Danska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Neke karakteristike ove skandinavske reprezentacije...

EPA PHOTO/NORDFOTO/ Keld Navntoft
EPA PHOTO/NORDFOTO/ Keld Navntoft

Povezane vesti

 - Danska je učestvovala u završnici drugog šampionata Evrope 1964. Poređao im se žreb, slavili su protiv Malte, pa Albanije (Grci su odbili da igraju sa Albancima), i Luksemburga u četvrtfinalu. Bio im je potreban baraž, odnosno treći meč da dobiju Luksemburžane i odu na prvenstvo. Ali, nemojte izvlačiti prerano zaključke. Taj tim je bio solidan, Ole Madsen prvi strelac kvalifikacija sa 11 golova. On je bio kapiten tima i odbio je te sezone da pređe u Barsu, kako bi igrao na EP. Ali, on je bio jedan od retkih spreman da se odrekne novca za nacionalni tim. Naime, Skandinavci su doputovali bez pola tima iz senzacionalnih kvalifikacija. Jer, u međuvremenu je nekoliko igrača otišlo u profesionalne lige, pa je amaterska danska federacija izbacila one najbolje iz nacionalne selekcije. Danska je u polufinalu izgubila od moćnog SSSR.

- Meč za treće mesto i poraz od Mađara bio je poslednji na EP za Dance za duže vreme. Na novi plasman su čekali dve decenije.

- Generacija iz 1984. je bila moćan, lako su prošli ispred Engleske koju su golom Simonsena tukli na "Vembliju". Preben Elkjer Larsen je bio noćna mora defanzivaca, a Mihaela Laudrupa je već kupio Juve kao zamenu za Platinija, ali zbog broja stranaca su ga prosledili u Lacio.

- Ali je debi i poraz od domaćina Francuske ostao u senci horor povrede Alana Simonsena. Posle duela sa Le Ruom čuo se prasak, polomio je nogu

- No, Danska je "petardirala" Jugoslaviju i nesrećnog golmana Tomicu Ivkovića. Jugosloveni su promašivali, Danci pogađali, a razočarani selektor Todor Veselinović se onesvestio na kraju meča i završio u bolnici.

- To je značilo da se Danska i Belgija bore za drugo mesto u polufinalu, iza neprikosnovenih Francuza. U ludom meču sa mnogo grubih faulova (u jednom trenutku na terenu je bilo devet klupskih drugova iz Anderlehta, što Belgijanaca, što Danaca koji se nisu štedeli), Danci su slavili sa 3:2 (dovoljan im je bio i remi) i otišli u polufinale.

- U Lionu se Danska uzdala u fantastični "dinamit" od tima, Španci kako je rekao njihov čuveni napadač Santiljana u sreću. Danska je vodila golom Bajernovog Sorena Lerbija, engleski sudija Kurtni je "Furiji" oprostio penal, i par isključenja, Viktor je šutnuo nogom u glavu Buska koji je ležao na zemlji i dobio žuti, danas bi ga suspendovali verovatno na dvocifreni broj mečeva. Danska se "namestila" za tragediju sličnu Šekspirovoj. Promašili su nekoliko mrtvih šansi i onda je čovek za finiše Maseda savladao Kvista za izjednačenje. Kurtni je isključio Bergrina u drugom produžetku, drugi žuti, kakav je kriterijum imao i ovo je bila čista krađa arbitra koji je bio poznat kao mason. Na penale je Španija prošla, Elkjer, verovatno najbolji napadač na turniru je poslao loptu preko gola Arkonade. Bolji tim je ispao, a ta generacija bi svakako bila opasnija po Francusku u finalu nego prosečni i srećni Španci.

- Na sledećem prvenstvu u Nemačkoj 1988. Danci su prošli zenit, u lošoj grupi teško davali golove, ali je ostatak konkurencije bio još slabiji, pa su se našli u završnici. Međutim i pre prvenstva je bilo jasno da je od "dinamita" malo ostalo, iako su imali nekoliko veterana sa prethodnih takmičenja. Španija im je bila nepremostiva prepreka osamdesetu. U kišnom Hanoveru drugog dana turnira, "Crvena furija" je tukla Dansku sa 3:2, a sudija Tomas iz Holandije je priznao gol Butragenja, "Butre" je bio u ofsajdu bar dva metra. Danci su eliminisani već u drugom meču, nisu šutnuli na gol protiv Nemaca u Gelzenkirhenu.

- Danci su bili u grupi iza Jugoslavije koja je doputovala u Švedsku, ali je vraćena kada su uvedene sankcije. Tim je bio sastavljen od srpskih igrača, makar nismo platili račun za pet dana boravka u kampu u Švedskoj. Danci su zauzeli mesto posle debate da li treba da igraju, ne zbog eliminacije Jugoslavije, već jer su bili nespremni. Mihael Laudrup je otkazao Ričardu Meleru Nilsenu jer je već rezervisao odmor (a imali su i nesuglasice). I ostali su rezervisali letovanja, ali su ih pomerili za nekoliko dana. Očekivalo se da izgube sve utakmice za nedelju dana i odu na plaže...

- U kvalifikacijama za Švedsku 1992. bili su u grupi iza Jugoslavije koja je doputovala u Švedsku, ali je vraćena kada su uvedene sankcije. Tim je bio sastavljen od srpskih igrača, makar nismo platili račun za pet dana boravka u kampu u Švedskoj. Danci su zauzeli mesto posle debate da li treba da igraju, ne zbog eliminacije Jugoslavije, već jer su bili nespremni. Mihael Laudrup je otkazao Ričardu Meleru Nilsenu jer je već rezervisao odmor (a imali su i nesuglasice). I ostali su rezervisali letovanja, ali su ih pomerili za nekoliko dana. Očekivalo se da izgube sve utakmice za nedelju dana i odu na plažu...

- Na startu su izvukli 0:0 protiv favorizovane Engleske. Peter Šmajhel je kasnije pričao da je rekao saigračima kada je video engleski sastav da imaju šansu. Da su bili malo hrabriji u nastavku, Skandinavci su mogli i da dobiju.

- Zatim je Skandinavski derbi u Oresundu završen pobedom domaćih, Dalin i Brolin su bili razlika, a švedski komentator je poželeo komšijama iz Danske prijatan put kući. Kakva greška...

-Francuzi i Danci su u trećem meču grupe u Malmeu igrali eliminacioni meč, Šmajhel je pre nekoliko godina rekao da ih je jedan fudbaler Platinijevog tima u poluvremenu pitao da ih puste jer im treba za polufinale. Ali, umesto toga Danska koja je vodila od početka je igrala još bolje i mada je Papen izjednačio, na kraju je Elstrup kaznio Gale. Tako su Danci bili prinuđeni da ponovo odlože letovanje jer su otišli u polufinale.

- Bili su bili opušteni pred polufinale protiv Holanđana, Meler-Nilsen je posle pritužbi igrača da im je muka od paste, odveo fudbalere u MekDonalds. I policija koja ih je pratila u hotel se počastila. Izgleda da im je fast-fud doneo novu energiju. Za mnoge ono što je usledilo na "Uleviju" je najbolja danska predstava u istoriji. Holandija apsolutni favorit je zaustavljena kada su se najmanje nadali, možda su već razmišljali o finalu protiv Nemačke. Posle fascinantnih 2:2 u kojima su oba tima propustila svoje šanse za pobedu, a Holandija se spasila golom Rajkarda u finišu svi su verovali da zbog Van Brukelena i činjenice da su bili svežiji Holanđani imaju više šansi. Svih pet Danaca je pogodilo, Van Basten bio tragičar pa se danska bajka nastavila.

- Bilo im je suđeno da postanu prvaci Evrope. Naime, Danci su preživeli prvih 15 minuta finala protiv Nemaca iako je gol visio u vazduhu. Ali, onda su prvi put prešli centar i Džon Jensen je izveo udarac života pod prečku Boda Ilgnera. Na kraju Vilfort je primirio rukom loptu, videlo se iz Kopenhagena, sudija Švajcarac Bruno Galer je bio slep, lopta je posle lošeg šuta prevarila Ilgnera. Katarza za Vilforta, gol karijere u trenutku tragedije, njegova ćerkica Lina je bila teško bolesna, preminuće par nedelja posle finala.

- Ovaj danski tim ostaće upamćen kao jedinstven, niko osim Šmajhela nije napravio veliku karijeru, Brajan Laudrup je otišao u Milan, ali je najbolji deo karijere proveo u Gersima. Što se ostalih tiče, ili su razočarali u velikim klubovima, ili su prerano prekinuli karijere iz raznoraznih razloga. Evropski šampion nije ni izborio plasman na Mundijal u SAD. To će mnogi iskoristiti da kažu da je ovo bio loš šampionat. Možda je i tako, Danska se na njega nije ni plasirala, ali tim koji pobedi Holanđane, Nemce i pošalje kući Francuze i Engleze bez priprema je svakako poseban. Milion ljudi ih je dočekalo u Kopenhagenu...

- Branili su titulu 1996. ali su bili treći u grupi iza Portugala i Hrvatske. Od "Vatrenih" su izgubili lob Šukera protiv Šmajhela je bio jedan od golova turnira.

- Za razliku od Engleske, osam godina kasnije u Portugalu su prošli grupi, opisali smo onih sramnih 2:2 protiv komšija Šveđana koji su oba skandinavska tima odvela u nokaut fazu (imate odeljak o tome u priči o Italijanima). Ali, brzo ih je Češka poslala kući.

- Usledilo je razočaranje iz 2012. pogotovo jer su slavili protiv vicešampiona sveta Holandije na otvaranju turnira u danas razrušenom Harkovu. Protiv Portugala su izgubili u finišu, isto se desilo u duelu sa Nemcima. "Grupa Smrti" im nije baš davala šansu, ali su im apetiti porasli nakon pobede u prvom meču.

- Danska je bila u grupi sa Srbijom u kvalifikacijama za EURO 2016. godine, pobedili su nas na stadionu JNA sa 3:1 ("Lord" Bentdner je dao dva gola), a u Kopenhagenu su nam dva Poulsena, Jusuf i Jakub (ovaj prvi i dalje igra, već više od decenije u Red Bul Lajpcigu) stala u kraj. Ipak, ni Danci nisu otišli, ispred njih su bili Portugalci i Albanci.

- I onda 2021. bili su jedan od domaćina, jedva se plasirali, iako su izgubili na "Parkenu" i od Finske i od Belgije. Pobeda protiv Rusa od 4:1 ih je na gol razliku kroz iglene uši odvela dalje. Pregazili su Vels, dobili i Čehe, u polufinalu na "Vembliju" pali posle produžetaka, u meču koji je svež, nema potrebe da ga opisujemo posebno. Kejn je presudio u produžetku, a Danci su imali dosta primedbi na suđenje Danija Makelija. Naravno prošli šampionat će ostati upamćen po onome što se desilo Kristijanu Eriksenu, ali se oporavio i igraće na ovom šampionatu.

Ne propustite