PROFIL - Turska - Montelin italijanski šmek!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
21:00
Izvor: Sportske.net

Novi selektor, neka nova lica, da li i stari turski problemi?

EPA-EFE/Szilard Koszticsak
EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Povezane vesti

Turska

Učešća 1996. 2000. 2008. 2016. 2020.

Najveći uspeh: Polufinale 2008. Četvrtfinale 2000.

Piše: Boris Jovanović

Interesantno da Turci u eri silnog ulaganja u prošloj deceniji nisu imali uspeha na reprezentativnom planu, što su konzervativci, da ne kažemo ksenofobi, tumačili kao posledicu forsiranja stranaca. Nije naravno tako, bilo je i talentovanih igrača ranije, u generaciji Arde Turana, ali su sujete, navika da svako igra za sebe, nesposobnost da se klupske strasti stave izvan fokusa učinili svoje. 

Zato su dva EP 2016. i 2020. završena u grupnoj fazi. 

Izmenjala su se dva "oca nacije" i treneri koji su sedeli na klupi u vreme najvećih uspeha, Guneš i Terom na kormilu reprezentacije, probali su i sa strancima Lučesku i Kunc su bili na klupi, sada je Montela dobio šansu (radio je u Adana Demirsporu) a kao i obično očekivanja su najveća. 

Imaju talentovanu generaciju ponovo, u kvalifikacijama su završili kao prvi, ispred Hrvatske i Velsa. Za razliku od nekih ranijih ciklusa bolje su igrali na strani, pobedili su u Osijeku, remizirali u Kardifu. 

Italijan je podmladio tim, mada su tu i dalje Čalhanoglu koji je kapiten i nešto mlađi Jazići koji je prva opcija u napadu. Nova generacija stupa na scenu, Kenan Jildiz je još dete, kao i Arda Guler iz Reala, tu je još i Kokču. Imaju solidne štopere u Demiralu i Sojundžuu, u napadu mogu da računaju i na Kavečija, Enesa Unala, mesta će biti i za Tosuna iz Bešiktaša još jednog uslovno rečeno veterana. Ali, neki od tih igrača su obećavali više, neki su se izgubili bez šanse u velikim klubovima pa čini se da Turska ima solidnu ekipu i ništa više.

Nepredvidivi su kao i obično, Montela je poznat kao ofanzivni trener, čovek koji je u Adani i pored velikog broja stranaca radio na afirmaciji mlađih igrača, pa je na kraju i zbog toga dobio poverenje.

Nije baš da je Turska neoprezna i da vodi računa samo o napadu, ali generalno umeju da igraju, pogotovo sada kada je Čalhanoglu sazreo u lidera tima. On je mozak tima, plejmejker od koga sve polazi. Strasti su se inače uzburkale posle katastrofe u prijatejskoj utakmici od Austrije kada je deo medija pozivao Montelu da podnese ostavku, što je on odbio. Bilo je dosta problema u igri, ali kako se prvenstvo bude primicalo, u turskom duhu je da sve ostave po strani i postanu potpuno nerealni kada su u pitanju dometi reprezentacije.

ISTORIJAT

Turci su dugo čekali, do 1996. da se pojave na prvenstvu, tada su izgubili sva tri meča, ali su odmah izjavljivali da se nisu obrukali, jer su primili samo pet golova, za razliku od Grka koji su dve godine ranije na Mundijalu primili 10. Najveći uspesi vezani su za prvu deceniju našeg veka, već 2000. su igrali četvrtfinale, eliminisao ih je Portugal, te godine je i Galatasaraj osvojio UEFA Kup. Na Mundijalu 2002. su stigli do trećeg mesta, da bi 2008. igrali polufinale EP. Mnogo puta je opisano kako je Šenturk šokirao Hrvatsku, u polufinalu ih je Filip Lam srušio u nadoknadi, ali javnost je bila u euforiji posle sjajnih partija. Usledili su neuspesi, generacija Arde Turana se pojavila 2016. Tukli su Čehe kada su već ispali, na prošlom šampionatu su ostali bez bodova.

PROGNOZA

Ovo je prilika za dokazivanje, Turci imaju u vidu 2032. kada će sa Italijom biti domaćin. To je za osam godina, ali od Montele se traži da počne proces ubacivanja mladih igrača. Na ovom prvenstvu će jasno jurišati na osminu finala što bi bio uspeh, treba proći grupu što nije nemoguća misija. Ovo je tim koji zavisi od trenutka i inspiracije, često su u prošlosti bili taktički nedisciplinovani, a obično je prva utakmica odlučujuća, ako ne krene dobro, umeju da se raspadnu.

U Nemačkoj će igrati prvo protiv Gruzije, debitanta i to bi moglo da odredi dalji tok turnira.

Ne propustite