Hrvati iz ponora okrenuli Albaniju, pa ostali bez pobede u 95. minutu!

Autor: Mladen Heleta
sreda 19.06.2024.
16:57
Izvor: Sportske.net

Kakav meč.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Fudbaleri Hrvatske i Albanije remizirali su u Hamburgu rezultatom 2:2, u burnoj utakmici drugog kola grupe B Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Hrvati su bili na "ivici ambisa", gubili su sve do 74. minuta pogotkom Lačija, pa su su Kramarić i Đasula, koji je dao autogol, preokrenuli za samo 120 sekundi, ali se Đasula iskupio u 95. minutu i doneo veliki bod Albancima.

Podsetimo, Hrvatska je u prvom kolu poražena od Španije sa 3:0, a Albanija je izgubila od Italije sa 2:1. Španci i Italijani se sastaju sutra od 21 sat, a sada je jasno da će Hrvati morati da pobede Italiju, a Albanci Španiju u poslednjem kolu, ukoliko žele da se plasiraju u osminu finala.

Albanija je bila konkretnija i opasnija ekipa u prvom poluvremenu, dobro se branila i pretila iz tranzicija i zasluženo je bila u prednosti posle njega.

Poveli su Albanci u 11. minutu, kada je Asani centrirao sa desnog boka, a Lači glavom savladao Livakovića, za 0:1.

Iako je Zlatko Dalić "promešao" tim i napravio tri promene u odnosu na duel sa Španijom, Hrvati u prvih 45 minuta danas nisu bili na svom nivou.

Očekivano, nakon primljenog gola su imali veći posed i igrali na polovini rivala, ali su teško dolazili do opasne zone. Brozović je imao jedan pokušaj sa 20 metara, ali je gađao pored stative, dok je Perišić, koji je igrao na poziciji levog beka, u nekoliko navrata slao centaršuteve u šesnaesterac, ali bez opasnosti po gol Strakoše. 

Albanci su igrali veoma čvrsto i disciplinovano, čekali su svoje šanse, a u 29. minutu posle izgrađene akcije, Hisaj je uhvatio jednu loptu iz prve i poslao je preko gola. 

Dva minuta kasnije Albanci su propustili stopostotnu šansu, kada je Aslani izašao sam pred gol, ali je Livaković pročitao njegovu nameru i odbranio udarac sa 12-13 metara. 

Hrvati su imali inicijativu do odlaska na odmor, ali su bili prilično bezopasni po Strakošu, dok je Livaković bio na mukama i u poslednjim trenucima prvog dela, pošto je Menaj glavom gađao iz neposredne blizine, opet je golman Hrvatske bio odličan. 

U drugom poluvremenu, druga priča i potpuni "haos" u finišu.

Dalić je na teren poslao Pašalića i Sučića umesto Brozovića i Majera, kasnije je i Budimir zamenio Petkovića, pa se "obruč" oko gola Albanije sve više stezao.

Nije više Albanija imala snage za kontre, Hrvati su ih sve više zbijali u kazneni prostor, pretili su Šutalo i Pašalić, a gol za 1:1 je pao u 74. minutu.

Kovačić je dodao do Budimira, ovaj prosledio loptu do Kramarića, koji je rivala uhvatio na krivoj nozi i onda staloženo i mirno šutirao iz kaznenog prostora, te savladao Strakošu, za 1:1.

Samo dva minuta kasnije desio se potpuni preokret.

Kramarić je proigrao Budimira, ovaj se oslobodio jednog čuvara i loptu vratio Sučiću, on je tukao i bio izblokiran, ali je lopta potom pogodila Klausa Đasulu i završila iza leđa Strakoše, za 2:1.

U finišu se Albanija otvorila, Seferi je imao veliku šansu u 93. minutu, ali su se Hrvati nekako odbranili.

Nisu stali izabranici selektora Silvinja i nagrađeni su 95. minutu, kada je Đasula, posle loše intervencije Šutala, matirao Livakovića udarcem sa nekih 11 metara, za konačnih 2:2.

Inače, meč u Hamburgu obeležilo je i skandalozno navijanje sa obe strane, uz brojne uvrede na račun srpskog naroda.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke