EURO istorijat - Maskote

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
19:30
Izvor: Sportske.net

Uvek važan segment takmičenja.

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Istorijat maskota EP je zanimljiv jer na neki način pokazuje kako se i kontinent razvijao, odnosno kako se od nacionalnih simbola išlo ka povezivanju država Evrope, insistiranju na duhu zajedništva, pogotovo u okviru EU.

 

Prvi put maskota se pojavila, gde drugo, nego u Italiji i to 1980. I jasno da je to bio "Pinokio", lik iz Kolodijevog stripa i mašte, odnosno knjige uz koju smo porasli. I ovo je bio drveni dečak, sa nosem u bojama italijanske zastave i smešnoj, neki će reći, zidarskoj kapi od papira bele boje.

 

Ni Francuzi četiri godine kasnije nisu bili baš inovativni, predstavlja ih je Peno, pevac u bojama Pete Republike. Naziv je dobio po francuskoj reči za penal, doneo im je sreću, mada nisu morali da se uzdaju u belu tačku. U stvari, Platini i kompanija su stigli do titule uz tek jedan penal, protiv Danaca, kada je već sve bilo rešeno. Doduše, za Platinija je slobodnjak tih godina bio kao penal, držao je fudbalsku katedru sa devet golova kojima je trasirao put ka prvoj tituli Gala u reprezentativnom fudbalu (i prvoj značajnoj uopšte).

 

Hit je 1988. bio Berni, zec koji je predstavljao Nemačku 1988. Ime je dobio iz dva razloga, u Bernu je bilo sedište UEFA, Bern je bio grad u kome su Nemci, oni Zapadni, iznenadili mađarsku "laku konjicu" i osvojili neočekivano titulu prvaka sveta. Berni je imao dva znojnika na rukama, traku na glavi, prirastao je za srca navijačima. Dvadesetak godina kasnije, postojala je ideja da ga ožive za nemački Mundijal, ali je savez odbacio takvu ideju i kreirao lava "Pilea" (nemački žargon za fudbal) koga su zvali i "Goleo" (kombinacija reči "gol" i latinskog naziva za lava). Ali, on se nije "primio"" kod navijača kao "Berni".

 

Šveđani nisu puno razbijali glavu 1992. godine. Prepisali su zeca od Nemačke, i nazvali ga baš inovativno "zec". Njega se danas niko ne seća.

 

Englezi su četiri godine kasnije se jasno opredelili za lava, simbol svoje krune i reprezentacije. Nazvali su ga Goaliath, imao je tri lava na dresu u bojama "Junion Džeka", predstavljen je kao nežni div, zabavljao je navijače, nije da je nekome bilo do smeha kada je Andi Meler zabio onaj penal u polufinalnoj seriji i odveo Nemačku u finale na "Vembliju2.

 

Na kraju veka kada su Belgija i Holandija zajedno organizovale takmičenje je bilo komplikovani, pojavio se "Benelaki". Asocijacija na Beneluks je jasna, mada Luksemburg nije ni učestvovao ni organizovao, a jedno od objašnjenja je bilo da su u pitanju spojene reči "Bene" ("dobro") i Lucky ("sreća"). Jasno je i što je delovao kao Frankenštajn, pola belgijski đavo, pola holandski simbol lav.

 

Četiri godine kasnije, Portugalci ni sa kim nisu morali da dele maskotu. "Kinjaš" ili "Dečko" je ime pozajmio iz nadimka selekcije domaćina "Selesao daš Kinjaš" odnosno "Ekipa dečaka". Bio je majstor trikova, ali nisu pomogli u finalu protiv Helena.

 

Onda je opet došlo dvojno domaćinstvo, Triks i Fliks, dva brata sa Alpa, jedan iz Švajcarske i drugi iz Austrije. Da je skijanje, pokidali bi, fudbal im nije išao.

 

Slično se može reći za naslednike četiri godine kasnije, Poljaka i Ukrajinca, Slaveka i Slavka. Imali su frizuru na "jež" mada je poljski predsedni saveza, slavni Lato rekao da podsećaju na njegovu frizuru iz sedamdesetih. Da je stvarno nosio mohikanku u bojama nacionalne zastave, poljski komunisti bi ga prosledili gospodarima Rusima na prevaspitavanje.

 

Pre osam godina Super Viktor je bio francuska maskota, izgleda da ti "fristajl dečaci", kao i pomenuti "Kinjaš" ne donose baš sreću, kao i Portugal 12 godina ranije i Francuska je kao domaćin izgubila finale.

 

Pre četiri, odnosno tri godine, kada je šampionat odložen zbog korone i preseljen na leto posle, maskota je bio "Skilzi", koji je takođe učio fudbal na ulici, fristajler bez nacionalnih obeležja zbog velikog broja glavnih gradova Evrope  kojima se igralo. Sve je ličilo na cirkus, pa se Skilzi uklopio.

 

Nasleđuje ga Abart, nemački meda, demokratično izabran od strane posetilaca zvaničnog sajta UEFA i školaraca koji su deo programa evropske kuće fudbala. Predstavili su ga u večeri u kojoj je Kolumbija školovala "Pancere" u Gelzenkirhenu, tog dana bio je prisutan u rurskim školama, simbolično predstavlja vrednosti fudbala, privržen je igri, ma znate već fraze...

 

Po nama nije ni prineti zecu Berniju koga zvanično proglašavamo za najbolju maskotu ikada na EP. I ne, nemamo sluha za vaše argumente koji osporavaju naš izbor...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke