Flik protiv Ćavijeve najveće traume, Mićel (ne) može da ponovi isto!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 15.09.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Moderni katalonski derbi.

EPA-EFE/Siu Wu
EPA-EFE/Siu Wu

Povezane vesti

 Iako je duel Barselona - Espanjol najveći derbi Katalonije, po rivalitetu od prošle godine, deluje da bi u modernom dobu njegovo mesto mogao da zauzme duel između Barse i Đirone.

Đirona je na čelu sa Mićelom ispisala istorijski uspeh plasmanom u Ligu šampiona, a u La Ligi opet pretenduje da se bori za novi plasman u Evropu. Istina, posle prva dva kola, Đirona je osvojila samo bod u remiju sa Betisom, dok je Atletiko Madrid pobedio kao domaćin ubedljivim rezultatom 3:0, ali je nakon toga Mićelov tim vezao dve pobede bez primljenog gola protiv Osasune (4:0) i Sevilje u gostima (0:2).

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je Đirona bila Barsin najteži i najbolniji rival u prošloj, istorijskoj sezoni. Podatak za verovali ili ne jeste da je Đirona u ligaškom dvomeču dala Barsi najviše golova od svih klubova, čak osam, pošto je u oba susreta rezultat bio identičan - 4:2. U prvom prošlosezonskom duelu, 10. decembra, Đirona je na "Monžuiku" slavila golovima Dovbika, Gutjereza, Valerija i Stuanija, dok su za Barsu pogađali Levandovski i Gundogan.

U finišu sezone, kada je praktično titula bila već izgubljena, 4. maja, Đirona je ponovila isti rezultat, opet su golove davali Dovbik i Gurjerez, a dva je dodao i Portu, dok su za Ćavijev tim strelci bili Kristensen i Levandovski.

Šta se sada promenilo?

Za početak, Hansi Flik je zamenio Ćavija i Barsa sa njim sigurno neće strepeti od Đirone kao prošle sezone. Katalonci su lideri na tabeli kao jedina ekipa sa maksimalnih 12 bodova i sa najviše datih golova - 13. Flika može da raduje i što tokom reprezentativne pauze nije bilo dodatnih povreda, a u ekipu se vraća i Ansu Fati, koji još uvek čeka na povratnički debi posle pozajmice u Brajtonu.

S druge strane, iako je Mićel ostao na klupi, sastav Đirone doživeo je baš velike promene. Udarne igle - Dovbik i Savinjo napustili su klub. Ukrajinac je otišao u Romu za 30 miliona evra, dok nažalost Savinjo nije napunio kasu, jer se samo vratio u Trou posle pozajmice, a potom ga je Mančester siti preuzeo, jer su u pitanju klubovi koji pripadaju "Siti grupi". U Siti se vratio i odlični desni bek Jan Kouto, koji je odmah prosleđen Borusiji Dortmund, a u pitanju je bio jedan od najboljih igrača prošle sezone. Kapiten Aleiš Garsija je otišao u Bajer Leverkuzen kod Ćabija Alonsa za 18 miliona evra, a najzanimljivije su ipak "trampe" upravo sa Barsom.

Najpre, Erik Garsija se vratio sa pozajmice iz Đirone u Barselonu, dok je Oriol Romeu otišao na pozajmicu nazad u Đironu, iz koje je prošlog leta stigao na "Monžuik" za samo 3,8 miliona evra. Takođe, Barsa je od Đirone ovog leta otkupila i napadača Pau Viktora za 2,7 miliona evra, nakon što je ovaj igrač prošlu sezonu proveo na pozajmici u - Barseloni Atletik i tamo se dokazao kod Rafaela Markeza, pošto je na 39 utakmica dao čak 20 golova uz šest asistencija i sada će biti alternativa Robertu Levandovskom.

Da se vratimo na promene u Đironi. Nakon odlazaka brojnih ključnih igrača, Mićel je dobio nove igrače, ali ne toliko skupe i poznate. Savinja je zamenio Jaser Asprilja, najskuplje pojačanje iz Votforda za 18 miliona evra. Takođe, došao je i napadač Abel Ruiz iz Brage za 9 miliona evra, a pogađate, u pitanju je dete "La Masije". Štoper Ladislav Krejci stigao je iz praške Sparte kao zamena za Erika Garsiju za osam miliona evra, dok je drugi novi štoper Makedonac Bojan Miovski koji je došao iz Aberdina za pet miliona. Najpoznatije ime je Doni van de Bek koji je došao iz Mančester junajteda da pokuša da spasi karijeru za sumu od samo 500.000 evra, dok su iz Totenhema i Viljareala na pozajmicu stigli krilni napadači Brajan Hil i Arnaut Danžuma.

Jasno je, kada pogledamo timove, Đirona je praktično promenila većinu lidera i stubova prve ekipe, jer iz startne postave iz prošle sezone nedostaju - Erik Garsija, Jan Kouto, Aleiš Garsija, Savinjo i Artem Dovbik. Ako na to dodamo da je Barsa ubacila klauzulu po kojoj Oriol Romeu nema pravo nastupa protiv nje, nakon što se opekla prošle sezone kada je Erik Garsija smeo da igra protiv svog kluba, onda je Mićelov tim ovaj put ipak autsajder u odnosu na prošlu sezonu.

Preostale mečeve u španskoj Primeri pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke