PROFIL - Albanija, važno je učestvovati!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
23:00
Izvor: Sportske.net

Silvinjo ih odveo na šampionat, šta mogu da ponude fudbalskoj Evropi?

EPA-EFE/Piotr Nowak
EPA-EFE/Piotr Nowak

Povezane vesti

ALBANIJA

 

Učešća: 2016.

 

Najbolji rezultat: Grupna faza


 

Albanci i fudbal, to je do pada komunizma, pa i posle toga bio nesklad. Mi smo na svojoj koži osetili kako je to kada se fudbal koristi za stvari koje nemaju nikakve veze sa igrom, ali ipak beogradski skandal je omogućio Albancima u neku ruku da prvi put u istoriji izbore plasman na veliko takmičenje, 2016. godine.

 

Za razliku od tadašnjih vremena, najvažnija je promena smera nacionalne selekcije, od Italijana i Hrvata su se okrenuli Južnoamerikancu. Naime, sa strancima na klupi počeli su u ovom veku kada je Dosena 2002. seo na klupu, njegovi zemljaci De Bjasi, Edi Reja i Panući su takođe trenirali crveno-crne "Orlove". Hrvati Oto Barić, Kovačić, Josip Kuže su dobijali šansu, od 2023. vodi ih Silvinjo. Njegov pomoćnik je Pablo Zabaleta koga nije potrebno posebno predstavljati.

 

Albanija je prošla grupu u kojoj su bili Česi, Poljaci, Moldavija i Farani. Izgubili su samo jednom, primili tek četiri gola i generalno igrali veoma konstantno u celom ciklusu. U Tirani su delili lekcije, ali su odoleli recimo u Pragu.

 

Silvinjo je koristio uobičajeni koktel igrača od kojih je većina igrala, ili igra u Italiji. Odbrana je pouzdana, Strakoša je u PL, ispred njega je bedem sa etabliranim imenima kao što su kapiten Đimšiti, njegov zamenik Hisaj, Kumbula, Ismaili. Ovo je klasična radnička ekipa, puno trče, iskusni napadači Sokol Čikaleši i Uzuni iz Granade, uz Broju koji se oporavlja od povrede i tek traži formu u kojoj je eksplodirao u Engleskoj nemaju mnogo prilika za gol, ali su borbeni i imaju visok nivo realizacije.

 

Silvinjo nije drastično promenio tim kada je preuzeo od Reje. Kažu da je mnogo dobio analitičkim pristupom, angažovao je specijalistu Italijana Rosija, a uz Zabaletu, u stručnom štabu je još jedan Latinoamerikanac, Doriva koga se sećate kao igrača.

 

Selektor ima strašnu igračku karijeru u Arsenalu, Barsi, Sitiju, živi u Evropi, prihvatio je kako kaže osnovne postulate pristupa. Rad na pronalaženju igrača se isplatio, iskopao je recimo Alijija, levog beka koji je igrao za mlade švajcarske selekcije svojevremeno, inače je bio zaboravljen u Rumuniji.

 

Albanci su solidna, kako rekosmo trkačka ekipa, izuzetan timski duh, kvalitet im nedostaje, ali sam plasman je ogroman uspeh.

 

ISTORIJAT

 

Zanimljivo da je Albanija igrala osminu finala drugog EP. Samo i to je bila politika, Grci su odbili da igraju sa komšijama, pa su se "Orlovi" plasirali u drugu rundu gde ih je lako eliminisala amaterska Danska. Oni su u kvalifikacijama za šampionat četiri godine kasnije u Italiji uzeli jedan bod, ali Zapadnoj Nemačkoj što je "Elf" skupo platio neodlaskom na završni turnir. Koliko je fudbal bio bitan Enveru Hodži i komunistima neka posvedoči činjenica da sedamdesetih nisu ni igrali kvalifikacije, i da jesu, ne bi puno toga učinili.

 

Sa vremena na vreme bi Albanci nekoga iznenadili, ali eto do 2016. nisu bili ni blizu. Tada su šokirali Portugal u Lisabonu, dron je završio posao u Beogradu pa su otišli u Francusku.

 

Nisu se obrukali, izgubili su od Švajcarske i Francuske, ali su kući odneli pobedu protiv Rumuna (prvu protiv ove selekcije od 1947. godine). Nije bilo dovoljno da se kao trećeplasirani nađu u top 16, ali kako rekosmo, samo učešće je doživljeno kao uspeh.

 

PROGNOZA

 

Osam godina kasnije, Albanija je ponovo na velikom takmičenju, grupa je još teža nego u Francuskoj, Italijani, Španci i Hrvati. Jasno da im niko ne daje neke šanse, svaki bod bi bio ogroman uspeh. Praznik će biti meč sa Italijom, njihovim fudbalskim uzorima, tamo je igrali najviše reprezentativaca, kako rekosmo čak četvorica selektora od 2002. su bili sa Apenina. Silvinjo nije igrao u Seriji A, ali govori jezik što je bilo veoma bitno kada je stigao u Tiranu. Sve u svemu, Albanija će popunjavati broj, ko od njih bude izgubio bod ili eventualno tri, biće u nevolji u grupi B. Ne vidimo kako bi Silvinjovi "Orlovi" mogli da prođu dalje čak i da naprave jedno iznenađenje.

 

Ne propustite