Portugal na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Kada je počeo njihov uzlet?

EPA/DOMINIC FAVRE
EPA/DOMINIC FAVRE

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

- Portugal nikada nije igrao u završnicama šampionata Evrope do 1984. Čak ni generacija sa Euzebio koja je oduševila na Mundijalu u Engleskoj i igrala polufinale Mundijala nije uspevala da se dokopa završnice. 

- Iako su timovi poput Benfike i Sportinga bili moćni šezdesetih, Portugal je recimo gubio od Jugoslavije i Bugarske u kvalifikacijama za EP i uvek je problem bio isti, užasna odbrana.

- I sedamdesetih su uvek nekako stajali na poslednjem koraku u finišu grupne faze, u dva od tri puta, porazi od Belgije su bili kobni.

- Konačno su se dokopali finalnog turnira u Francuskoj 1984. ispred Sovjeta, iako su u Moskvi izgubili 5:0. Odlučujući gol "Zbornaji" u poslednjoj utakmici dao je Rui Žordao koji pokazaće se narednog leta uvek najbolje čuva za najveće prilike. 

- Pola tima nije govorilo između sebe (igrači tri kluba su bili posvađani), otišli su na prvensto. Selektoru Kabriti klubovi nisu verovali, pa su Sporting, Benfika i Porto dobili pravo da svako pošalje i svog trenera uz selektora kako bi bio sa njihovim igračima.

- I pored svega Portugal se plasirao dalje. Veteran Nene je postigao svoj poslednji i najznačajniji gol u reprezentativnoj karijeri. Legendarni napadač koji je odigrao preko 400 mečeva za Benfiku je doneo polufinale Portugalcima golom protiv Rumuna. 

- Umalo nisu eliminisali Francuze, vodili su u produžetku, opet je Rui Žordao bio silan, napadač koji je rođen u koloniji u Angoli je dva puta savladao Batsa. Na 2:1 u produžetku, napred pomenuti Nene maši šansu karijere da odvede tim u finale, pa su se, iako su sjajno igrali u suzama vratili kući.

- Ponovo su dugo čekali, do 1996. To je bila "zlatna" generacija koja je sa Figom, Rui Koštom bila prvak sveta u omladinskoj konkurenciji. Lagano su prošli grupu, a onda ih je šokirala Šeška. Poborski je postigao onaj fantastični gol kada je lobovao Vitora Baiju, pa je Portugal i pored dobrih partija u grupi pao već na prvoj prepreci u nokaut fazi i to kada je bio veliki favorit.

- Ipak to je neuporedivo sa onim što se dogodilo četiri godine kasnije. Ponovo su plesali u grupnoj fazi. Četvrtifinale su prošli lako, Figo je protiv Turaka pokazao zbog čega je štampa u Portugalu skovala termin "Figodepedencia" zbog činjenice da Portugal zavisi od njega. Nekoliko nedelja kasnije postaće i najskuplji igrač na svetu kada bude iz Barse prešao u Real.

- A onda Francuzi, nisu uspeli da im se osvete za 1984. godinu. Abela Ksavijera je lopta pogodila u ruku, Austrijanac Ginter Benko pokazao na belu tačku, izbila je rasprava, guranje sudije, na kraju su Ksavijer, Nunjo Gomeš i Bento dobili višemesečne zabrane. Figo je otišao u svlačionicu pre nego što je Zidan izveo penal za zlatni gol i finale, a Portugalci su optužili UEFA za zaveru.

- Učinili su sve da osvoje trofej kada su bili domaćini 2004. Na klupu je stigao Fil Skolari, iz stare generacije preživeli su Figo, Kouto i Rui Košta, ali ih je na startu nokautirala Grčka. Bio je to uvod u horor koji će uslediti na kraju.

- Pobedili su Ruse nakon što je Skolari poslao Deka na teren, a preselio Koštu na klupu. Nekako su se probili u četvrtfinale nakon što su golom Nunja Gomeša izbacili komšije iz Španije.

- Protiv Engleza je odigran klasik, završilo je 2:2 posle 120 minuta, a Urs Mejer švajcarski sudija je poništio pobedonosni gol gostiju u finišu regularnog dela jer je pre udarca glavom Kempbela navodno neko od Engleza napravio faul. Skolari je zamenio Figa koji je zurio u selektora. Brazilac je rekao da nije to video jer ga plaćaju da gleda utakmicu, ne ono što se dešava pored terena. Poslednji penal je promašio Vasel koji je zamenio Runija posle pola sata. "Vaza" je slomio metastarzalnu kost nakon što ga je Andrade nagazio. 

- Posle pobede protiv Holandije u polufinalu (Figu je Skolari oprostio ponašanje i vratio ga u tim, a Realov "Galaktikos" je bio najbolji na terenu) Portugal se već spremio da slavi pehar. I opet Grci kao na početku šampionata, ovoga puta samo gol Haristeasa za suze mladog Ronalda, užas na licu Euzebija i reku razočaranja koja se razlila Lisabonom. Tada su svi bili sigurni da drugu šansu Portugal neće dobiti.A

- Četiri godine kasnije ispali su od mladih nemačkih lavova u Bazelu, sasvim zasluženo. Nemci su ih tukli i 2012. u Lavovu, ali je taj tim Portugala stigao do polufinala. Ronaldo je doneo prolaz protiv Čeha, a onda su u novom obračunu sa Španijom odveli meč u penale. U Donjecku smo videli dosadu, Ronaldo nije stigao da izvede peti penal pre toga su promašili Mutinjo i Alveš. Portugal nije igrao slabije, ali ni bolje od "Crvene furije".

- Na šampionat u Francuskoj su stigli nakon što je Ronaldo dovodio u pitanje autoritet selektora Santosa. On je već u prvom meču protiv Islanda iako mu je selektor rekao da igra klasičnog napadača, otišao svojevoljno na bok. Kada nisu pobedili Island optužio je rivala i za grubost i za mentalitet malog tima koji se raduje kao da je osvojio Ligu šampiona.

- Kada nisu dobili ni Austriju na Sen-Deniju (iz 50 udaraca na gol dali su jedan pogodak u 180 minuta), Portugalac je oteo mikrofon reporteru na izlasku iz svlačionice i bacio ga iznerviran zbog pitanja. 

- Tri puta su gubili protiv Mađara, tri puta se vratili i kroz iglene uši prošli u nokaut fazu. Santos je izjavio da potpisuje da sa svim remijima stigne do titule. Hrvatsku su izbacili nakon užasnih 120 minuta, Ronaldo je prvi put šutirao u 115. minutu, nije savladao Subašića, ali je Kvarežma sproveo odbitak u mrežu i presudio u dosadnom meču.

- Ako su navijači zemlje naviknuti na artistički fudbal mislili da će biti bolje prevarili su se. U novih 120 minuta i remiju protiv takođe defanzivnih Poljaka, Portugal je igrao loše, na kraju posle 1:1 i penala, Kvarežma je postigao gol za polufinale. Videli smo neverovatan podatak, Ronaldo je šutirao na gol 36 puta na prvenstvu, više nego cela Italija zajedno. Ali, to nije kompliment, mnogo puta kada su saigrači čekali pas on je šutirao iz nemogućih pozicija. 

- Portugalcima se sve otvorilo, u polufinalu u Lionu su dobili umorni i zadovoljni Vels ("Zmajevi" su svu vatru izbljuvali protiv Engleske u četvrtfinalu), a onda finale u kome se Ronaldo povredio, pa je više vodio tim nego Santos sa klupe. Selektor je rekao da nema ništa protiv da osvoji trofej ponovo lošom igrom i na penale. Ali, Portugal je odigrao solidno, sa dosta samopouzdanja protiv Francuza. Neko će reći da nisu imali šta da izgube, ali na kraju su uspeli da u produžetku najvećim trenutkom u životu Edera osvoje titulu.

- I na kraju, eto, kada su igrali mnogo lepši fudbal, ostajali su praznih ruku, kada su u većem delu šampionata delovali očajno napravili su najveći uspeh.

- Ali ti trikovi nisu radili na prošlom šampionatu. Iako je Ronaldo postao prvi igrač koji je nastupao na pet šampionata Evrope (sada će i na šestom) i dao pet golova u grupnoj fazi (tri iz penala) i iako je Portugal prošao kao treći, u osmini finala su bili bezvoljni i istrošeni protiv Belgije, generacija šampiona je bila na zalasku, a nove zvezde su bile daleko od nivoa u klubovima.

Ne propustite