Barsa i Real Madrid u SAD, čin četvrti!

Autor: Lazar Nikolić
subota 03.08.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Barsa u američkim "El klasicima" - 3/3

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone i Real Madrida u noći između subote i nedelje sastaće se u novom američkom "El klasiku", četvrtom po redu. Utakmica se igra u Nju Džersiju, na stadionu "Metlajf", kapaciteta čak 82.500 sedećih mesta.

U dosadašnja tri susreta, Barselona je slavila u sva tri navrata, 2017, potom 2022. i 2023. godine.

Prvi "El klasiko" koji su odigrali na američkom tlu 30. jula 2017. godine kada je Barselona slavila rezultatom 3:2. Taj meč bio je u centru pažnje zbog Nejmara, koji je neposredno pre njega odlučio da napusti Barselonu, na treningu u Americi se i fizički sukobio sa Nelsonom Semedom, a potom je i Đerar Pike okačio čuvenu fotografiju "Se queda" (ostaje), ali to se nije dogodilo. Nejmar se upravo na ovom "El klasiku" oprostio od Barse, i to sa dve asistencije. Povela je Barsa preko Mesija u trećem minutu, a u sedmom je Nejmar asistirao Rakitiću za 0:2. Kovačić u 14. i Asensio u 36. minutu su izjednačili na 2:2. Konačnih 2:3 postavio je Pike posle nove asistencije Nejmara, koji je ubrzo i izašao iz igre, a tri dana kasnije PSŽ je aktivirao njegovu klauzulu i odveo ga za 222 miliona evra.

Ipak, ta sezona, kako se očekivalo, i nije bila toliko loša za Barselonu, ali ni za Real Madrid. To je bila prva pod palicom Ernesta Valverdea, koji je osvojio duplu krunu, La Ligu i Kup kralja, ali je sve palo u vodu nakon one sramne eliminacije od Rome u Ligi šampiona. S druge strane, Real je osvojio Ligu šampiona, pobedom nad Liverpulom u finalu rezultatom 3:1, ali je u La Ligi završio tek kao treći sa 17 bodova manje od Barselone.

Drugi put kada su Barsa i Real igrali prijateljski meč na američkom tlu bilo je 24. jula 2022. godine. Barsa je slavila golom novajlije Rafinje u 27. minutu. Ipak, ovaj meč je obeležio žestok sukob nakon jednog faula Đorija Albe nad Vinisijusom, a u centru pažnje bili su Arauho i Ridiger koji su se dočepali rvačkim zahvatima, a deblji kraj izvukao je Nemac. Barsa je i nakon ovog "El klasika" osvojila titulu, kao i Superkup Španije pobedom nad Realom u finalu, ali je gorak ukus ostavio bolan poraz od Madriđana na "Kamp nou" u Kupu kralja, koji je kasnije Anćelotijev tim i osvojio.

Za kraj, treći put Barselona i Real Madrid sastali su se prošlog leta u Las Vegas, a Katalonci su slavili ubedljivim rezultatom 3:0. Ovaj meč obeležio je debitant Fermin Lopez koji je postigao evrogol, kasnije je dobio poverenje Ćavija Ernandesa, postao standardni prvotimac pa i reprezentativac Španije i sada olimpijac koji posle EP cilja i zlato na OI. Osim Fermina, golove su dali još Osman Dembele i u poslednjim minutima Feran Tores, posle asistencije Fermina. Ipak, za razliku od prethodna dva puta, kada je posle američkih prijateljskih "El klasika" Barsa bila šampion, Real Madrid je u protekloj sezoni bio ispred Katalonaca u svim takmičenjima i osvojio je La Ligu i Ligu šampiona.

Kakva je situacija pred ovaj "prijateljski" susret?

Barselona je dovela Hansija Flika umesto Ćavija Ernandesa, još uvek nema pojačanja, ali je Nemac dao šansu brojnim klincima, a u pobedi nad Mančester sitijem (posle penala, 2:2, 5:4), posebno su se izdvojili dvojica vezista Mark Kasado (2003) i Mark Bernal (2007. godište), obojica polaznici "La Masije", a gol je dao takođe odlični Pablo Tore, povratnik sa pozajmice iz Đirone. Flik ne može da računa na većinu ključnih igrača, reprezentativci Španije su na odmoru, a povređeni su i dalje Frenki de Jong, Gavi, Pedri i Ronald Arauho. Očekuje se da u ovoj šansi posle poštede protiv Sitija dobiju Ilkaj Gundogan i Žil Kunde.

Što se tiče Real Madrida, Kilijan Embape nije u SAD, sve bi bilo drugačije da je i on sa ekipom. Praktično, Real je takođe bez pojačanja u Americi, Belingem, Vinisijus su dobili produženi odmor, pa se očekuje da i Karlo Anćeloti zaigra u kombinovanom, ali ipak jačem sastavu nego Hansi Flik.

Rezultat nema takmičarski značaj, ali ako uzmemo u obzir da je u dosadašnja tri susreta u Americi još kako bilo tenzija, nije isključeno da će i ovo na momente podsećati na takmičarski duel.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke