PROFIL - Poljska - Ista priča kao i obično?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Nema mnogo “hajpa” oko ove reprezentacije…

Povezane vesti

Eto nama opet Poljaka. Starih i dobrih, neko će reći, mi bismo im pripisali epitet prosečnih. "Beli Orlovi" su redovni u završnicama evropskih šampionata još od 2008. ali samo su u Francuskoj pre osam godina prošli grupu.

Ne svodi se sve naravno na Levandovskog iako je on ubedljivo najveća zvezda ekipe, ali tim uvek ima iste boljke. Previše su kruti, radnički nastrojeni, nedostaje im kreativnost na sredini. Uz sve komplimente za Zjelinskog, on ipak nije plejmejker i to se vidi u svakom trenutku.

Poljska je prošla kvalifikacije kroz iglene uši, odnosno nakon baraža, protiv Velšana su prošli na penale, prethodno su pregazili Estoniju, mada je to bilo i očekivano. Fernando Santos koji je sa Portugalom osvojio EP je rano platio ceh u kvalifikacijama nakon posrtanja protiv Čeha, Moldavije i Albanije. Iako je bilo još par kikseva, naslednik iskusnog Portugalca, Mihal Probierž (dobio šansu kao selektor mladih u nedostatku rešenja) ih je nekako doveo do baraža i na kraju do završnice.

Poljska ima Levandovskog, Milik je trenutno povređen, ali biće sigurno deo tima, "Arekovo" iskustvo je neprocenjivo, iako je u Juventusu osuđen da bude Vlahovićev dubler. Kada smo kod Juventusa, Šćešnji je jedan od najboljih golmana u Evropi već duže vreme, ako Poljska izađe iz grupe, to može da bude velika prednost u nokaut fazi. Nemaju mnogo toga novog da ponude, neka lica su baš "Amarkord" poput Kamila Grosickog koji je član nacionalnog tima od 2008. Naravno povukao se Kuba Blaščikovski još jedna legenda, nema više ni Kriškovijaka. Odbrana je sastavljena mahom od sličnih igrača, jakih u duelu, dobrih u skoku, ali sporih, neke igrače poput Berešinskog i Salomona znate iz Serije A, dosta Poljaka je igralo i igra u Italiji. Romin Zalevski bi trebalo da bude osveženje, ali ni on nije klasa, makar ne još...

Poljaci su pasivni u napadu, često igraju u 5-3-2, Levandovski je uvek opasan, ali ima malo lopti, to je stalni problem. Ni novi selektor nije puno toga promenio, i dalje se sve vrti oko Levandovskog, prekid je glavno oružje u ofanzivi, samo nema više ni Glika koji je umeo da donese prevagu u tom segmentu.

ISTORIJAT

Poljska zlatna generacija, ona sa Dejnom, Latom i kasnije Zibijem Bonjekom je igrala dva polufinala Mundijala za osam godina, ali zanimljivo da se nikada nisu dokopali završnice EP, čak ni kada je sa četiri tima broj učesnika dupliran.

U to vreme Poljaci su imali strašan tim, ali su 1980. ostali iza Holanđana koje su tukli kod kuće, no skupo ih je koštao bod u dva meča protiv Istočnih Nemaca.

Četiri godine ta generacija je već bila na izdisaju, a na plasman su čekali do 2008. Tada su čak osvojili kvalifikacionu grupu ispred Portugala i Srbije, ali su osvojili samo bod na turniru. Četiri godine kasnije su sa Ukrajincima zajednički organizovali šampionat, uzeli bod protiv Rusa i Grka, poraz od Češke ih je eliminisao, iako im je grupa baš bila laka

Iskorak je napravljen u Francuskoj, prošli su grupu sa sedam bodova, čak uspeli da ostanu neporaženi protiv svoje noćne more Nemaca, prošli Švajcarce na penale i onda ispali od Portugalaca na isti način. Samo, Poljska je i tada igrala predvidivo, bez mnogo inspiracije, ko se seća zna se da je to bila anti-propaganda fudbala.

Pre tri godine u Engleskoj remizirali su sa Špancima, izgubili od Slovaka i Šveđana i vratili se kući, još jedno razočaranje nakon lošeg Mundijala u Rusiji. U Kataru su za promenu prošli grupu, a i ovde bi osmina finala bila uspeh.

PROGNOZA

Dosadni i predvidivi, Poljaci će ciljati meč protiv Austrije, mada bi mogli možda da odigraju i tvrd meč sa Holandijom. Oni često bolje izgledaju kada se brane protiv jačih ekipa, jer onda imaju i više prostora, a i uspevaju da sakriju mane, to je stara priča. Jer, često zaustave favorite, ali padnu u duelima u kojima ih proglase za favorite. Nije ni slučajno što su gubili od Slovaka, Japanaca, Šveđana na velikim takmičenjima...

Mogu da naprave neko iznenađenje u grupi, ali ovo je baš prosečan tim...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak