Horor, "Derbi mira" i nasilne scene!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 20.04.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Kako izgledaju ovi dueli...

Povezane vesti

 Zaljubljenici u engleski fudbal znaju šta je "Bitka na Bramal Lejnu". Od nje je prošlo više od 20 godina, u pitanju je meč iz 2002. godine, igrali su Šefild Junajted i VBA u drugoj ligi. Gostujući "Begisi" su se borili za PL, domaće "Oštrice" su imale lošu sezonu. Nije se očekivalo da strasti prorade na najgori način.

Golman domaćih Sajmon Trejsi je isključen nakon devet minuta jer je igrao rukom van kaznenog prostora, pa je Nil Vornok već tada morao da napravi izmenu i ubaci Vilka de Voita rezervnog čuvara mreže. Posle sat vremena bilo je 2:0 za goste iz Midlenda, a onda je počela ludnica.

Endi Džonson i Džordž Santos koga je Vornok ubacio u drugom poluvremenu imali su nerasčišćene račune iz prethodne sezone kada je Džonson igrao za Forest. On je tada laktom udario Santosa i ozbiljno mu povredio oko. Santos koji je zanimljivo rođen u Francuskoj, ali je igrao za Kape Verde je čekao godinu dana, čim je ušao brutalnim startom sa dve noge je podigao rivala u vazduh. Dobio je crveni karton, izbila je tuča u kojoj je druga rezerva domaćina Patrik Sufo udario glavom Dereka MekInesa škotskog napadača koji je i dao drugi gol za VBA. I on je isključen. Ubrzo nakon toga kapiten Blejda, Kit Karl udara MekInesa (taj se baš nadobijao batina tog popodneva), ali ne dobija crveni. Sa tri igrača manje, sudija Šefild Junajtedu oprašta i isključenje Majkla Brauna koji je napravio prekršaj za drugi žuti. Ipak Šefild Junajted ostaje sa sedmoricom kada se povredio Braun (tada je 3:0 za VBA).

No, domaći su odlučni da ne završe meč, Robert Ulatorn se hvata za leđa, ne može da nastavi ostaju sa šestoricom, sudija Edi Volstenom je morao da prekine meč. Usledile su žestoke novčane kazne, iz VBA su tvrdili da je Vornok sve namerno uradio.

Brazil ima svoju sramotu, ona je slična onoj iz Engleske, a vezana je za veliki derbi lokalnih rivala Baije i Vitorije. Ova dva tima igraju za vikend meč, Vitorija se vratila u Seriju A i učiniće sve da nastavi dobru seriju rezultata protiv "Trikolora" koje su između ostavili iza sebe i u "Bajanu" državnom šampionatu ove brazilske države na Atlantiku.

Pre šest godina vlasti su odlučile da konačno dozvole da gostujući navijaču prisustvuju utakmici koja je dobila simboličan naziv "Derbi mira", kako bi se pristalice oba kluba pozvale da obustave nasilje.

Ali, na terenu smo gledali horor scen. Sudija Freitas je podelio šest žutih kartona, Vitorija je vodila sa 1:0. U nastavku penal za Baiju, Vinisijus je izjednačio i nepristojno gestikulirao prema navijačina domaćih. To se nije svidelo golmanu Vitorije Fernandu Miguelu, probao je da uradi Denilsona, izbila je tuča. Nije se znalo ko koga udara, uletela je i policija, kada se nekako smirilo isključeno je sedam igrača, dvojica rezervista Baije, ali i igrači na terenu strelac Vinisijus i Fonseka, kao i Denilson, Kanu i Rejner iz Vitorije. Nastavjeno je osam protiv devet, do kraja je bilo pola sata. Ali desetak minuta pre kraja, isključen je Ulijan, pa onda Bruno Bispo koji je imao žuti, šutnuo je namerno loptu posle sudijskog zvižduka, tako je Vitorija ostala sa šestoricom i meč je prekinut. Igrači Baije su policiji prijavili nasilje, iz Vitorije su poručili da Vinisijus treba da bude najstrožije kažnjen je je isprovocirao sve.

Kao i na Bramal Lejnu u Engleskoj, pobeda je pripala gostima. Od tada je bilo još dosta nasilnih mečeva, na četiri od poslednja šest smo videli najmanje jedan crveni karton.

Inače, ovaj meč je poznat kao Ba-Vi derbi, ovo su najveći klubovi severoistoka, država je poznata kao ona u kojoj je najveći broj potomaka afričkih robova. Baija je veći klub, Vitorija je bila amaterska do pedesetih, osnovala je bela aristokratija koju su više zanimali veslanje i kriket. Ali, kada su se konačno profesionalizovali, stvari su se promenile pa su postali najveći rival.

U Salvadoru gradu iz koga su ovi timovi, "Makumba", odnosno "crna magija" je način života, okultno je nešto u šta veruju navijači obe ekipe pa je jednom rečeno, da ako bi zaista crna magija "radila", svaki "Ba-Vi" derbi bi završavao remijem!

Kompletnu ponudu brazilske Serije A pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak