Gde će Partizan gostovati i kakav tim danas ima Dinamo iz Kijeva?

Autor: Darko Mitrović
sreda 19.06.2024.
12:47
Izvor: Sportske.net

Predstavljamo Partizanovog rivala, uz podsećanje na prethodne susrete.

2017 Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©
2017 Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©

Povezane vesti

Petnaestak minuta posle podneva, Partizan je saznao ime prvog evropskog rivala na svom ovogodišnjem evropskom putu.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligiu šampiona, crno-beli će odmeriti snage sa ukrajinskim velikanom, Dinamom iz Kijeva

Ukrajinci će biti u ulozi domaćina u prvom meču 23. ili 24. jula, ali u ovom trenutku nije izvesno gde će to biti, imajući u vidu ratna dešavanja na teritoriji Ukrajine.

Od početka ratnih strahota u njihovoj zemlji, Dinamo je kao domaćin igrao u Krakovu, u sezoni 2022/23, a prošlog leta je Bukurešt bio njihova baza.

Jasno je, sve to što se dešava imalo je negativnog uticaja i na rezultate Dinama na evropšskoj sceni u protekle dve sezone. U sezoni 2022/23, Dinamo je završio na poslednjem mestu u grupi Lige Evrope, sa samo jednim osvojenim bodom u konkurenciji Fenerbahčea, Rena i AEK-a iz Larnake.

Prošle sezone nije ni stigao do grupne faze, jer ga je u plej-ofu kvalifikacija za ulazak u Ligu konferencija zaustavio turski Bešiktaš. Bilo je 3:2 i 1:0 za turskog predstavnika.

Podsetimo, Dinamo iz Kijeva ima dugu i bogatu klupsku istoriju, uz mnoštvo domaćih, ali i evropskih trofeja.

Dinamo je 13 puta bio prvak Sovjetskog Saveza, devet puta je osvajao sovjetski kup. Posle raspada SSSR-a je 16 puta osvajao titulu u Ukrajini, a 13 puta nacionalni kup, uz još devet trofeja u Superkupu Ukrajine.

Od evropskih trofeja, Dinamo ima dva osvojena Kupa pobednika kupova, 1975. i 1986. godine, a u sezoni 1975/76 je osvojio i Superkup Evrope.

Protiv Partizana je igrao u sezoni 2017/18, u grupnoj fazi Lige Evrope. Partizan je u Humskoj pred praznim tribinama vodio 2:0 na poluvremenu, ali je u nastavku Dinamo okrenuo na 3:2 u svoju korist.

Strelci za Partizan bili su Ožegović u 34. i Tavamba u 41. minutu, dok su gosti slavili golovima Moraeša u 54. i 84. minutu i Bajalskog u 68. minutu.

U Kijevu, Dinamo je bio znatno ubedljiviji, slavio je sa 4:1.

Dinamo je prošlu sezonu završio na drugom mestu u šampionatu Ukrajine sa dva boda manje od Šahtjora.

Ipak, Dinamo je imao najboljeg strelca lige, 22-godišnjeg reprezentativca Vladislava Vanata koji je ovigh dana sa selekcijom Ukrajine na Evropskom prvenstvu. On je prošlu sezonu završio sa 14 prvenstvenih golova i 7 asistencija.

Uz njega, odličnu sezonu je imao i 31-godišnji ofanzivni vezista Vitalij Bijalski sa 10 golova i pet asistencija, a treba istaći još jednog njihovog reprezentativca, 34-godišnjeg Andreja Jarmolenka koji je u prošloj sezoni postigao osam golova, uz tri asistencije.

Osim pomenutih Vanata i Jarmolenka, u reprezentaciji Ukrajine na Evropskom prvenstvu su i golman Georgi Bučan, defanzivac Oleksandar Timčuk, vezisti Volodimir Bražko i Mikola Šaparenko.

Na ''Transfermarktu'' se trenutni sastav Dinama procenjuje na oko 70 miliona evra, skoro dvostruko više u odnosu na Partizanovih 38 miliona. Na pomenutom specijalizovanom sajtu najveću tržišnu vrednost u ekipi dinama iz Kijeva za sada imaju reprezentativci Mikola Šaparenko (9 miliona) i Vladislav Vanat (10 miliona).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke