Flamengo i Fluminense - dve duše jednog grada

Autor: Mladen Heleta
nedelja 23.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Klasna različitost Rio de Žaneira nema boljeg reprezenta od čuvenog Fla-Flu derbija.

Povezane vesti

Kada je počeo Fla-Flu? Usuđejem se da kažem da Fla-Flu nema početka ni kraja. Fla-Flu je nastao 40 minuta pre ničega“, citat je čuvenog brazilskog dramskog pisca Nelsona Rodrigeza o najvećem fudbalskom derbiju Rio de Žaneira – okršaju Flamenga i Fluminensea.

Upravo je poznati brazilski književnik i veliki navijač Fluminensea živopisnim stilom svedočio o najslavnijim trenucima derbija Rija koji se s pravom svrstava u najveće okršaje svetskog fudbala.

A sve je počelo još septembra 1911. godine kada je grupa fudbalera Fluminensea, okupljena oko Alberta Borgerta, nezadovoljna napustila klub nazvan po latinskoj reči za reku.

Kao što je to često bivala praksa kroz fudbalsku istoriju, Fluminenseovi „otpadnici“ rešili su da osnuju svoj klub, a izbor je pao na Flamengo koji je tih ranih godina prošlog veka imao samo veslačku sekciju.

Već decembra te godine osnovan je fudbalski departman jednog od četiri najpopularnija kluba u Riju, a prvi Fla-Flu derbi odigran je 7. jula 1912. godine kada je Fluminense slavio sa 3:2 pred očima 800 gledalaca.

Još otkad je engleski đak Oskar Koks početkom 20. veka zarazio stanovnike Rija fudbalom, Fluminense je stvorio čvrsto jezgro navijača među pripadnicima više klase drugog po veličini brazilskog grada.

Dugo vremena dres Fluminensea nisu mogli da nose fudbaleri tamne ili meštovite puti, a prvi kojem je to uspelo bio je Karlos Alberto. Ovaj fudbaler je morao lice da prekrije pirinčanim prahom kako bi se usudio da se pojavi na zvaničnoj utakmici ovog kluba.

Nasuprot elitnom prizvuku Fluminensea, Flamengo se od starta deklarisao kao narodni klub što je uticalo da ima najveći broj pristalica u zemlji i inostranstvu.

Sa takvom polaznom osnovom u gradu koji je veslanje zamenio fudbalom, rodilo se rivalstvo poznato po kovanici Fla-Flu, nastaloj iz pera brazilskog novinara Marija Filja.

Posebnu notu najvatrenijem okršaju brazilskog fudbala dala je izgradnja čuvene „Marakane“, stadiona na kojem igraju oba kluba pa i ne čudi što se utakmice Flamenga i Fluminensea na čuvenom zdanju u Riju nazivaju „Derbijem publike“.

Možda najbolji primer spektakla u okršajima velikana iz Rija predstavlja derbi iz 1963. godine kada se na „Marakanu“ sjatilo približno 194.000 gledalaca, što je treća najveća poseta u istoriju ovog stadiona.

Samo je finale Mundijala 1950. godine i duel Brazila i Paragvaja četiri godine kasnije imao veću gledanost. Paradoksalno, susret od pre šest decenija završen je rezultatom 0:0 i verovatno je jedan od fudbalski siromašnijih u okršajima klubova.

„Marakana“ je bez sumnje dala posebnu notu derbijima Fluminensea i Flamenga, ali i pre podizanja čuvenog zdanja za potrebene Mundijala nekoliko mečeva ušlo je u antologiju nezaboravnih okršaja.

Naročito uzbudljivo bilo je 1941. godine kada su se klubovi borili za naslov šampiona prvenstva Karioka. Flamengu je jedino pobeda dolazila u obzir, dok je Fluminenseu i remi omogućavao da osvoji titulu.

U trenucima kada je bilo 2:2 na stadionu Flamenga, fudbaleri Fluminensea su namerno šutirali loptu van terena pošto se zdanje rivala nalazilo u neposrednoj blizini lagune Rodrigo de Frietas.

Budući da su u Flamengu predvidili taj scenario odlučili su da veslače kluba stacioniraju u blizini vode kako bi što brže vratili loptu u teren, ali ni to nije bilo dovoljno da dođu do pobede pa se Fluminense radovao tituli.

Nezaboravan meč u šampionatu Karioka odigran je i 1995. godine u utakmici poznatoj kao „trbušna igra“. Kiša je toga dana paralisala Rio, a domaćinu Flemengu je bod bio dovoljan za titulu.

Fluminense je poveo sa 2:0 na poluvremenu, Flamengo u nastavku izjednačio na 2:2 da bi gost do pobede stigao jednim od najčudnijih golova u istoriji fudbala. Renato Gaučo je iz očigledne ofsajd pozicije skrenuo loptu stomakom u gol.

Interesantno je da je Gaučo pre Fluminensea igrao za Flamengo pa je od tog trenutka brazilski napadač često bio tema prepucavanja navijača dva kluba.

Iako mlađi, Flamengo je kroz istoriju uspešniji u Fluminensea, bilo da je reč o titulama ili međusobnim duelima.

Prvi naredni susret klubovi će imati u nedelju od 21 sat u derbiju 11. kola Serije A, a meč daleko zadovoljniji dočekuje gostujući sastav Flamenga koji od Fluminensea nije poražen od proleća prošle godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke