Slovenija - Sautgejtov trn u oku!

Autor: Filip Rodic
utorak 25.06.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Aktuelni selektor Engleske prvi kiks na klupi "Gordog Albiona" doživeo u Ljubljani.

Povezane vesti

Aktuelni trenutak pred odlučujuće kolo u grupi C na Evropskom prvenstvu u fudbalu umnogome podseća na leto 2010. godine u Južnoj Africi kada su reprezentacije Engleske i Slovenijevodigrale prvi zvaničan međusobni duel.

Baš kao i sada, Englezi su prilično slabo ušli u planetarni šampionat, osvojivši tek dva boda uoči poslednjeg kola, pa im je sudar protiv Slovenaca bio biti ili ne biti za prolazak u narednu fazu Mundijala.

Nasuprot Englezima, Slovenci će pamtii Južnu Afriku po prvoj pobedi na prvenstvima sveta pošto su te 2010. godine na Crnom kontinentu savladali selekciju Alžira 1:0.

Kao i danas, selektor im je bio neprikosnoveni Matjaž Kek, a poput ovog leta najveći oslonac imali su u golmanu – tadašnjem čuvaru mreže Udinezea Samiru Handanović.

Slovenci su derbi trećeg kola u Port Elizabetu dočekali sa dva boda više od Engleza i Amerikanaca pa im je i remi igrao ogromnu ulogu da izbore istorijski plasman u narednu fazu.

Nada je tinjala sve do meča koji se igrao 23. juna na stadionu „Nelson Mendela“, a raspršio ju je golgeter Totenhema Džermejn Defo, koji je bio ubedljivo najveća opasnost pred Handanovićevim golom.

Oniži, ali izuzetno spretni fudbaler iz istočnog Londona, iskoristio je dobar centaršut Džejmsa Milnera i uhvatio na krivoj nozi jednog od najboljih evropskih golmana ovoga veka. 

Izvanredna generacija engleskih fudbalera (Džerard, Lampard, Teri, Runi...) zaustavila se tog popodneva na jednom golu, a nije mnogo nedostajalo da silne promašaje Defoa i ostalih igrača iz navalnog reda kazne Slovenci u jedinoj zreloj prilici. S obzirom na to da je u Pretoriji istoga dana Lendon Donovan doneo pobedu Amerikancima nad Alžirom, slovenačka bajka je toga dana okončana.
Četiri boda nisu bila dovoljna Kekovim izabranicima da se domognu druge faze u grupi gde su takmičenje završili sa pobedom, remijem i porazom.

Krah protiv Engleza pre 14 godina biće početak negativnog skora Slovenaca u međusobnim okršajima protiv „Gordog Albiona“, ali utisak je da nikada nisu do kraja bili nadigrani i da su vremenom usvajali lekcije kako da se suprotstave jačem rivalu.

Najuzbudljiviji meč odigrali su sredinom 2015. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, kada su prilično dobro isparirali u meču gde su poraženi 3:2.

Englezi su vizu za odlazak u Francusku izborili sa svih 10 pobeda u kvalifikacionoj grupi, ali među teže ostvarene svakako se ubraja ona iz 14. juna na stadionu „Stožice“ u Ljubljani.


Bio je to meč koji će pamtiti po prvom golu mladog Džeka Višira u dresu državnog tima Engleska, a sadašnji trener mlađih kategorija Arsenala toga dana je pocepao Handanovićevu mrežu.

Ko zna šta bi bilo sa izabranicima Roja Hodžsona da iskusni stručnjak nije rešio da od starta ukaže poverenje jednom od talentovanijih igrača savremenog engleskog fudbala.

Višir je toga dana briljirao u najvećem gradu Slovenije, postigavši dva fenomenalna gola, koja su u drugi plan ostavili pogotke Milivoja Novakovića i Nejca Pečnika u dresu domaćeg tima.

Uprkos majstorijama „lošeg momka“ iz Stivenidža, Slovence je svega pet minuta delilo od velikog remija protiv favorita. Ko zna šta bi se dogodilo da u tom 86. minutu utakmice u „Stožicama“ Bojan Jokić nije loše reagovao i loptu Džordana Hendersona ostavio na tacni neumoljivom strelcu Vejnu Runiju.

Englezi su se toga dana prilično namučili da osvoje Ljubljanu, a izabranicima Srećka Kataneca ostaće večiti žal što te večeri Vilšir nije bio malo manje šuterski inspirisan. 

Pola godine ranije na „Vembliju“ su Englezi nešto lakše izašli na kraj protiv Slovenaca, a tog 14. novembarskog dana Dani Velbek je zasijao na najvećem britanskom stadionu. 

Napadač čiji raskošni potencijal nije bio srazmeran ostvarenoj karijeri, dao je sa dva gola najveći doprinos u pobedi 3:1 u meču gde je Runi tek u 59. minutu načeo Handanovićevu mrežu. 

Iako je rezultat bio ubedljiviji do ljubljanskog, prvi su do vođstva stigli gosti. Istina ne toliko ličnom zaslugom jer je bivši kapiten Liverpula Henderson zatresao sopstvenu mrežu I dok su mečevi u kvalifikacijama za EURO 2016. godine pucali od fudbalske raskoši i zadivljujućih poteza, poslednja dva u borbi za Mundijal u Rusiji 24 meseca kasnije nisu bila ni blizu sadržajna.

Reklo bi se da su više podsetili na meč u Port Elizabetu odakle je pre 14 godina sve počelo i kada su Slovenci objasnili sebi da ne bi trebalo da boluju od viška resprekta prema (pre)cenjenim Englezima. Nakon četiri uzastopna poraza, računajući i prijateljske utakmice, Slovenci su prvi remi ostvarili
u uvodnim kolima kvalifikacija kada su u Ljubljani otkinuli bod izabranicima novog selektora Gereta Sautgejta.

Bila je to tek druga utakmica aktuelnog selektora na klupi Engleske, a zadržana okosnica tima sa Evropskog prvenstva u Francuskoj davala mu je potporu za dobar rezultat.

Nakon startne pobede nad Maltom, usledilo je prvo otrežnjenje. „Stožice“ su bile stadion gde je Sautgejt ostvario prvi kiks na klupi reprezentacije Engleske.
Englezi su uzeli bod, a pravo je čudo kako nisu ostali i bez ijednog, jer Katanecova Slovenija je toga dana bila neuporedivo bolji rival.

Mora da je neka viša sila umešala prste pa da se sijaset ozbiljnih prilika Slovenaca ne pretvori u gol, a zemljska je svakako bio izvanredni Džo Hart, koji je poput hobotnice osujećivao svaku loptu već viđenu u sopstvenoj mreži.

Nešto više sreće Sautgejt će protiv Slovenaca imati godinu dana kasnije kada će mu Hari Kejn tek u dubokoj nadoknadi vremena doneti pobedu.

Upravo će poraz na „Vembliju“ kolo pre kraja kvalifikacija lišiti svake nade Slovence da će kao najbolji drugoplasirani doći u poziciju da izbore odlazak na Mundijal u Rusiju.

Prvi put nakon skoro sedam godina, dve selekcije će ovog utorka od 21 sat u Kelnu odmeriti snage.

Biće to okršaj trećeg kola grupe C prvenstva Evrope u fudbalu gde su obe selekcije u igri za osminu finala. Englezi nešto rasterećenije ulaze u meč jer imaju dva boda više u odnosu na Kekov tim, ali ono što su prikazali u uvodnim kolima ne daje im za pravo da se nadaju sigurnoj pobedi.

Slovenija je, uprkos skromnom sastavu, pokazala ozbiljnu borbu protiv Danske i Srbije.

Nagrađena je nerešenim ishodom u oba duela, ali sada joj samo pobeda igra ulogu ako žele dalje.

Sve osim trijumfa Engleske bila bi senzacija, ali haotična igra Sautgejtovog tima ništa unapred ne garantuje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke