Albanija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 12.06.2024.
00:00
Izvor: Sportske.net

Ovo će im biti drugi EURO, a svi znamo kako su se domogli prvog.

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

- Albanija je 1968. zaustavila Nemačku u kvalifikacijama za EP, a kada su Nemci stigli u Tiranu na aerodrom, bili su prinuđeni da operu ruke kako ne bi unosili "zapadne klice i imperijalističke viruse" u zemlju Envera Hodže.

 

- Ova reprezentacija, iako jedan od osnivača UEFA se bez navođenja razloga povukla sedamdesetih, nisu igrali kvalifikacije za šampionate EP 1976. i 1980. pretpostavlja se da ne bi dolazili u dodir sa timovima iz Zapadne Evrope.

 

- Do tada su prošli prvu rundu kvalifikacija 1964. ali van terena jer je Grčka predala, nije želela da igra sa Albanijom.

 

- Politika će uvek pratiti Albance, oni su na svoj jedini šampionat 2016. otišli posle prekida u Beogradu, pobede za zelenim stolom protiv Srbije.

 

- Prvi fudbalski meč je Albanija odigrala posle rata protiv Jugoslavije, kada je Ljubiša Broćić, kasnije trener Zvezde, Juventusa i Barselone bio trener, ali ubrzo je došlo do raskola između dve države. Najviše selektora stranaca bilo je iz Italije, četvorica, Dosena, De Bjasi, Panući i Edi Reja, a čak trojica Hrvata, Oto Barić, Kovačić i Josip Kuže su vodili "Orlove". Brazilac Silvinjo je naravno prvi Južnoamerikanac na klupi ove zemlje.

 

- Jedino učešće obeležili su pobedom, u trećem meču protiv Rumuna pa se može reći da se nisu obrukali u Francuskoj 2016. Duel sa Švajcarcima je imao simboliku, a navijači su izviždali Šaćirija jer je odbio da igra za Albaniju.

 

- Crveno-crni su autsajder u svojoj grupi, protiv Hrvata nisu igrali nikada, a u 15 mečeva ukupno protiv Italijana i Španaca nikada nisu ostali neporaženi!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke