Belgija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Sećate li se njihove strašne generacije i lukavog selektora?

EPA/ALI HAIDER
EPA/ALI HAIDER

Povezane vesti

- Belgija se nije pojavila u prvim kvalifikacijama, šezdesete su obeležili neuspesi, prvo Jugoslavija, pa Francuska su bili prejaki za ovu malu fudbalsku naciju.

- Ali, onda sledi veliki uspeh. Sedamdesetih se domaćinstvo dodeljivalo tek nakon kvalifikacija, pa su "Đavoli" ostavili Portugal i Škotsku u kvalifikacijama, a onda u četvrtfinalu tukli Italijane. Selektora Belgije Gutalsa su priveli karabinjeri u svlačionicu nakon što je nasrnuo na bugarskog sudiju Nikolova. Ovaj nije želeo da prekine meč nakon povrede Morisa Martinsa. Belgijski stručnjak je ušao na teren, prethodno naredivši rezervisti Dolmansu da brzo uđe u igru. Ovaj je požurio, i ušao na teren, ali je zaboravio da obuje drugu kopačku. Gutals je bio pod stražom u svlačionioni, ali je podmitio karabinjere sa nekoliko karata za revanš u Briselu, pa su ga pustili da pogleda kraj iz tunela. Kasnije su te karte skupo vredele na crnom tržištu jer je mnogo Italijana radilo u Belgiji u to vreme i nisu pitali šta košta da gledaju "Azure". Nisu se radovali, "Đavoli" su prošli svetskog vicešampiona i otišli na završni turnir čiju su organizaciju posle toga dobili.

- Nisu imali šanse protiv Zapadne Nemačke u polufinalu, ali svejedno, i sam plasman u završnicu bio je veliki uspeh, dobili su Mađare u borbi za treće mesto u Liježu i eto osvojili brozanu medalju.

- Četiri godine kasnije su u četvrtfinalu naleteli na moćne komšije Holanđane i primili sedam golova u dva meča.

- Ali, na EP u Italiji 1980. Belgija je napravila najveći uspeh.  Van Mera su naterali da se vrati iz penzije, on je bio jedini igrač iz selekcije iz 1972. sa šampionata koji su organizovali. Ali, "Đavoli" su imali novu strašnu generaciju sa golmanom Pfafom, Kulemansom, Geretsom, i što je važnije lukavim selektorom 

- U Rimu protiv domaćina su "Đavoli" isisali bunkerom život iz "Azura", pobedili ih njihovom taktikom i kao u četvrfinalu 1972. ih izbacili. Belgijanci su napravili mnogo faulova, a bili su i majstori ofsajd-zamki. Prema tvrđenju njihovih igrača kasnije, nisu vežbali taj deo igre, već su svi bili inteligentni i imali osećaj kada da izađu napred. Nekoliko puta meč je bio na ivici tuče, par igrača je završilo hramajući zbog neverovatnih, divljačkih startova, Belgija je uspela da remijem bez golova ode u finale.

- Belgijanci su bili i sami iznenađeni što igraju finale, jedva su uspeli da obezbede hotel u Rimu da prespavaju dva dana pred meč. Saigrači su se posvađali sa savezom jer nisu dobili odgovor na pitanje hoće li biti nagrađeni za rezultat. Stali su na korak od titule, Hrubeš ih je srušio pre produžetaka.

- Četiri godine kasnije takođe su se pojavili ali su na prvenstvu bili oslabljeni, sedmorica igrača su dobili suspenzije zbog nameštanja, uglavnom iz Standarda. Tako Gerets i Meuv nisu bili na raspolaganju selektoru Tajsu pa je on praktično otputovao bez gotovo kompletne odbrane.

- U Lensu su na startu dobili Belgiju, Enco Šifo je postao najmlađi igrač u istoriji završnice sa 18 godina. Ali, zbog poraza protiv Francuza i u šok meču protiv Danske su se vratili kući pre polufinala.

- Usledile su crne godine, čekali su 16 godina da ponovo učestvuju i to jer su organizovali prvenstvo sa Holanđanima 2000. Pobedili su Šveđane, izgubili od Italijana i Turaka  i završili takmičenje. Ipak, nisu se obrukali.

- Ponovo je usledila suša, novih 16 godina bez plasmana. Sadašnja generacija, zlatna, koja nikada na kraju nije osvojila ništa je 2016. bila "hajpovana" kao jedan od favorita, izgubili su od Italije u grupi, u finišu osmined finala rasturili Mađare i onda izgubili od Velsa. Tada je krivica svaljena na Marka Vilmotsa selektora koji nije znao da iskoristi potencijal tima i bio je previše defanzivan. Ali, ni naslednik Roberto Martinez nije bio mnogo bolji. Potrošio je vreme u jednom trenutku najskupljoj reprezentaciji sveta. Ni na prošlom prvenstvu Belgijanci se nisu dobro proveli. U grupi su dobili sve tri utakmice, posle rata u Sevilji na "La Kartuhi" su izbacili šampiona Portugal, a onda upali u Manćinijevu zamku u Minhenu. 

Ne propustite