OLIMPIJSKO ZLATO - KRUNA KARIJERE NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 04.08.2024.
17:02
Izvor: Sportske.net

Olimpijsko finale za pamćenje i istorijsko zlato za najboljeg tenisera svih vremena!

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Povezane vesti

Novak Đoković je novi olimpijski šampion!

Do svog prvog olimpijskog zlata u neverovatnoj karijeri, Novak je došao danas u spektakularnom finalu u Parizu protiv španskog tenisera Karlosa Alkaraza, posle nepuna tri sata borbe!

Nole je slavio sa 2:0, po setovima 7:6 (7:3) i 7:6 (7:2) i tako u poznim igračkim godinama osvojio olimpijsko zlato koje mu je na prethodna četiri olimpijska turnira iz različitih razloga izmicalo.

Ovo je ujedno i druga zlatna medalja za Srbiju na aktuelnim Olimpijskim igrama u Parizu, posle naših strelaca Zorane Arunović i Damira Mikeca u miks-dublu.

Vrlo dobar početak meča za Novaka koji je agresivno ušao u meč karijere, primoravši Karlosa na greške u dužim razmenama udaraca i nakon što je dobio uvodni gem na svoj servis, pritisnuo je Španca da se ozbiljno oznoji budući da je imao dve brejk lopte, ali je rival došao do izjednačenja.

Ozbiljna borba, ozbiljnija nego li u finalu Vimbldona od pre mesec dana i tako su prva tri gema bila u trajanju od čak 20 minuta. A u četvrtom – Novakov ritern u najboljem sjaju i tri brejk lopte. No, nema lakih gemova u borbi za zlato, pa je Karlos Alkaraz sa četiri vezana poena prebacio situaciju u svoju korist. To mu je podiglo samopouzdanje i uspeo je da osvoji gem za 2:2.

Ono što je bilo ohrabrujuće videti jeste da Novak uprkos dužim razmenama što podrazumeva i dosta trčanja, izgledao fizički odlično, bez ikakvih poteškoća. Vrlo ujednačena bitka. Maltene su po svakoj kategoriji bili izjednačeni s tim što je Novak znatno manje grešio.

I jedan i drugi su sjajno odolevali uprkos tome što su se brejk lopte nizale na obe strane, a Karlos je ozbiljne muke pravio Novaku svaki put kada ga je pozivao na mrežu. Dvadesetčetvorostruki grend slem osvajač je izgledao znatno sigurnije sa osnovne linije i na taj način je obično navodio Španca da pogreši.

Set je naposletku odlučen posle taj-brejka, a sve nakon 13 propuštenih prilika obojice igrača da oduzmu servis protivniku. I tu su obojica čuvala servise, da bi Novak napravio razliku pri rezultatu 4:3 kada je usledio mini-brejk, ključan ispostaviće se. Potom su usledila još tri vezana poena i Đoković je imao prvi set u rukama. Prvi set koji je trajao sat i po vremena!

STARSPORT photo Belgrade Serbia

U istom ritmu počeo je i drugi set. Nastavila se iscrpljujuća borba i igra nerava, a Španca nije mnogo poremetio izgubljeni prvi set. Alkaraz je u prvom gemu imao 40:0, Novak je spasao tri vezane gem-lopte, ali nije imao snage za preokret, pa je španski teniser poveo sa 1:0.

Nole je uzvratio bez problema, a zatim je u trećem gemu propustio prvu priliku za brejk u drugom setu. Španac je ponovo sačuvao svoj servis, ali ono što je bilo veoma važno, Novak je još jednom svoj servis-gem dobio bez izgubljenog poena i izjednačio na 2:2.

U naredna tri gema nije bilo novih prilika za brejk, pa je Alkaraz stigao do vođstva od 4:3 i ponovo prebacio pritisak na Novaka. Pritisak je bio utoliko veći jer se u osmom gemu igralo na razliku, ali je Đoković i to prebrodio i izjednačio na 4:4.

Naredni gem je počeo spektakularnim poenom koji je pripao Alkarazu, što mu je podiglo samopouzdanje, pa je ubrzo stigao do 40:0. Nije se Novak predavao, dobio je tri naredna poena, a onda - maratonski poen, do poslednjih atoma snage se igralo, ali je Španac uspeo da prekine Novakovu seriju i zatim dobio još jedan poen za vođstvo od 5:4.

Predah je bio neophodan Novaku posle ovakvog finiša prethodnog gema, iskoristio je taj nepun minut odmora, stigao do 40:15, Španac uzvraća bekhend-vinerom, ali ne da se Nole - odličan servis i savršeno izgrađen poen za izjednačenje na 5:5!

Ipak, Alkaraz nije imao problema u svom servis-gemu i vrlo brzo je ponovo prebacio pritisak na našeg tenisera, ali Novak je po ko zna koji put impresionirao svojom mirnoćom i mentalnom snagom, pa je bez problema izborio ulazak u novi taj-brejk.

Počeo ga je fenomenalnim poenom za mini-brejk odmah na startu, zatim poveo sa 2:0, ali je Alkaraz uspeo brzo da tu prednost anulira. Ni to nije poremetilo neverovatno fokusiranog i motivisanog Novaka koji ponovo vezuje dva svoja poena, od kojih je prvi bio jedan od najboljih u meču i pred promenu strana poveo je sa 4:2.

Posle toga više nije bilo povratka za Alkaraza, Nole je stigao do četiri vezane meč-lopte, prvu je iskoristio za istorijski trijumf!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke