PROFIL - Da li su Francuzi najjači evropski tim, u ovom trenutku?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
21:00
Izvor: Sportske.net

Imaju zastrašujuć sastav.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

 FRANCUSKA

Učešća (1984. 1992. 1996. 2000. 2004. 2008. 2012. 2016. 2020.)

Najveći uspesi: Titule 1984. 2000. finale 2016. polufinale 1996.

 Mnogi će se složiti na prvu, sastav igrača je zastrašujući, Dešamp je konstanta već 12 godina, pokriveni su na svim pozicijama, ovo je Mbapeova reprezentacija, za razliku od kluba, ovde je okružen prijateljima.

Često je problem sa "Petlovima" bio to što nemaju klasičnog napadača, prvu svetsku titulu su osvojili sa Givaršem u napadu, njega se danas malo ko seća. Sada Olivije Žiru, verovatno najpotcenjeniji napadač u svetskom fudbalu predvodi napad, svi vezni igrači su itekako sposobni da budu strelci. Grizman je stvarni lider u smislu prisustva u ključnim trenucima, on je uvek davao najviše u nacionalnom timu i rešavao kada ostala oružja zakažu. Odbrana sa braćom Ernandez, Pavarom, Salibom, igra u velikim klubovima, umeju da pogreše, ali sa ovako potentnim napadom Francuzi uvek mogu da daju gol više od rivala.

Dešamp je osvojio svetsku titulu, igrao jedno finale EP, stalno se priča da odlazi i ostavlja mesto nekadašnjem saigraču Zidanu, ali od toga nema ništa. Selektor je i kao fudbaler, iako ga je svojevremeno Kantona nazvao "nosačem vode" bio serijski pobednik, osvojio je sve sa Marsejom, Juventusom i Francuskom. Kao selektor uspeo je da zadobije poštovanje raznih generacija, amortizuje sujete što je večiti galski problem i pronađe prave uloge za svoje igrače. Akteri su se menjali, on i njegov metod rada opstajali.

Francuska može da igra u više formacija, ali je Dešamp tradicionalista, obično igra sa klasičnom četvorkom pozadi, duplim pivotom gde je Juventusov Rabio, iako često osporavan dragocen, bilo da su mu partner Čuameni ili Kamavinga. Oni čuvaju leđa i Grizmanu i bočnim igračima, sigurni su na lopti, jaki u duelu. Svetski vicešampioni se lako transformišu u 2-2-4 kada napadaju, jer se bekovi lako prikjučuju, kako funkcionišu Mbape i Dembele videli smo u Pari Sen Žermenu. Žiru je omiljen zbog mogućnosti da zadrži loptu, uključi druge u igru, šeta između linija, cepa rivalsku odbranu i otvara prostor. A kada prostora ima, spoljni igrači su ubitačni.

Jasno, postoje varijacije na temu, ali ako je išta sigurno u fudbalu je to da Francuska u ovom veku uvek ima više klase od rivala, neverovatan izbor igrača.

Da li su neranjiv? Niko nije, o tome ćemo više u prognozi.

ISTORIJAT

Često se ljudi ljute i čude kada primetimo da Francuska nije fudbalska zemlja. U smislu strasti, pokrivenosti igre, praćenja, oni su daleko od Engleza, Nemaca, Španaca i Italijana. Ali, njihove akademije su standardizovane fabrike visoke klase od devedesetih, mada je i ranije Platinijeva generacija osvojila Evropu kao domaćin 1984. posle toga Francuska je nakon one eliminacije od Bugara u trci za Mundijal 1994. dotakla dno, ali se vratila, osvojila titulu 2000. godine, igrala finale i možda i neočekivano izgubila od Portugala kao domaćin.

Ipak, očekivali su više pre tri godine, pogotovo što su kao svetski prvaci stigli na prvenstvo. Osvojili su tešku grupu sa Nemcima i Portugalom, ali i naleteli na švajcarsku minu u osmini finala. To ispadanje u Kopenhagenu je žestoko zabolelo, otvorilo niz pitanja, Pričalo se da je povratak Benzeme otvorio Pandorinu kutiju da je Grizman bio protiv, Mbape isforsirao Karimovo pozivanje u nacionalni tim posle pet godina, na kraju se završilo u suzama. Tada je napravljen ne tako dubok rez, ali je Dešamp našao mesta, makar na klupi za novu generaciju klinaca koji obećavaju. Igrali su finale, iskusniji su, imaju nove golmane, Ljoris i Mandanda su prošlost, Varan takođe, Benzema se oprostio od ozbiljnog fudbala i kada se sve sabere, smena generacija je u dva ciklusa izvršena bezbolno. Jasno, to nije posebno teško napraviti kada kvalitet stiže u šleperima.

PROGNOZA

Dakle, neranjivi nisu, pogotovo u odbrani. Ako ste gledali Francusku u poslednjih par godina od katarskog finala, primaju mnogo više golova, izgubili su od Nemačke prijateljski meč, remizirali sa Grcima u kvalifikacijama, Čile im je dva puta zatresao mrežu. To ne mora ništa da znači, ali nismo baš veliki ljubitelji Upamekana i Salibe u tandemu, mada može zvučati kao traženje dlake u jajetu. Grupa nije teška, Holanđane koji su glavni konkurenti su tukli par puta u kvalifikacijama, generalno pod Dešampom Gali lako izlaze na kraj sa "Narandžastima". Nema dileme, prvi su favorit prvenstva Evrope...

Ne propustite