PROFIL - Austrija - Ragnik promenio principe, Alabu i Marka nije!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
19:40
Izvor: Sportske.net

Nisu loš tim, sanjaju reprizu prošlog prvenstva…

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

 AUSTRIJA

Učešća (2008. 2016. 2020.)

Najveći uspeh: Osmina finala 2020.  

 Austrijanci su od 2008. kada su i organizovali šampionat sa Švajcarcima (to je bio jedini način da učestvuju, tvrdio je tadašnji predsednik saveza) prošli dug put. Ali, sa povećanjem broja učesnika, nisu propustili šansu da se pojave na poslednja dva prvenstva.

Nekada "Vundertim", posle toga parije evropskog fudbala, stižu u susednu Nemačku nakon kvalifikacija u kojima su bili sigurni, Belgija je prejaka, ali su lako stigli do drugog mesta.

Na klupi je nekada prokaženi menadžer Junajteda, iskusni Ralf Ragnik. On je stigao pre dve godine, ugovor mu je nakon plasman u Nemačku automatski produžen. Obećao je atraktivan, napadački fudbal, podmlađivanje tim, nešto je ispunio, nešto ne, Austrija je zabeležila nekoliko trijumfa, kao onaj protiv Nemaca ili Hrvata u Ligi Nacija, odoleli su protiv Belgije u gostima u kvalifikacijama. Pomaka ima, ova selekcija je prošla grupu na prošlom šampionatu, sada je cilj isti, mada im šanse ne izgledaju baš sjajno.

Ragnik će se osloniti na jednog od dva najbolja igrača Austrije u novijoj istoriji, Marka Arnautovića, u odsustvu Alabe.

Ali, šta je sa ostalima?

Tu je naravno Sabicer iz Dortmunda koji je ranije često potcenjivan, iako se radi o strašnom igraču. Jasno je da su Austrijanci orjentisani ka Bundesligi, pogotovo ih ima u Lajpcigu, što nije čudno zbog veza sa Salcburgom. Stefan Lajner je već pet godina u Gladbahu, Grilič se srodio sa Hofenhajmom, Lajmer je u Bajernu, Kalajdžić u Ajntrahtu posle neuspešne epizode u PL. 

Ragnik ohrabruje bekove da krenu napred, rano napadnu loptu, budu agresivni, "rašire teren", kako bi vezisti imali više prostora u završnici. Mešao je u kvalifikacijama formacije, zavisi od rivala, ali Austrija pokušava da igra modera fudbal. Kao i svi nemački trener, Saksonac polazi od jakog presinga kao osnove. I štoperi umeju da izađu visoko, pa su Austrijanci ranjivi iz kontranapada. Naravno da protiv Francuza i Holanđana neće baš insistirati na tome da napadnu rivala duboko na protivničkoj polovini.

ISTORIJAT

Austrija se, kako rekosmo dokopala završnice kao domaćin, bez kvalifikacijama, ali te 2008. bili su ikebana. Remizirali su sa Poljacima, to je generacija Vastića, Ivanšica, Štrancla, sećate se verovatno i Arsenalovog rezervog golmana Maningera, srčani bez kvaliteta.

Osam godina kasnije, bod protiv Portugala je sve što su uradili, poraženi su od komšija Mađara i Islanda. Tada su već Alaba i Arnautović bili lideri tima, kao i Dragović, Fuks, veteran Janko, Junuzović koji je trebalo da bude organizator igre, pružili su manje od očekivanog.

Najveći uspeh je Austrija napravila na prošlom prvenstvu i to su konture sadašnjeg tima, bili su drugi u grupi, tukli Ukrajinu i Severne Makedonce, Italija ih je srušila tek u produžetku u osmini finala. Iz tog tima nedostaje kapiten Baumgartlinger i par manje važnih igrača, što pokazuje da kod Austrijanaca postoji kontinuitet.

PROGNOZA

Austrija je jača i iskusnija nego pre tri godine, ali je i grupa jača. Ipak, po nama deluju bolje od Poljaka, eventualna pobeda i eventualno da iznenade Holanđane donosi osminu finala. Ragnik je za razliku od prethodnika Fode pro-aktivniji trener, jedan od tvoraca nove nemačke škole, odlično je pripremio tim fizički kako bi odgovorio zahtevima njegovog pristupa.

Alaba je povređen, Arnautović rezerva u Interu, ali biće odmorniji. Čini nam se, na prvi pogled da Austrija nije bez šanse protiv Holanđana, nemaju takav individualni kvalitet, ali timski su jači. Ako je suditi po napisima u medijima, atmosfera je dobra, za neke je ovo kraj reprezentativne karijere, možda poslednja šansa. I pored ne baš lakog žreba, Austrijanci se nadaju da mogu da ponove uspeh sa prošlog šampionata.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke