Srbija protiv Australije – eho Rija na parketu „Bersija“

Autor: Milovan Longinov
utorak 06.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Četvrtfinale Olimpijskih igara budi sećanje na čuveni duel iz 2016. godine.

Povezane vesti

Pregršt razloga bivalo je za ponos košarkaške Srbije u subotu uveče kada je naš državni tim izborio plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu.

Trijumf u uzbudljivom meču protiv Južnog Sudana do kraja života pamtiće i najiskusniji među našim prvotimcima – Bogdan Bogdanović pošto je oborio rekord Miloša Teodosića na čelu liste naših najefikasnijih košarkaša.

Iste večeri naša juniorska reprezentacija je u Tampereu izborila plasman u finale Evroskog prvenstva za igrače do 18 godina čime je slavlje u košarkaškoj Srbiji na prelazu između dva dana vikenda doseglo vrhunac.

A onda je stiglo otrežnjenje nakon žrebanja u sitne sata pošto nas je volja kuglica spojila sa američkim „Drim timom“ u potencijalnom polufinalu, ali prethodno „Orlove“ ne čeka nimalo lak zadatak protiv Australije.

Duel u utorak od 14:30 u pariskoj dvorani „Bersi“ biće presudan za Bogdanovića i saigrače jer će direktno odlučivati o tome hoće li Srbija imati priliku da se bori za medalju.

„Bumersi“ su bez sumnje jedna od zapaženijih reprezentacija u istoriji olimpijskog turnira, a bronzana medalja iz Tokija dovoljan je pokazatelj da su u Francusku stigli sa najvišim ambicijama.

Nakon zapaženih rezultata na pripremnim utakmicama, računajući i pobedu protiv Srbije u prijateljskom meču u Abu Dabiju, Australijanci nisu briljirali na stadionu „Pjer Moro“ u Lilu.

Prilično sigurna pobeda protiv razočaravajuće Španije na startu Olimpijskih igara zamagljena je neuspesima protiv Kanade i Grčke pa će izabranici Brajana Gordžijana sa oporim ukusom u ustima krenuti put Pariza na megdan Srbiji.

Predstojeći meč u dvorani „Bersi“ biće prvi značajniji duel Srbije i Australije još od polufinala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru gde je naš tim na silovit način obezbedio veliko finale protiv Amerikanaca.


Tog 20. avgusta 2016. godine tok meča je podsećao na igru mačke i miša gde su izabranici Aleksandra Đorđevića na ubedljiv način odneli pobedu protiv nedoraslih „Bumersa“.

Naročito je to bilo izraženo u prvom poluvremenu utakmice u „Karioka areni“ gde smo Australijancima dozvolili svega 14 poena za 20 minuta igre.

Od aktera tog duela u Pešićevom timu trenutno su NBA asovi Bogdanović i Nikola Jokić koji su toga dana dali nešto skromniji doprinos trijumfu u odnosu na nenadmašnog Teodosića i prilično inspirisanog Milana Mačvana.

Igre u Riju vratile su Australiju na mapu najjačih selekcija sveta, što se i potvrdilo polufinalom na Mundobaksetu u Kinu 2019. godine i broznom u Tokiju dva leta kasnije.

Nešto skromniji rezultat na prošlogodišnjem Mundobasketu nije previše poremetio Australijance pošto su u Francusku došli sa namerama da drugi put uzastopno osvoje medalju na Olimpijskim igrama.

Kao i pre osam godina u Riju zaštitni znak „Bumersa“ u meču protiv Srbije biće prekaljeni bek Majami Hitsa Peti Mils, strelac čak 28 poena u spomenutom polufinalnom okršaju.

Simbol australijaske košarke ponovio je identičan učinak i u prošlomesečnom prijateljskom meču protiv „Orlova“, ali je nešto slabijim procentima šuta u meču protiv Grčke značajno doprineo skromnoj statistici Australijanaca u pokušajima za tri poena.

Uprkos tome što su u Francusku stigli sa još većim ambicijama u odnosu na Tokio, evidentno je da ovog leta nešto ne štima u igri „Bumersa“ u odnosu na pre tri godine kada su sve mečeve u grupi rešili u svoju korist.

Iskusni Džo Ingls i Metju Delavedova više su moralna podrška timu nego pojedinci koji rešavaju utakmice, a težište je prebačeno na mlade NBA zvezde među kojima prednjači talentovani bek Čikago Bulsa Džoš Gidi.

Izuzetni šuter Oklahoma Tandersa nije bio na visini zadatka u prethodnim utakmicama, ali će bez sumnje predstavljati najveću opasnost po naš tim. Reč je o igraču koji je munjevito napredovao otkad je 2021. godine izabran kao šesti pik na NBA draftu, a podatak da je najmlađi košarkaš sa tripl-dablom u najjačoj ligi sveta dovoljno je impresivan.

Veliku opasnost predstavljaće i bivši centar Partizana Džok Lendejl, košarkaš koji se poenterski izdvojio od ostatka tima u grupnoj fazu pa će biti interesantno ispratiti njegove duele protiv Nikole Jokića.

Tu je i miljenik navijača Partizana Dante Egzum, kojeg su povrede u povratničkog sezoni u NBA ligi sprečile da bude još zapaženiji, a posledice toga osetio je ovoga leta u Lilu.

Osim individuelanog kvaliteta, timski duh je nešto što Australiju i te kako izdvaja od ostalih reprezentacija na ovom turniru. U tom segmentu su donekle nalik Srbiji, s tim da neguju još osobeniji stil košarke koji će im predstavljati glavnu pokretačku snagu.

Glavna promena u odnosu na prijateljski meč u julu jeste Bogdanovićev povratak u naš tim, što će Srbiji dati posebnu snagu pošto je utisak da je as Atlanta Hoksa protiv Južnog Sudana izrastao u pravu šutersku mašinu.

Bolji iz ovog duela ići će u polufinalu na pobednika meča Brazila i Amerike koji se igra iste večeri od 21:30.

Izabranici Stiva Kera apsolutni su favoriti protiv jedine južnoameričke selekcije na ovom turniru i pravo bi čudo trebalo da se dogodi da ne uđu u krug najbolja četiri tima na turniru.

Brazil je ubedljivim trijumfom protiv Japana izborio prvo mestu u krugu dve trećeplasirane selekcije koje idu u četvrtfinale. Time su ponovili uspeh sa Igra u Londonu 2012. godine kada u južnoameričkom okršaju za polufinale poraženi od Argentine.

Protiv Japana ih je sa 33 poena nosio košarkaš Partizana Bruno Kaboklo, ali teško da i oni veruju da mogu da pruže ozbiljniji otpor Americi.

Prvi će na teren od 11 sati košarkaši Nemačke i Grčke gde aktuelni svetski šampioni slove za velike favorite da izbore prvo polufinale na Olimpijskim igrama.

Silovite pobede protiv Francuske, Brazila i Japan daće im motiv više da izađu na kraj protiv promenljive Grčke čija igra u najvećoj meri zavisi od asa Milvoki Baksa Janisa Adetokunba.

Nemci imaju strašan tim, protkan NBA eksplozivnošću Denisa Šrudera, Danijela Tajsa i braće Vagner uz izuzetno disciplinovane evroligaške igrače poput Bonge, Vojtmana i Obsta.

I Grci se mogu pohvaliti nekolicinom izuzetno iskusnih igrača pa nas u matine terminu očekuje pravi evropski klasik u srcu Pariza.

Bolji iz ovog duela će na pobednika meča Francuske i Kanade koji startuje od 18 sati. Selekcija domaćina turnira iza sebe ima prilično skromnu grupnu fazu u Lilu, začinjenu teškim porazom od Nemaca u odlučujućem meču za prvo mesto.

Kanada je, sa druge strane, stigla na Igre osokoljena odličnim rezultatom na prošlogodišnjem Mundobasketu. Utakmice u Lilu pokazale su da slove za ozbiljne kandidate za medalju, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi eliminisali neprepoznatljivog domaćina.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke