Slovenija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

Kakvi su rezultati Slovenaca?

EPA PHOTO/EPA/ED OUDENAARDEN
EPA PHOTO/EPA/ED OUDENAARDEN

Povezane vesti

 - Slovenija je prve kvalifikacije za EP kao nezavisna država igrala 1996. to su počeci, a ostaće upamćeno da su tukli golom Saše Udoviča Italijane kod kuće, no daleko od toga da su imali šansu da se bore za plasman.

- Ali, zato su se pojavili 2000. na šampionatu Evrope u Holandiji i Belgiji, u grupi su završili iza Norvežana, ispred Grka, pa su u baražu tukli Ukrajinu što je bilo veliko iznenađenje. Bivši igrači Partizana i Zvezde, Zahović i Aćimović su na "Bežigradu" srušili favorizovane goste, iako je Ševčenko matirao prvi Simeunovića. Posle preokreta, Slovenci su gubili i u Kijevu, ali je Miran Pavlin dao gol u finišu za remi i odlazak u završnicu. Najbolji igrač i strelac Slovenaca bio je Zlatko Zahović.

- No, odnosi prve zvezde tima i selektora Kataneca su bili loši, kulminiraće dve godine kasnije pred Mundijal. U Holandiji i Belgiji 2000. Slovenija je ispustila 3:0 protiv Jugoslavije, izgubili su od Španaca, remizirali posle dosade sa Norveškom i sa dva remija završili takmičenje.

- Nikada posle toga nisu igrali u završnici. Ostaci generacije sa početka veka su 2004. doneli baraž za Portugal i veliku šansu protiv Hrvata, kada su u Maksimiru odigrali 1:1. Ali, revanš u Ljubljani je rešio Dado Pršo, pa su "Vatreni" otišli na šampionat.

- Slovenija nikada više nije bila ni blizu. Tako su 2008. bili očajni, ne samo iza Rumuna i Holanđana, već Bugarske, Belorusije i Albanaca. Četiri godine kasnije su tukli Srbiju, ali su ostali iza Italijana, Estonaca i "Orlova". Za šampionat 2016. su se dokopali iza neprikosnovene Engleske i Švajcarske plej-ofa, ali su lako ispali od Ukrajine.

- Za prošli šampionat novi neuspeh, ispred su bile Poljska, Austrija i Severna Makedonija. Konačno, Slovenci su zajedno sa Dancima, u grupi u kojoj su bili nejaki San Marino, ali i Finci, Kazahstan i Severna Irska izborila plasman na šampionat Evrope, svoj drugi. Ovo je četvrto veliko takmičenje, videli smo ih na Mundijalima u Južnoj Koreji i Japanu gde su izgubili sve utakmice i onom 2010. u Africi, kada su uzeli bod Amerikancima, dobili Alžir, poraz od Engleza, tesan ih je koštao druge faze. Ta selekcija na čijoj je klupi takođe bio Matjaž Kek je opravdala očekivanja.

Ne propustite