Šalke juri povratak u Bundesligu...

Autor: Lazar Nikolić
subota 03.08.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Počinje Cvajta – Budi li se uspavani div?

Povezane vesti

Izostanak glavnog finansijera bio je inicijalna kapisla za ono što se danas dešava u Gelzenkirhenu. Odlazak „Gasproma“ koji je uz Zenit najviše ulagao upravo u Šalke, bio je start sa dve noge za slavni nemački klub. Povreda od koje se nisu oporavili ni dan danas.

I dok su mnogi pronalazili vremena za odmor između dve sezone, to nije bio slučaj za novog prvog čoveka Šalkea Matijasa Tilmana čija je uloga da izleči izubijane noge ovog diva sa „Veltins arene“. Uspešni privrednik, nekada deo Trivaga i Dojč banke je preuzeo današnju funkciju 1. januara postavši najmlađi patron jednog kluba u istoriji Cvajte. Dva dana kasnije, velikan ovog tima i bivši selektor Belgije Mark Vilmots pritrčao je u pomoć kao sportski direktor. Od tada, pa do danas, vredno se radi da se Šalke vrati tamo gde i pripada.

Menjaju redom sve iz korena. Od rostera, trenerskog tima, sve do fizioterapeuta i analitičara. Sklonjene su i pojedine legende poput Majka Buskensa koji je proveo u klubu čak 20 godinama na različitim funkcijama, a Tilman je to objasnio kao tešku i neprijatnu odluku za sve, uz samouverenost da je to na dugoročne staze prava reakcija.

Od sezone 2020/21 ništa u Šalkeu nije isto. Ispali su iz Bundeslige po prvi put posle 30 godina, odmah se vratili posle sezone boravka u Cvajti, ali isto tako ih je dočeko i niži rang posle godinu dana. Prethodne sezone, bili su blizu odlaska i u treću ligu... Promenjeno je čak 10 trenera za samo tri godine, što dovoljno govori da je u pitanju sistematski problem. Nisu se pomerili sa nulte tačke za to vreme. No, došao je period promena i u klubu veruju da će sa trenerom Karelom Gerartsom koji je napravio čudesa sa Rojal Union San Žiloazom imati zdravu osnovu za zacrtane ciljeve. Bilo je kolebanja ovog leta da li će Gerarts ostati, ali priča se da je u razgovorima ključan bio Ben Manga koji je nešto pre njega stigao u Šalke kao direktor skautinga, akademije i planiranja tima. Čovek koji je poznat po kreiranju ekipa sa malim budžetima.

Dovedeno je čak 11 novih igrača uključujući i Musu Silu, napadača rođenog 1999. godine koji stiže iz francuskog Poa, a prošao je kroz akademiju Monaka. Plaćen je 2.500.000 evra, što nije mala cifra. Štaviše, najskuplja je akvizicija Šalkea u poslednjih pet godina. Zadržali su nosioca igre iz prošle sezone Kenana Karamana i udelili mu kapitensku traku posle odlaska Simona Terodea. Stiglo je još nekoliko imena poput golman Ron-Torbena Hofmana, štopera iz Himnasije Felipea Sančeza i napadača Emila Hejlunda, mlađeg brata Rasmusa Hejlunda koji nastupa za Mančester junajted.

Igrači hvale hemiju u ekipi i klubu i veruju da je ovo Šalkeova sezona. Podrške siguno neće manjkati kada je ovaj tim u pitanju. Prosto, grad živi za klub i klub živi za grad. Prva stanica ka cilju – Ajntraht Braunšvajg.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke