Italija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
20:00
Izvor: Sportske.net

"Azuri" su uvek bili zanimljiva reprezentacija.

EPA/GIORGIO BENVENUTI
EPA/GIORGIO BENVENUTI

Povezane vesti

 

 

- Kao i još par zemalja velesila, ni Italija nije bila zainteresovana za prvo EP, pridružili su se u bojkotu Zapadnim Nemcima, Holandiji i reprezentatacijama sa britanskog ostrva.

 

- Na drugo prvenstvo nisu stigli jer je Rusija bila prejaka, Lav Jašin je u revanšu odbranio penal Sandru Macoli koji je izjavio da sovjetski "Pauk" verovatno igra i fudbal bolje od njega.

 

- Na svom prvom domaćinstvu Italija je u Napulju po biblijskoj kiši prošla Sovjete posle bacanja novčića. Sudija Česaher je pozvao na iznenađenje selektora SSSR (nije znao da se tako određuje plasman u finale) kapitene Faketija i Šesternjova u svlačionicu. Tu je krenuo i delegat UEFA, Španac Pužol. Odlučila je novčanica od jedne lire. Faketi je birao "pismo", iako je ruski kapiten Šesternjov trebalo da prvi kaže. Ali, on nije znao engleski. Italija je pobedila na bacanju novčića i otišla u finale. Inače, "Azuri" su bili sigurni da prolaze jer je kapiten Intera Faketi uvek imao sreće na kartama.

 

- Najbolji igrač Italijana u finalu protiv Jugoslavije je bio sudija Dinst koji je kasnije optuživan da je bio potkupljen od strane italijanskog tim menadžera Itala Alodija, čuvenog po koruptivnim radnjama sa sudijama. Italija je bila podređena, Jugoslavija posle vođstva (opet Džajić) na pragu titule, ali je Dinst izmislio faul za bombardera Domenginija. "Plavi" su se žalili da je i dopustio da ovaj šutira dok su još nameštali živi zid. Završeno je nerešeno, pa je po pravilima usledila nova utakmica (za razliku od polufinala).  Italija je imala mnogo kvalitetnije rezerve i lagano pobedila u novoj utakmici. Riva koji je uvek imao problem sa alkoholom se probudio narednog jutra na aerodromu Fjumićino, nije imao pojma kako je tamo dospeo...

 

- Morali su da čekaju 12 godina da bi ponovo igrali, domaćinstvo im je sredio tadašnji predsednik UEFA, Artemio Franki. Kako to obično biva na Apeninima, pred šampionat je usledio "Toto-Nero" kladioničarski skandal. "Azuri" su  par nedelja pre šampionata zbog suspenzije ostali bez Paola Rosija, a kažnjen je i Riki Albertosi golman Azura sa Mundijala u Meksiku, tada već veteran. Fiorentinin totem Đankarlo Antonjoni je oslobođen krivice, spekulisalo se da je savez popustio jer je bio "mozak" nacionalnog tima.

 

- Na tom užasnom šampionatu utakmica između Engleske i Italije umalo nije odigrana, gradonačelnik Torina Dijego Noveli je hteo da je zabrani zbog huligana koji su divljali Pijemontom. Umesto toga zabranjena je bila prodaja alkohola, a italijanski huligani su zapalili jedan autobus kako bi sprečili Engleze da se nađu na "Komunaleu".

 

- Mediji su razapeli očajan fudbal, poseta je bila slaba (Italija nije uspela da se probije u finale iz grupe), Papa je rekao da su utakmice bile previše takmičarske, previše se vodilo računa o samom rezultatu i da je posle par mečeva odustao od gledanja na TV.

 

- Italijani ispadaju sa šampionata na nemoguće načine. Recimo 1996. ih je remi protiv Nemaca vodio dalje, na to su promašili penal, čekali su da se završi meč između Rusa i Čeha na "Enfildu". Nisu dočekali prolaz, u poslednjem minutu je Šmicer poravnao i odveo Čehe koji su stigli do finala. Arigo Saki je podneo ostavku. Osam godina kasnije, Toti je pljunuo Poulsena i suspendovan je tri meča, Ibrahimović im je dao gol petom, a onda su u poslednje meču Šveđani i Danci odigrali 2:2, jedini rezultat koji je eliminisao Italijane, svi znate šta se dogodilo na čuvenoj "nameštaljki" Skandinavaca.

 

- Italija je sa igrače manje i posle dva penala za Holandiju prošla dalje u finale EP 2000. Bili su na minut od titule, onda je Viltor izjednačio pošto je Del Pjero promašio tri zicera i šansu da overi titulu. Trezege je dao zlatni gol, a Zof podneo ostavku jer ga je Silvio Berluskoni iskritikovao i ismejao da ne zna ništa o fudbalu.

 

- Italijanski selektori gotovo uvek podnesu ostavku posle prvenstva. Tako je 2008. otišao Donadoni, a vratio se Lipi, a 2016. je ostavku dao Konte, da bi savez pucao sebi u nogu i angažovao Venturu. U oba pomenuta prvenstva Italija je ispala na penale, od Španije, odnosno Nemačke. Ali, zato je 2012. tim stigao do završnice, iako im niko nije davao šansu. Ipak, Španija ih je odučila od fudbala u utakmici za pehar, to je najubedljiviji poraz (0:4) jednog tima u finalu.

 

- Italijanska titula od pre tri leta je bila neočekivana, a Bonući je postao najstariji strelac u finalnoj utakmici. Srušili su Engleze na "Vembliju" i dozvolili im samo dva udarca na gol Donarume. Posle meča Bonući i Kjelini su se sladili uz reči da Englezi moraju da jedu više paste (odgovor na prozivke zloglasnih tabloida), a Kjelini je najavio da će spavati sa trofejom. To je tradicija, Kanavaro je odneo "Boginju" kući nakon trijumfa 2006. na Mundijalu u Nemačkoj!

 

 

Ne propustite