Češka na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
20:00
Izvor: Sportske.net

Posle raspada države, Česi pokazali da su bolji od Slovaka u fudbalu.

EPA/YURI KOCHETKOV
EPA/YURI KOCHETKOV

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

- O čehoslovačkom trijumfu 1976. znate sve, već smo rekli, Slovaka je bilo više. Ali 1960. na prvom prvenstvu su Čehoslovaci bili treći (kao i na Mundijalu u Čileu dve godine kasnije). Osnovu tima su činili igrači Dukle iz Praga. I 1980. kada su takođe bili u završnici nešto više igrača su u partnerstvu davali igrači praških kubova, najpoznatiji svakao Panenjka, Nehoda i Dobijaš. Dakle, pošteno je reći da su u tom partnerstvu, Česi imali nešto veću ulogu u Slovaka.

- Raspad države je pokazao da su Česi neuporedivo jača fudbalska nacija od braće. Oni su se od 1996. prvi put kada su učestvovali kao nezavisna država pojavili na svim završnim turnirima, a bili su blizu trijumfa protiv Nemaca 1996.

- Imate u odeljku o Česima sećanja na tu generaciju. Ovde da kažemo, zanimljivo da su se Česi jedva kvalifikovali, izvukli se u Oslu i onda dobili tri meča u finišu nekako otišli ispred Norvežana. Izgubili su od Nemaca prvi meč na prvenstvu, a onda je krenula bajka. Dobili su Italiju, onda je Šmicer u finišu protiv Rusa doneo bod za prolaz. Eliminisali su Francuze na penale. U finalu Patrik Berger je doveo Čehe na prag snova. Samo, pojavio se Birof i sa dva gola srušio snove autsajdera o tituli. 

- Najveća češka generacija je posle neuspeha u završnici na prelazu vekova igrala i u polufinalu 2004. i oni su bili žrtve grčke tragedije. Grupu su prošli 2012. i na prošlom šampionatu, ali to su post-Nedved dani, Grcima su se osvetili ali su pali protiv Portugala u Varšavi. Na prošlom šamponatu su kao treći prošli grupu uz Engleze i Hrvate, naučili pameti staru mušteriju Holanđane i onda u četvrtfinalu u dalekom Azerbejdžanu ispali od Danske. Patrik Ščik je sa Ronaldom sa pet golova bio najbolji strelac, ostao je utisak da su Česi mogli i korak dalje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke