Liga Evrope - ruka spasa za fudbalske „autsajdere“

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 25.09.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Šansa da klubovi van „lige petice“ dođu do trona deluje sve izglednija

EPA-EFE/ANGEL MEDINA G.
EPA-EFE/ANGEL MEDINA G.

Povezane vesti

Nedelju dana nakon starta Lige šampiona, ove srede započeće Liga Evrope. Kao i čitav međunarodni klupski fudbal na Starom kontinentu, talas velikih promena zahvatio je i drugo po kvalitetu UEFA takmičenje što je za posledicu imalo ukidanje grupne faze.

U Nionu su procenili da je dosadašnji koncept takmičenja prevaziđen te se prešlo na format koji podrazumeva veći broj učesnika i utakmica. Ujedno i jedinstvenu tabelu na osnovu koje će biti određena sudbina klubova po završetku početnih osam utakmica.

Proširivanjem broja klubova sa dosadašnjih 32 na 36 i povećanjem utakmica u preliminiranoj fazi na dve više u odnosu na ranije, UEFA je procenila da će Liga Evrope u novoj sezoni biti zanimljivija za gledanje.

Ukinuta je i dosadašnja praksa da klubovi igraju kod kuće i na strani protiv određenog rivala, već je rešeno da to bude samo jedna utakmica.

Budući da evropski fudbal decenijama unazad pati od uskog kruga klubova u samoj završnici, utisak je da je promenom formata došlo do nešto veće demokratničnosti u tom pogledu.

Gledano iz ugla Lige Evrope, čiji pobednik je van „lige petice“ poslednji put bio Porto još 2011. godine, imena učesnika u ovoj sezoni daju nadu da bi ustaljeni trend mogao da se promeni već ove sezone.

U tom pogledu valja skrenuti pažnju da najviše predstavnika imaju Holandija i Turska (oba po tri), dok ni kvalitet klubova iz pet najjačih liga u Evropi ne garantuje da će oni ići do samo kraja.

Novi format UEFA takmičenja, ukidanjem grupne faze, odbacio je mogućnost selidbe klubova u slabije takmičenje na polusezoni, ali je dao mogućnost da čak 24 ekipe konkurišu za osminu finala.

Najboljih osam klubova će otići dalje, dok će se rangirani od 9. do 24. mesta u plej-ofu boriti da za mesto narednoj fazi.

I dok su mečevi četvrtkom godinama unazad bili zaštitni znak Lige Evrope, nova sezona će zbog specifičnosti formata biti podeljena na više dana pošto će utakmice biti igrane i sredom.

Budući da je Liga šampiona sa sobom generisala najveći kvalitet klubova na Startom kontinentu, prost pogled na učesnike ovosezonske Lige Evrope jasno ukazuje da je u doslovnom smislu u ovom trenutku reč o timovima iz drugog ešalona evropskog fudbala.

Od ukupno 36 učesnika, ovo takmičenje je osvajalo samo sedam klubova (Totenhem, Ajntraht, Porto, Anderleht, Ajaks, Mančester junajted i Galatasaraj). Imajući u vidu da su najsvežiji primeri Ajntrahta iz 2022. godine i Junajteda pola decenije ranije, jasno je da je Liga Evrope sve više postala tranzitno mesto za Ligu šampiona, gde je koncentracija kvaliteta sve gušća.

Imajući u vidu da su u bliskoj prošlosti ovo takmičenje neretko osvajale „pridošlice“ iz Lige šampiona, odluka UEFA da se ukine dosadašnja praksa imaće za poslednicu da će novi osvajač doći iz trenutnih redova.

Iako smo mesecima daleko od 21. maja kada je na stadionu „San Mames“ u Bilbau zakazano finale, fudbalski je već sada pitati se ko bi mogao da se nađe u završnici, jer smo prvi put u situaciji da sagledamo celuokupnu sliku pretendenata za tron.

Zahavaljujući Sevilji, ubedljivo najtrofejnijem klubu u Ligi Evrope, već godinama vlada mišljenje da su Španci postali specijalisti za ovo takmičenje.

Osim kluba iz najvećeg andalužanskog grada, slavu Španije u ovom takmičenju proneli su madridski Atletiko i Real, Valensija i Viljareal. Ove sezone nijedan od spomenutih pet klubova neće biti u prilici da se nađe na tronu.

Predstavnici zamlje aktuelnog evropskog klupskog i reprezentativnog šampiona u novoj Ligi Evrope biće Atletik Bilbao i Real Sosijedad. Podatak da španski predstavnici dolaze iz Baskije nedvosmisleno pokazuje da se težište kvaliteta fudbala u najvećoj zemlji Pirinejskog poluostrva polako prenosi na Baskiju o čemu svedoči i broj reprezentativaca „Crvene furije“ iz ove regije.

Okolnost da je Atletik domaćin finala za nešto manje od osam meseci uz podatak da je već bio učesnik dva finala Lige Evrope, daje makar po renomeu i tradiciji izabranicima Ernesta Valverdea šanse da što više doguraju ove sezone.

Najveći klub Baskije će u prvom kolu u četvrtak od 21 sat gostovati Romi koja je u međuvremenu promenila trenera pošto je Ivan Jurić zamenio Danijelea De Rosija.

Dan ranije u istom terminu na teren će i drugi španski predstavnik Real Sosijedad. Klub iz San Sebastijana očekuje gostovanje Nici gde će težiti da popravi nešto slabiji utisak koji od starta sezone pruža na strani.

Očigledno je da Španci nemaju suviše jakog aduta za osvajanje, a utisak je ni Italijani, čiji predstavnici su drugi po uspešnosti u Ligi Evrope.

Atalanta je prošle sezone impresivnom igrom u Dablinu protiv sjajnog Bajera iz Leverkuzena oduševila svet. „Boginja provincije“ je sada zasluženo u Ligi šampiona, baš kao Inter i Juventus koji su takođe mnogo učinili za italijanski fudbal u Ligi Evrope.

Ove sezone čast Italije braniće rimski klubovi Roma i Lacio. Gledano iz sadašnjeg ugla, rivali iz Večnog grada teško da mogu da računaju da zamene Atalantu na tronu, pogotovu što su godinama u podređenom položaju za „bogatim severom“.

Finalista iz pretprošle sezone neće imati nimalo lak zadatak da sa novim trenerom probije led protiv Atletik Bilbaaa, dok će „Nebeskoplavi“ dan ranije u istom terminu na gostovanje kijevskom Dinamu na neutralnom terenu u Hamburgu.

Iako je reč o klubu velike tradicije, čak i vrapcima na grani je jasno da će još mnogo vode proteći Tibrom dok dođe dan kada će Lacio ponovo zablistati na evropskoj sceni, kao pre četvrt veka kada je osvojio dva trofeja.

Veliko je pitanje šta ove sezone možemo očekivati od Engleza i Nemaca koji zbirno imaju čak 16 trofeja u ovom takmičenju, ali pogled na predstavnike njihovih klubova ne budi naročito veliku zebnju kod rivala.

Naročito je to slučaj sa zemljom domaćina ovogodišnjeg Evropskog prvenstva koja teško može da se pouzda u uspeh Ajntrahta i Hofenhajma.

Šampion Lige Evrope iz 2022. godine će u četvrtak od 21 dočekati dobro organizovanu Viktoriju Plzenj, dok će tim Andreja Kramarića dan ranije u istom terminu imati nezagodan zadatak da izbori pozitivan rezultat na gostovanju Mitjilandu.

Ni Englezi nemaju previše razloga da budu optimisti, mada su ovosezonski predstavnici Mančester junajted i Totenhem osetili slast osvajanja velikog trofeja.

Oba kluba, nažalost, već godinama nisu konkurentni čak ni na domaćoj sceni, pa je teško usuditi se dati im šansu da se ove sezone ozbiljnije umešaju u borbu za evropski tron.

Junajted se donekle konsolidovao nakon „šamara“ od Liverpula u derbiju uoči reprezentativne pauze, a ove srede od 21 sat imaće priliku da trijumfom protiv osrednjeg Tventea bar donekle nagovesti da je kadar reprize uspeha iz 2017. godine.

Ovaj meč posebno će biti emotivan za Junajtedovog menadžera Erika ten Haga koji je nosio dres Tventa, kluba iz čije regije i sam potiče.

Dan kasnije u istom terminu Totenhem bi trebalo da savlada Karabag, najistočnijeg predstavnika u Ligi Evrope, ukoliko želi da barem stidljivo istakne kandidaturu makar za najbolja 24 kluba u ovom takmičenju.

Nova sezona biće zanimljiva iz vizure francuskih klubova budući da su sa čak pet izgubljenih finala predstavnici ove zemlje najveći luzeri u ovom takmičenju.

Najveće nade polažu se u Lion, mada tim Nemanje Matića na startu sezone nije ni blizu dobar kao što je to bio slučaj proletos.

Tim iz najvećeg grada regije Rona-Alpi startovaće u Ligi Evrope u četvrtak od 21 sat u nimalo laganom okršaju kod kuće protiv Olimpijakosa, osvajača prošlosezonske Lige Evrope.

Drugi francuski predstavnik biće Nica koja će dan ranije u istom terminu pokušati da načini iznenađenje uzimanjem makar boda na gostovanju Real Sosijedadu. Ubedljiv trijumf u petak uveče protiv Sent Etjena (8:0) daće timu sa Azurne obale vetar u leđa pred teško gostovanje na „Anoeti“.

Budući da su najbrojniji, holandski i turski klubovi će svakako igrati veliku ulogu ove sezone u Ligi Evrope. Holanđane predstavljaju Ajaks, Tvente i AZ Alkmar.

Najlakši posao trebalo bi da ima klub iz Alkmara koji će u uvodnom terminu u sredu od 18:45 dočekati Elfsborg, dok će bez dileme biti najteže Tventeu koji gostuje na „Old Trafordu“.

Nimalo lak zadatak ne očekuje ni „presvučeni“ Ajaks koji će sa novim trenerom Frančeskom Fariolijem pokušati da u četvrtak od 21 sat nadigra solidni Bešiktaš, jedan od tri štiha turskog fudbala u Ligi Evrope.

Osim crno-belih iz evropskog dela Istanbula, Fenerbahče i Galatasaraj će činiti strašni trio. Galata će u sredu od 21 sat dočekati PAOK u veoma zanimljivom tursko-grčkom duelu, dok će dan kasnije od 18:45 Fenerbahče drugi put u pola godine razmaka dočekati belgijski Rojal Union.

Tim našeg Dušana Tadića će zbog prisustva Žozea Murinja na klupi dobiti posebnu dimenziju, a znajući kakve je rezultate „Gospodin Posebni“ imao u prošlosti ne bi bilo iznenađenje ukoliko sa Fenerom dogura do same završnice.

Biće zanimljivo ispratiti i domete portugalskih predstavnika. Dvostruki osvajač Porto od 2011. godine ne zna za evropski uspeh, a priliku da probije led imaće ove srede od 18:45 na gostovanju Bode Glimtu.

Dan kasnije od 21 sat uzdrmana Braga će sa odjecima poraza u „Derbiju Minja“ dočekati Makabi iz Tel Aviva, srpskog trenera Žarka Lazetića, stručnjaka koji je prošle godine doživeo katastrofu sa TSC-om na severu Portugalije.

Sa po dva predstavnika Belgijanci, Česi, Grci i Šveđani imaće lepu priliku da se njihovi klubovi pozicioniraju kao sve konkurentni na međunarodnom nivou.

Nakon Olimpijakosovog osvajanja Lige konferencije, tim iz Pireja je vratio evropski sjaj, dok je solunski PAOK već sezonama unazad sve stabilniji na Starom kontinentu.

I Česi su sve ozbiljniji u tom pogledu, što je demonstrirala praška Sparta na startu Lige šampiona protiv Red Bul Salcburga.

U Ligi Evrope će njenin putem pokušati da krene praška Slavija i Viktorija Plzenj. Crveno-belo iz češke prestonice gostovaće ove srede od 21 sat ekipi Ludogoreca, dok će tim doskorašnjeg kapitena Partizana Svetozara Markovića put Frankfurta.

Šveđani polažu nade u Malme koji u četvrtak od 18:45 dočekuje Rendžers, dok Belgijanci veruju da bi Anderleht trijumfom kod kuće protiv Ferencvaroša od 21 sat mogao da makar delimično vrati evropski sjaj.

Kao potpuni autsajder na mapi Lige Evrope ove sezone će se naći letonski RFS. Pozitivna okolnost za baltičkog predstavnika je što će na startu sezone u četvrtak odo 21 gostovati Steaui u Bukureštu.

Biće to derbi autsajdera i prilika da za prve bodove klubova koji teško da mogu računati na ozbiljniji rezultat u žestokoj konkurenciji.

OVDE možete videti celokupnu ponudu Lige Evrope!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak