Fukuoka ne prašta greške

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 11.06.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Treća sedmica Lige nacija u znaku završnih borbi odbojkašica Srbije za plasman u četvrtfinale

Povezane vesti

Utakmicom protiv reprezentacije Holandije u sredu od pola devet ujutru ženska odbojkaška reprezentacija Srbije započeće treću nedelju Lige nacija.

Izabranice Đovanija Gviditeja će tako ući u završne borbe za plasman u četvrtfinale koje im je prošle godine promaklo za samo jednu pobedu.

Naše odbojkašice su otputovale u Fukuoku nakon pobeda protiv selekcija Bugarske i Kanade kojima su vratile samopouzdanje posle četiri poraza u nizu.

Gvideti se opredelio za nešto drugačiji sastav u odnosu na prethodne turnire budući da je pred našim odbojkašicama izuzetno naporno leto koje će biti obeleženo učešćem na Olimpijskim igrama u Parizu.

Stoga ni ne čudi što nakon dve nedelje naše odbojkašice imaju skor od tri pobede i pet poraza pa je pred njima odlučujuća sedmica u Japanu za plasman u četvrtfinale.

Prvi od četiri rivala u Fukuoki za dvostruke uzastopne svetske šampionke je selekcija Holandije koja predstojeći duel dočekuje sa pobedom više u odnosu na naš tim.

Naše odbojkašice su slavile u prethodna tri međusobna duela, ali imajući u vidu šarolik sastav koji je Gvideti poveo u Japan jasno je da će ovaj put biti naročito teško po Srbiju.

Tome najbolje u prilog svedoči pogled na rangu listu najboljih odbojkašica sveta gde se Srbija nalazi tek poziciju više u odnosu na devetoplasirane Holanđanke.

Moramo skrenuti pažnju da to nije realan odnos snaga imajući u vidu uspehe koje naše odbojkašice ostvaruju godinama unazad, ali je prethodnih pet poraza u Ligi nacija dobrano uticalo na broj bodova koje Srbija ima na rang listi.

Jasno je da je pobeda neophodna kako bi se zadržale šanse za plasman u četvrtfinale pogotovu što nas do kraja preliminarne runde Lige nacija očekuju dueli protiv Italije i Japana, koji su trenutno bolje plasirani i Francuske, jedne od najgorih selekcija na turniru.

Nakon uvodne dve sedmice Lige nacija najbolje su se pokazale selekcije Poljske i Brazila, jedine koje imaju maksimalan skor u prvih osam utakmica.

Upravo će ove dve selekcije od 14:30 u Hong Kongu odigrati najzanimljiviji duel treće nedelje, a Poljska ga dočekuje sa dva boda više u odnosu na trostrukog vicešampiona Lige nacija.

Treća nedelja startovaće u utorak u pola devet kada će u Fukuoki snage odmeriti selekcije Sjedinjenih Američkih Država i Francuske. Dva i po sata kasnije sastaće se Nemačka i Dominikanska republika, a od 12:20 Italija i Kanada će odigrati duel od izuzetne važnosti za Srbiju.

Meč u Fukuoki odbojkašice Italije dočekuju sa pobedom više u odnosu na Kanadu, pa bi trijumf evropske selekcije više odgovarao našem timu.

Prvi dan treće sedmice biće okončan duelom Bugarske i Kine koji startuje od 14:30 u Fukuoki.

U sredu nas osim derbija Poljakinja i Brazilki i okršaja Srbije i Holandije očekuju još dva duela. Turska će od 11 sati pokušati da nastavi trijumfalan niz protiv selekcije Tajlanda, domaćina završnog turnira, dok je od 12:20 Japan veliki favorit protiv Južne Koreje.

Program u četvrtak počinje u pet ujutru sudarom između Holandije i SAD-a čiji rasplet će biti izuzetno značajan po naš tim. Istoga dana od 11 sati Brazilke će se kao veliki favoriti susresti sa Nemicama, a akteri najzvučnijeg para u četvrtak biće selekcije Japana i Kanade čiji okršaj počinje od 12:20.

Jasno je da je nizom poraza u prethodnim nedeljama odbojkaška reprezentacija Srbije došla u situaciju da osim ličnih pobeda zavisi i od ostalih rezultata.

Do kraja treće nedelje Lige nacija očekuju nas mečevi protiv Francuske (petak u pet ujutru), Japana u subotu od 12:20 i Italije u nedelju od osam sati kada će biti poznato da li ćemo izboriti plasman na finalni turnir koji se igra u Bankoku od 20. do 23. juna.

Podsetimo, najbolji plasman od formiranja Lige nacija 2018. godine Srbija je ostvarila pretprošle godine kada je završila turnir kao trećeplasirana.

Kompletnu ponudu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak