PROFIL - Ukrajina - Fudbal kao olakšanje

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Nije im lako, za njih je mnogo više od igre...

EPA-EFE/Maciej Kulczynski
EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Povezane vesti

Ukrajina

Učešća: 2012. 2016. 2020.

Najbolji plasman: Četvrtfinale 2020.

Piše: Boris Jovanović

Ukrajinci su se domogli EP, u trenucima kada njihova zemlja krvari ovo je veliki rezultat i značiće mnogo za napaćeni narod u ratom razorenoj državi. Grupa je bila teška, da nisu igrali na neutralnom terenu možda bi završili ispred Italijana, odlučio je bolji međusobni skor aktuelnog šampiona, pa su Ukrajinci morali u baraž.

Na kraju, pobede protiv Bosanaca i Islanda, i plasman u Nemačku, veliko slavlje, uz gorčinu zbog onoga što se događa kod kuće.

Ukrajina je solidna ekipa koja ume da igra tvrdo, Ševčenka je nasledio nekadašnji saigrač iz Dinama i reprezentacije Rebrov, ali je tim manje više ostao isti. Pridodati su igrači koji su se u međuvremenu afirmisali poslednjih sezona poput Mudrika, odličnog napadača Dovbjuka iz Đirone, Lunjin je u Realu iskoristio povredu Kurtoe, ali tu su i stara lica. Jaremčuk, Zinčenko, Mikolenko, Malinovski, Matvijenko,Jarmolenko, Sidorčuk, Stepanenko, mnogo je to iskustva i utakmica u nogama, da bi ih bilo ko potcenio.

Ovo je tim koji je tvrd, pristup ostaje isti, to je na neki način varijacija nekadašnje sovjetske škole fudbala i fudbalskog patrijarha Lobanovskog. Naime, Ukrajina igra sa četvoricom u liniji, klasičnim zadnjim veznim, pokretljivim manevrom, u kome se spoljni igrači vraćaju duboko u svoju polovinu kako bi stvorili dupli blok. 

Uvek je samo jedan napadač, pa je to najčešće 4-1-4-1, starije će neodoljivo podsetiti na Dinamo Kijev iz devedesetih. Naravno, Ševčenko se jednom rađa, ali ko god bude predvodio napad, radiće naporno, aktivno u defanzivi, ali i na stvaranju prostora za igrače iz drugog plana. Srbiji je Ukrajina uvek enigma, tuku nas gde nas vide, upravo zbog taktičke discipline i brze transformacije.

Naravno da kao i sve defanzivne ekipe teže igraju kada se protivnik brani i kada nema puno prostora. 

ISTORIJAT

Naravno da su ukrajinski igrači i osamdesetih kada je SSSR igrao finale nosili ovaj nacionalni tim. Lobanovski je bio selektor te 1988. polovina tima bila je iz kijevskog Dinama. 

Po osamostaljenju, Ukrajina je platila ceh post-sovjetske tranzicije, čak ni sa okosnicom iz Dinama, čitaj Ševčenkom i ostalima nisu bili u završnici sve dok nisu organizovali završni turnir, 2012. zajedno sa Poljacima. Ševa je bio na zalasku, srušio je Šveđane, Francuska je bila prejaka, a od Engleza su tesno izgubili, imali su svoje prilike, na kraju završili bez plasmana u narednu rundu. Ipak, javnost je bila zadovoljna, to je vreme skoka Šahtjora gde su ipak prevagu u kvalitetu donosili silni Brazilci.

Četiri godine kasnije tim koji je predvodio vremešni kapiten, legendarni Timoščuk se obrukao izgubivši sve tri utakmice u grupi. Na prošlom šampionatu su Ukrajinci stigli do četvrtfinala, najbolji rezultat, iako su uspeli da se probiju sa samo tri boda iz grupe. Ipak tukli su Šveđane u produžetku, u top osam ih je rasturila Engleska.

Čini se da ovo ide kao rezultat i predstava slična onoj sa Mundijala 2006. kada ih je Blohin doveo do četvrtfinala, iako nisu puno pokazali, doduše dobili dva meča u grupi, Švajcarce na penale, posle toga ih je Italija odučila od fudbala. Ili možda grešimo, možda je to ukrajinski način, da tvrdo, bez puno rizika umeju da igraju na rezultat?

PROGNOZA

Grupa je kao stvorena da prođu, Belgijanci su kvalitetniji, Rumuni i Slovaci nisu. Ova "ex sovjetska grupa" može da donese neki iznenađujući rezultat, možda i neko veće iznenađenje, ali bi sa četiri boda Ukrajina mogla dalje. To je minimum koji bi, s obzirom na žreb trebalo da ostvare.

Rebrov je pričao o potrebi da se skrenu misli sa onoga što se događa, ali i odmah po potpisivanju trogodišnjeg ugovora rekao da neće odstupiti od principa na kojima je građen fudbal u ovoj zemlji. Neko u šali reče da Lobanovski doživljava iz generacije u generaciju reinkarnaciju, ima u tome istine.

Po nama, trebalo bi da prođu grupu, posle zavisi od žreba. Ako bismo pretpostavljali što nikada nije pouzdano, kao drugi iz svoje grupe bi ukrštali sa grupom D u kojoj su Holanđani najbliži toj poziciji uz Francuze. No, kako rekosmo, to su samo spekulacije...

Ne propustite