Jelena Janković o Novaku, životu posle uspešne karijere, ali ne i o ženskom tenisu!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 24.03.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Nekada najbplja teniserka sveta prvi put govorila za medije posle nekoliko godina.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Dok je Novak Đoković u muškoj konkurenciji još grabio ka vrhu i neverovatnim rekordima, Jelena Janković je uz Anu Ivanović bila među najboljim teniserkama sveta. 

Još 2008. godine je uspela da se probije na vrh WTA liste, ali joj je neostvarena želja ostao neki grend slem trofej.

Karijeru je završila 2017. godine, posle čega se retko pojavljivala u medijima. Utoliko je veće iznenađenje njen današnji intervju za slovenački ''Dnevnik'', gde je otkrila kako danas gleda na svoju karijeru, na uspehe Novaka Đokovića, ali i kako provodi vreme po završetku karijere. 

''Kako je biti teniser u penziji?'', bilo je jedno od prvih pitanja za Jelenu u ovom intervjuu.

''Veoma lepo. Najbolje u poslednje tri godine otkako sam postala majka. Živim mirnim porodičnim životom. Udaljila sam se od medijskog sveta. Posle mnogo godina, ovo mi je prvi intervju.

Želim da imam svoju privatnost. Mislim da kada se desi nešto važno, red je da mediji o tome znaju. Bilo je drugačije kada sam bila aktivna teniserka. Tada sam shvatala da ljudi navijaju za mene, pa sam osećala odgovornost da im kažem nešto više. Sada volim mir i ne želim da budem u centru pažnje. Gde jedem, šta pijem i kuda putujem su moja privatna stvar.

Srpski mediji to poštuju, iako osećam da žele kontakt sa mnom'', objasnila je Jelena.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Novinar ju je zatim podsećao na neke detalje iz njene karijere, posebno na duele sa slavnom Serenom Vilijams koju je pobedila četiri puta u međusobnim duelima.

''Stvarno, ja sam je dobila četiri puta? Zaista mogu biti ponosna na to. Kao i to što sam na jednom od turnira pobedila i Serenu i Venus Vilijams za manje od 24 sata. Nije mnogo teniserki postiglo takav podvig. Amerikanke tada sigurno nisu dobro spavale. Sećam se da sam u jednom trenutku imala pozitivan skor pobeda i poraza protiv Serene, a u poslednjim mečevima me je redovno pobeđivala.

Serena Vilijams je, po mom mišljenju, najprepoznatljivija teniserka u najmanje poslednjih nekoliko decenija. Učinila je mnogo za naš sport i veoma je cenim'', rekla je Jelena.

Da li bi menjala mesto broj jedan u svetskom tenisu za osvajanje nekog od grend slem trofeja?

''Nikada. Biti broj jedan na svetu je najviše što teniser može da postigne. Sanjala sam o tome kao dete. Biti najbolji na svetu znači biti na vrhu dugi niz godina, dok četiri najbolja turnira može osvojiti igrač na 50. ili 100. mestu na svetu. Naravno, volela bih da sam osvojila i turnir najveće četvorke. Uglavnom mi je put do toga preprečila Džastin Enen (u deset međusobnih mečeva Belgijanka je uvek pobeđivala – op. a.), koju sam nekoliko puta bacala na kolena, ali se ona uvek podizala'', istakla je Jelena Janković.

Bilo je neizbežno i pitanje o Novaku Đokoviću, najboljem teniseru svih vremena i njenom prijatelju od koga je samo dve godine starija.

''Povremeno razgovaramo, ali ja mu redovno čestitam na uspesima, koji su po mom pojmu gotovo nehumani. On je pravi ambasador naše zemlje, koji je oborio sve rekorde. Želim da ih nadograđuje i da kasnije uživa sa svojom porodicom do kraja života.

Novak je fenomen. Mnogo ulaže u ishranu, zdravlje, svoj tim. Sve što je uložio u sebe i svoje najmilije višestruko mu je vraćeno. Zato uvek naglašavam koliko je važno poštovati svoje telo, jer život je veoma kratak, a sportski put je samo deo tog puta. Teško je zamisliti opterećenje koje telo doživljava sa svim putovanjima, vremenskim razlikama i brojnim mečevima odigranim do ekstrema. Ali Novak je pronašao formulu koja mu sve ovo omogućava. Zaista je neverovatno u svakom pogledu.

Za njega ne postoje granice'', smatra Jankovićeva.

''Vratimo se ženskom tenisu'', nastavio je slovenački novinar, ali Jelena se tu zaustavila.

''Izvinite, neću odgovarati na ovu temu. Imam previše posla sa svojim detetom da bih davala kritike. Praktično nemam slobodnog vremena'', zaključila je ona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke