PROFIL - Varijacije na temu ili neka druga Španija?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Jeste "Furija" drugačija, ali ima tu i kvaliteta i talenta...

EPA-EFE/MARISCAL
EPA-EFE/MARISCAL

Povezane vesti

 

 

ŠPANIJA

 

Učešća (1964. 1980. 1984.1988 1996. 2000. 2004. 2008. 2012. 2016. 2020.)

 

Najveći uspesi: Prvaci 1964. 2008. 2012. Finale 1984.

 

 

Španski "Belle Epoque" (pogledajte taj film Fernanda Truebe, njegov brat mlađi brat David je upoznao Pepa i Bijelsu, ostalo je istorija) davno je završen. Velika generacija koja je osvojila dve evropske titule je sišla sa trona, doneli su i svetsku krunu, ali sada to deluje kao davna prošlost. Ovaj tim je stigao do polufinala prošlog EP, i sada je u krugu favorita, ali ne zaboravimo da je "Crvena Furija" ispala od Maroka u Kataru, a da su u grupi uspeli da izgube od Japana.

 

Ovaj tim je na neki način miks preživelih tipa Morate, Laporta, Hesusa Navasa, Asensija, Karvahala, već etabliranih igrača poput Ruiza, Rodrija, Ojarzabala, ali i Nika Vilijamsa i mladih nada poput Sanseta, Olma, Jamala, Kubarsija, Baene...

 

Šarena ekipa, uvek opasna, ali iskreno, daleko od nekadašnje slave. Španija je u kvalifikacijama izgubila od Škota, ali su dobili ostalih sedam mečeva. Nije baš da su rivali bili moćni, osim "Tartan Bojsa" u grupi su bili Norvežani, Gruzija i Kipar.

 

Selektor De la Fuente koji je prošao čitav put u mlađim selekcijama trenirajući čak tri omladinske generacije će svakako ukoliko ostane na klupi nastaviti da podmlađuje ekipu, sa njim su recimo Merino i Ozarbajal bili prvaci Evrope u konkurenciji reprezentacija do 19 godina. Ovaj nekadašnji igrač Bilbaoa, ali i trener Alaveša forsira posed, ali se razlikuje od prethodnika, ipak Španija igra direktniji fudbal, nema "lažnih devetki", "pritajenog tigra, skrivenog zmaja", kako volimo da kažemo i svih relikta tiki-take.

 

Drugim rečima, mnogo se više koriste bokovi, više je centaršuteva što znači da se mora sa klasičnim napadačem, verovatno Moratom, mada je tu i Hozelu kao i još jedan iskusni ofazivac Đerar Moreno. Svi dobro igraju glavom, rade za ekipu, pa je ipak selektor napravio otklon od prethodnika, brže Španci pokušavaju da stignu do gola. Posed jeste ostao nešto čemu se teži, ali ovaj tim ume da prepusti sredinu rivalu i da se povuče svom golmanu "u krilo". Primaju više golova nego obično, ali i daju više, sećate se i verovatno vremena kada je Del Boskeova Španija dobijala sa 1:0, umela baš da davi protivnika i umrtvi igru....

 

ISTORIJA

 

Španija ima tri titule, ona iz 1964. je mnogo puta opisana, taj tim je iskoristio sve prednosti, i one van terena pa se dokopao krune, predvođen Luisom Suarezom iz Intera, u to vreme najboljim evropskim fudbaleroma. Generacija iz 1984. je igrala finale, neočekivano, Španci su eliminisali i Nemačku, ali su poklekli od domaćina Francuza. Taj tim je bio slabiji nego što rezultat pokazuje, a zlatna generacija je sa "Kornjačom" Aragonesom niotkuda stigla do titule prvaka Evrope i otvorila najsjajnije poglavlje "Furije". Odigrali su strašan turnir, izbacili Italijane na penale, uništili Ruse i onda slavili protiv Nemačke. Četiri godine kasnije odbranili su krunu u velikom stilu, mnogi kažu da je taj Del Boskeov tim u finalu pokerom protiv "Azura" pokazao da je najbolji ikada u evropskom fudbalu, ali im konkuriše Nemačka iz 1972. godine. Na prošlom prvenstvu Španija iako je grupnu fazu igrala kod kuće, nije blistala, prošli su sa pet bodova, izbacili u onom legendanrom meču Hrvate, pa Švajcarce na penale, i onda takođe izgubili od Italijana na penale. I to treće mesto je bolje od kvaliteta igre.

 

PROGNOZA

 

Moramo da računamo sa Španijom, u to nema nikakve sumnje. U grupi B sa Hrvatima i Italijanima bi trebalo da prođu, tu je i Albanija, mada neće biti lako. Bitno je da se dokopaju osmine finala, makar i kao treći, posle je sve otvoreno. Oni spadaju u drugi red favorita, ne bi bilo toliko iznenađenje da ponove rezultat sa prošlog šampionata i plasiraju se u polufinale, to zavisi i od žreba, Španija ume da igra na rezultat, mada, kako rekosmo, ovaj tim je nešto drugaćiji, možda im nedostaje i iskustva i cinizma protiv najboljih timova.

 

Ne propustite