Cilj nije ispunjen, Srbija eliminisana sa Evropskog prvenstva

Autor: Nemanja Janošev
utorak 25.06.2024.
22:53
Izvor: Sportske.net

"Nula" u Minhenu.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je meč bez golova sa Danskom u Minhenu u poslednjem kolu grupe 'C' Evropskog prvenstva čime je eliminisana iz daljeg toka turnira.

Sigurno je da je čitava javnost bila iznenađenja postavkom Dragana Stojkovića uoči same utakmice. Vrlo defanzivno, sa jednim špicem i četiri igrača koji su po vokaciji defanzivni vezni, a sada raštrkani po terenu na raznim pozicijama. Iznenađenje je predstavljao Srđan Mijailović na desnoj strani, dok je prema najavama Lazar Samardžić bio u sastavu.

Bili smo nadmudreni već posle četiri mintua igre kada je Rasmus Hojlund uspeo za tren da se nađe ispred Nikole Milenkovića koji ga je povukao i zasluženo zaradio žuti karton. Fransoa Leteksje ništa nije prepustio slučaju, a mi smo morali da igramo uz saznanje da centralni štoper ima javnu opomenu čitav meč.

Prvi smisleni napad, nakon što smo imali poteškoća sa iznošenjem lopte, imali smo u 11. minutu kada je lepo lopta sa desne strane, kroz sredinu, prebačena na levu, ali pas Saše Lukića ka Andriji Živkoviću koji se ubacivao iza Andersena, no dodavanje je bilo prejako.

Ono što je bilo jasno jeste da Aleksandar Mitrović neće imati preveliku podršku u skoku prilikom slanja dugih lopti ili kada je primi u poslednjoj trećini. Posed lopte je bio ujednačen, menjali smo se sa Dancima u sekvencama.

U 21. minutu došla je i prva najbolja šansa na utakmici kada je pred našim kaznenim prostorom pogrešio Ivan Ilić, na loptu je natrčao Kristijan Eriksen  i tukao, ali je Predrag Rajković odlično reagovao. Tada je bilo nešto više dešavanja pred našim golom, ali smo uspevali da izađemo na kraj s njima. Naše poteškoće ogledale su se u organizaciji, konstantno su nam bili udvajani igrači iz gornjeg dela  terena i pri prijemu su teško zadržavali loptu.  Odmah u prijemu, Andersen, Vestergor i Kristensen bili su za petama Mitroviću, Lukiću ili Samardžiću, pa je samo u slučaju da se lopta odbije Srbija mogla da nastavi napad.

Danska je imala još nekoliko pokušaja da savlada Predraga Rajkovića, šutirao je Jonas Vind iz vrlo dobre pozicije, ali bio je prilično neprecizan. Ono u čemu su Danci prednjačili, izuzev udaraca ka golu, jesu i prekršaji. Selekcija iz Skandinavije je sakupila čak 10 prekršaja u prvom delu igre, Srbija je imala samo jedan i to onaj Milenkovićev iz četvrtog minuta.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Trkački smo uspeli da im pariramo u prvom poluvremenu, nije bilo previše rupa, ali isto tako nije bilo ničega u napadu, te nijednom nismo šutirali ka golu Kaspera Šmajhela. Ono što je bilo pozitivno videti jeste da Srđan Mijailović nije poklekao uprkos pokušajima Danaca da ga izvuku izvan defanzivne pozicije i naprave prorez na levoj strani. Dovoljno agresivan, fokusiran i miran u prvih 45 minuta. Ali, to nije bilo dovoljno da zadrži zvižduke naših navijača na 'Alijanc areni'...

Odmah na startu nastavka, Dragan Stojković je uveo svežu krv koja je trebalo da nam garantuje boljitak u protoku lopte i završnici. Dušan Tadić i Luka Jović zamenili su Lazara Samardžića i Nemanju Gudelja. I Hujmland je napravio promenu, uveo je Andresa Skov Olsena umesto Vinda koji je imao žuti karton.

Već je to izgledalo nešto bolje od strane našeg tima, uspeli smo da uvedemo špica u gol šansu. Iskreirali su je Tadić i Jović, postigli smo pogodak, ali je napadač Milana za nekoliko centimetara bio u nedozvoljenoj poziciji.

Posle sat vremena igre, Kasper Dolberg se našao na terenu umesto Raspusa Hejlunda, što suštinski ništa nije menjalo, za razliku od ulaska Skov Olsena koji je nešto direktniji od Vinda. Ono što je bilo zabrinjavajuće jeste količina udaraca koja je dolazila od strane Danske. Iako su oni bili daleko od preciznih, ponavljali su se. Desila se još jedna vrlo ozbiljna situacija kada je Vestergod sve nadskočio posle kornera, ali tukao je direktno u Rajkovića.

Ubrzo je Dragan Stojković uveo i trećeg napadača na teren – Dušana Vlahovića. Od 67. minuta igrali smo na sve ili ništa, a igra je dodatno ubrzana ulaskom Filipa Mladenovića umesto Srđana Mijajilovića koji je uradio odličan posao. Tek u 81. minutu dogodio se prvi udarac za naš tiom. Vlahović je bio uporan, došao do lopte ispred Joakima Melea i odložio ju je Mitroviću koji je solidno gađao, ali nedovoljno precizno. Nekoliko minuta kasnije, opet je Vlahović spasio jednu naizgled već izgubljenu loptu, Tadić ju je centrirao ka Mitroviću kojeg je Mele povukao, ali Leteksje nije pokazao na penal iako je snimak pokazao da jeste bilo povlačenja. Očigledno je procenjeno da ga je pustio na vreme.

Imali smo u 92. minutu prvi šut u okvir gola kada je šutirao Sergej iz izgledne situacije, ali kakvo je bilo njegovo Prvenstvo, takav je bio i šut.

Promene rezultata nije bilo, pa je Srbija kao poslednjeplasirana iz grupe 'C' okončala turnir u Nemačkoj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke