Odlično poluvreme dovoljno Švajcarcima, Mađari se kasno probudili

Autor: Darko Mitrović
subota 15.06.2024.
16:55
Izvor: Sportske.net

Posle domaćina, ceo plen na startu EP osvojila i Švajcarska.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Kompletirano je prvo kolo u Grupi A na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Posle sinoćnjih 5:1 za Nemačku protiv Škotske, danas je u istoj grupi na ''Rajn Enerdži stadionu'' u Kelnu Švajcarska savladala selekciju Mađarske rezultatom 3:1.

Švajcarska je povela već u 13. minutu, kada je Ebišer sjajnim dodavanjem kroz sredinu ''pocepao'' odbranu Mađara, Kvadvo Dua je prevovremeno ušao u kazneni prostor i rutinski savladao golmana Gulačija - 1:0.

Sedam minuta kasnije sjajna prilika za Švajcarce da udvostruče prednost kada je Kerkez pogrešio u predaji lopte, Salaj je bio slab u duelu, ali Vargas to nije uspeo da iskoristi - njegov šut je zaustavio mađarski golman.

Mađari bez prave šanse u prvom poluvremenu, Švajcarska je bila opasnija, konkretnija, a kao plod takvog razvoja događaja usledio je i drugi gol za izabranije selektora Jakina, i to pred sam kraj ovog dela igre. Raspoloženi Ebišer je posle saradnje sa Frojlerom prihvatio loptu na dvadesetak metara od protivničkog gola, a onda uputio precizn šut u donji levi ugao i postigao prelep gol - Gulači tu ništa nije mogao, 2:0 na poluvremenu!

Očekivala se reakcija mađarskog selektora koji je u svlačionici ostavio defanzivca Adama Langa, a njegovo mesto je zauzeo Bola od početka drugog dela igre.

Vargas je u 54. minutu mogao dodatno da uveća prednost Švajcaraca, šutirao je iskosa sa leve strane po zemlji, ali je Gulači zaustavio taj udarac.

Usledio je period nešto bolje igre Mađarske koja je pokušavala da težište igre prenese na protivničku polovinu i uspela je u narednih nekoliko minuta da iznudi par kornera. 

Ubedljivo najbolju priliku za Mađare od početka meča imao je Barnbabas Varga u 63. minutu, posle odličnog centaršuta Šalaja sa leve strane! Varga je zahvatio loptu glavom, gađao je desnu stranu protivničkog gola, ali je zamalo bio neprecizan.

To je bila najava onoga što je usledilo samo tri minuta kasnije. Brza akcija Mađarske, lopta je došla do Soboslaja na levoj strani, odakle on šalje odličan centaršut u peterac za Vargu koji u padu udarce, glavom pogađa mrežu - 2:1.

Ovaj gol je vratio nadu Mađarima, ali i samopouzdanje njihovom timu, koji je igrao sve bolje kako se meč bližio završnici. Selektor Rosi je u 79. minutu na teren poslao i snažnog napadača Martina Adama umesto Kerkeza, čime je želeo da izvrši još jači pritisak na protivničkoj polovini, ali je izostala neka nova velika prilika za Mađarsku.

Na ulasku u sam finiš meča, Švajcarci su koristili svaku priliku da za prekid igre, čime su uspeli da neutrališu inicijativu Mađarske i njihove pokušaje da dođu do izjednačenja.

Čak su na ulasku u nadoknadu vremena Švajcarci bili blizu trećeg gola, kada je Džakin šut posle kornera zaustavio Gulači. Minut kasnije i sjajna kontra Švajcarske preko Ridera, ali otišao je suviše ulevo i nije uspeo da izgradi poziciju za šut.

Ono što tada nisu uspeli, Švajcarci su učinili već na ulasku u treći minut nadoknade vremena. Vili Orban je ovog puta loše reagovao posle ispucane lopte od strane Zomera, ona zatim dolazi do Emboloa koji izbija u situaciju jedan na jedan sa Gulačijem i postavlja konačnih 3:1.


Ne propustite