne bi bilo preveliko iznenađenje videti novu promenu na golu Srbije. O tome ste detaljnije mogli da pročitate u jučerašnjoj analizi, no sva je prilika da će Rajković ponovo zadužiti rukavice protiv “Dežele”.

Odbrambeni deo tima je, čini se, najmanje sporan. Štoperski trio u sastavu Miloš Veljković, Nikola Milenković i Strahinja Pavlović odigrao je jednu od najboljih utakmica u reprezentaciji pošto je uspeo da zaustavi napadača svetske klase kakav je Hari Kejn. Posebno se u tom zadatku istakao Milenković koji je svojom igrom ponovo potvrdio da mu pozicija centralnog od trojice defanzivaca najviše i odgovara.

Povredom Filipa Kostića postaje sve jasnije da će mesto uz levu aut-liniju pripasti Filipu Mladenoviću. Fudbaler Panatinaikosa odigrao je kvalitetan meč u prvom kolu grupne faze i pokazao da se na njega može ozbiljno računati ne samo u napadu, već i prilikom odbrane gola. Desno će delovati konstantni Andrija Živković, Nišlija je uz prihvatljivu dozu agresivnosti pokazao da može biti kvalitetan i u defanzivnim zadacima u saradnji sa Veljkovićem.

Kako je Slovenija ekipa koja se brani u niskom bloku i čeka svoju šansu iz kontranapada, postoji verovatnoća da će Srbija na teren izaći sa jednim zadnjim veznim. Nemanja Gudelj odigrao je solidnu utakmicu ako izuzmemo beg Džuda Belingema za pobedonosni pogodak Engleza i pomalo prestrogi žuti karton u finišu prvog poluvremena. Pored njega delovao je Saša Lukić koji je odigrao jednu od svojih boljih utakmica u dresu reprezentacije Srbije. Fudbaler Fulama mogao bi da dobije prednost u odnosu na Gudelja, ali i Ilića i Maksimovića.

Srbija sutra može da igra sa svim napadačkim potencijalima koje ima.

Mnogo se koplja polomilo oko nastupa Sergeja Milinkovića Savića protiv Engleske. Vezista Al Hilala delovao je tromo, ali nikada bezidejno, pa je tako u drugom poluvremenu dodavanjem “izbacio” Mladenovića po levoj strani iza leđa odbrane Engleske. Protiv tima kakav je Slovenija, Sergej bi mogao biti učinkovitiji.

Nastup kapitena Srbije Dušana Tadića kao da se posle svega gotovo i ne dovodi u pitanje. Fudbaler Fenerbahčea izvinio se sturčnom štabu i saigračima na neopreznoj izjavi, a čitava situacija može poslužiti i kao pogonsko gorivo Tadiću da dokaže da je bio u pravu. Selektor ne bi imao ništa protiv. “Desetka” Srbije pokazala je za nešto više od pola sata igre protiv Engleske da bez njega ne postoji prava povezanost između veznog reda i napadača, pa je meč protiv Slovenije “nacrtan” da upravo tako kreativan fudbaler napravi razliku na terenu.

Srbija protiv timova sličnog ili manjeg kvaliteta može sa dvojicom napadača na terenu, naročito kada su to Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović. Ni jedan ni drugi se nisu preterano naigrali u prvom meču, Vlahović je pokazao da ne može da odgovori na zahteve pozicije “devet i po”, te da je najupotrebljiviji kao klasičan centarfor. Teško da može odigrati slabiju utakmicu nego protiv Engleske. Nastup Mitrovića nije upitan osim u slučaju da napadač Al Hilala nije u potpunosti spreman, međutim za sada nema takvih naznaka.

Potencijalni tim Srbije:

Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Lukić, Živković, Mladenović, Sergej Milinković Savić, Tadić - Vlahović, Mitrović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke