Turci kao iznenađenje?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 18.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Zanimljivi igrači...

EPA-EFE/Szilard Koszticsak
EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Povezane vesti

Ako bismo tražili tim koji bi mogao da iznenadi na ovom Šampionatu Evrope, selekcija Turske bi mogla da se svrsta u tu grupu.

Možda trenerske sposobnosti Vinćenca Montele jesu upitne, ali niko ne može da mu oduzme činjenicu da ih je doveo do Evropskog prvenstva posle brojnih razočaranja koje su doživljavali poslednjih godina na velikim takmičenjima. Sada dolazi neka nova generacija, sa nekoliko uzbudljivih imena.

Grupa u kojoj se nalaze još Portugalija, Češka i Gruzija je i te kako povoljna po Turke predvođene Hakanom Čalhanogluom na terenu. Vezista Intera koji je 84 puta nosio dres ovog tima dolazi svež i odmoran posle uspešne sezone u kojoj je imao važnu rolu prilikom osvajanja Serije A, dok će mu društvo u ofanzivi praviti garnitura novih momaka poput Arde Gulera, Kenan Jildiza, Seimha Kilidžsoja i Kerema Akturkoglua.

Sam Čalhanoglu je s godinama evoluirao u fudbalskoj perspektivi. Dugo je boravio kao ofanzivni vezista, bio je i na krilu tokom perioda u HSV, Bajeru, Milanu... Testiran je kao 'desetka', kao i 'lažna devetka', ali ništa od toga nije donosilo boljitak njemu i ekipi. Onda je pod vođstvom Simonea Inzagija pomeren pozadi u srce veznog reda i stigao je procvat. Izraženi organizator igre, sa 92.2 odsto uspešnih dodavanja u Seriji A prošle sezone i od igrača koji su odigrali više od 2000 minuta ove sezone, samo je Bolonjin štoper Džon Lukumi sa 93.5 odsto uspešnosti bio bolji od njega. Dao je čak 13 golova, znamo njegove dalekometne sposobnosti... Pokraj njega tu su Salih Ozdžan i Orkun Kokču, dva veoma cenjena veznjaka koji će voditi računa da mlađani ofanzivci budu rasterećeniji posla pozadi.

Arda Guler je neko od koga nacija mnogo očekuje u budućnosti. Povrede su ga omele da svoj talenat bolje prikaže u Real Madridu minule sezone, ali ima tek 19 godina i u klubu mu veruju. Ne zato što moraju, već je Real za kratko vreme, kao i sama javnost, bio uveren u njegov talenat. U četiri navrata je započinjao mečeve za Real, šest puta je ulazio u igru i za sve to vreme stigao da postigne šest golova. Voli da dolazi iz sredine i da se pojavljuje na krilu. Bitan u novoj generaciji Turske biće i fudbaler Galatasaraja Kerem Akturkoglu, čovek koji je opasan iz brojnih situacija. Odličan prekid, opasne lopte pred golom rivala. Ne smeta mu ni da se pojavljuje desno iako više voli levu stranu terena.

Nikako ne sme da se zaboravi ni Kenan Jildiz koji je uspeo da se izbori za mesto u Juventusu, ali teško je da će počinjati na Evropskom prvenstvu. Pre će napad voditi iskusni Čenk Tosun, a ne sme da se zaboravi ni Enes Unal kojeg je Bornmut otkupio. Takođe, tu je i još jedno poznato ime koje bi trebalo da deluje desno, a u pitanju je Džengis Under.

Napadačka moć Turske je poprilično potcenjena od javnosti, ali imaju vrlo visoke šanse da se nadaju izlasku iz grupe.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke