I, ovaj čovek ide u penziju?

Autor: Nemanja Janošev
petak 14.06.2024.
23:31
Izvor: Sportske.net

Maestralno.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Povezane vesti

Mnogi velikani svetskog fudbala pozdravljali su se sa terenom u njegovim godinama. Neki su odlučili da poslednje sezone odigraju daleko od ozbiljnih liga, da uzmu još koji evro, ispijaju martinije dalje od Evrope i pored svega malo zarolaju.

A onda dođe gospodin Toni Kros i pokaže kako se to u stvari radi. Iako se dosta dugo spekulisalo o njegovom produžetku ugovora sa Real Madridom, čak se činilo da je to izvesno i da će on i Luka Modrić još barem jednu sezonu šarati terene širom Evrope svojim paralelama, dijagonalama i ostalim izvedbama koje su u obavezi jednog veziste - Nemac je odlučio da kaže "dosta".

Kad kažeš "dosta" važno je da to učiniš u stilu, a Toni Kros je neko koga je elegancija, džentlmenstvo, fer-plej i umeće krasilo tokom karijere i drugačije ne bi bilo u redu da se pozdravio. Šesta Liga šampiona je u minuloj sezoni dosegnuta, La liga je takođe ponovo završila u posedu njega i Real Madrida, Superkup Španije...

"Poslednji ples" je najveća evropska scena - kontinentalni šampionat. Pred očima sopstvene nacije Toni će pokušati da zajedno sa ostatkom jata pogura ptiće kao što su Florijan Virc, Džamal Musijala, Kaj Haverc i drugi - do trona. Možda Škotska nije najrelevantniji primer snage reprezentacije Nemačke, ali je pokazatelj brojnih sposobnosti i umeća Tonija Krosa uprkos tome što završava karijeru.

Kros je utakmicu okončao sa 108 dodira, 102 upućena pasa od kojih je 101 dodavanje bilo uspešno. U prvom poluvremenu 55/55. U poslednjoj trećini imao je 35 dodavanja što je rezultat iznuđenog niskog bloka Škotske. Njegova uloga je bila besprekorna. Diktirao je tempo, dijagonale u prvih 10 minuta su odmah pronašle ranjivu tačku rivala, organizovao je većinu napada i nagrađen je stajaćim ovacijama u 80. minutu kada je napuštao teren. Savršenstvo.

Oprostiće se kao neko ko može još mnogo da da fudbalu, ali valjda je to odlika velikana - da ode uz prasak.

Ne propustite