Basket 3x3 – Srbija puca na zlato!

Autor: Milovan Longinov
utorak 30.07.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Imamo sjajnu generaciju i ovog puta...

Povezane vesti

Turnir na Olimpijskim igrama u basketu 3x3 počinje ovog utorka, a jedna od reprezentacija koja i ovog puta pretenduje za najviši plasman jeste Srbija.

Međutim, ono što je specifično za ovaj turnir jeste što praktično svaka selekcija ima svoje šanse da dođe do zlatne medalje u takmičenju u kojem će se svako sa svakim sastati tokom grupne faze, a prve dve reprezentacije idu direktno u polufinale. Naredne četiri će kroz baraž tražiti put među četiri najbolje.

Prema zvaničnom renkingu FIBA, Srbija koju predvodi najbolji basketaš sveta Strahinja Stojačić, takmičiće se u timu koji se savršeno poznaje. Pored njega, tu će biti Dejan Majstorović, Marko Branković i Mihailo Vasić. Impozantno je da nismo poraženi upravo od poslednjih Olimpijskih igara kada smo zauzeli treće mesto. Od tada, osvojena su tri vezana evropska šampionata i  uzastopni Svetski kupovi.

Najveći konkurenti se definitivno ogledaju u Amerikancima koji takođe igraju briljantno ove godine. Glavna uzdanica im je nekadašnji NBA i evroligaški igrač Džimer Fredet, a prate ga Dilan Trevis i dva veterana u 3x3 basketu Karim Medoks i Kenjon Beri. Želeće Džimer da ostvari svoj san, kada to već nije uspeo kao profesionalni košarkaš – da postane olimpijski šampion.

Jedan od najboljih svetskih 3x3 igrača stiže iz Litvanije. U pitanju je Aurelijus Pukelis koji sa nedavnog Svetskog tura dolazi kao pravi superstar sa 7.4 poena po meču. Uprkos centarskoj visini, ima odličan osećaj za šut i vrlo je opasan u „klač momentima“.

Kinezi se smatraju autsajderima u Parizu, ali i te kako umeju da iznenade bilo koga. Ning Žang kojeg kao Boga posmatraju u tamošnjoj reprezentaciji. Ume da „loži“ i saigrače i publiku, vrlo je atraktivan i svakako da ih ne bismo smeli lako otpisati.

Holanđani su odavno profilisali jednog od najboljih basketaša u istoriji Vortija de Jonga. Sjajan poenter, ipak, biće mu potrebna pomoć čitavog tima ne bi li se domogli medalje. Podršku će imati u vidu snajperiste Arvina Slagtera, te Jana Drisena koji dominira u reketu, ali i Dimea van der Horsta.

Francuzi kao domaća selekcija imaju veliku podršku i u ovom sportu, a pokretač ekipe biće superstar Frenk Segela koji obožava da igra na domaćem tlu i to je nedavno poakzao na turniru u Marseju. Talentovan tim.

Letonija se oduvek pokazivala kao velika basketaška nacija i u svojim redovima imaju Karlisa Lasmanisa i Naurisa Miezisa kao osvajače zlatne medelje sa Olimpijskih igara u Tokiju. Gladni su da dođu do novog zlata, znaju šta bi trebalo da urade i definitivno su među tri glavna favorita za isto uključujući Srbiju i Sjedinjene Američke Države.

Preostaje još Poljska koju nismo predstavili i oni su zaista tim kojem se daju najmanje šansi za odličje, ali ne bi trebalo zaboraviti da su nas upravo oni zaustavili u borbi za bronzu na Svetskom prvenstvu 2019. Predvodnik tima je Prižemislav Zamojski i nemojte se iznenaditi ukoliko budu iznenađenje.

Naša selekcija turnir otvara protiv Sjedinjenih Američkih Država u uorak u kasno uveče oko 22.35 sati. Sutradan igramo sa Kinom, a u četvrtak protiv Holandije u 10.05.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke