PROFIL - Holandija - Povratak principima!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
23:00
Izvor: Sportske.net

Nije kao da će puno novog doneti u Nemačku…

EPA-EFE/PIETER STAM DE JONGE
EPA-EFE/PIETER STAM DE JONGE

Povezane vesti

 HOLANDIJA

Učešća (1976. 1980. 1988. 1992. 1996. 2000. 2004. 2008. 2012. 2020)

Najveći uspesi: Titula 1988. polufinala 1976. 2000. 2004.

 Sa Holandijom nikada ne znate, slatka jeza ih prođe kada pomisle da se šampionat održava kod nevoljenog suseda Nemaca, to je za njih neprijateljska teritorija iz prošlosti, ali i mesto najvećeg uspeha, titule iz 1988.

Ni tada im niko nije davao šanse, i tada je PSV bio bolji od Ajaksa, i tada je jedan Blind, tata Dani bio u timu i tada je Ronald Kuman bio deo priče. Ali, takve paralele mogu se naći i za neke druge reprezentacije i možda mogu da posluže sujevernima u argumentaciji stava da Holandija može do samog kraja.

Mi smo neverne Tome u tom pogledu, ova generacija "Oranja" deluje ipak slabije od Francuza i Engleza, po nama i od Nemaca i Španaca. Ronald Kuman je nakon turbulentnog perioda u "svojoj" Barsi dobio novu šansu, njegov drugi boravak na klupi selektora (bio je i asistent u nacionalnom timu po završetku fudbalske karijere). Jasno da ne može da ponudi ništa novo, niti bi se usudio da menja "narandžaste" postulate igre, kod Holanđana je često pitanje kvaliteta. Njega ima, ali to je ipak slabije od najvećih timova kontinenta, iako su tu i Van Dajk i De Liht, solidni vezisti i večni Depaj u konkurenciji sa Gakpom, Malenom i razbijačem Vutom Veghorstom. Ima tu i još kvalitetnih, pre svega ofanzivaca, samo to nije ni prineti klasi onih najboljih.

Možda grešimo, ali porazi Holanđana u evropskim derbijima, pre svega od Francuza kojima su gledali u leđa pokazuju taj jaz u kvalitetu. Ostale timove su dobili, ali Grci, Republika Irska i Gibraltar ne znače ništa u evropskom fudbalu u ovom trenutku.

Kuman za razliku od svog prethodnika (i ne baš dobrog prijatelja) Van Gala igra tradicionalnije, sa jasnim otklonom od često kritikovane 3-5-2 ili 5-3-2. On će forsirati standardnih 4-3-3, biti agresivniji u presingu na protivničkoj polovini, to je bila prva poruka kada se vratio na klupu.

I dalje nije nestao problem sa golmanom, pokušavao je u prvim mečevima mandata da promeša karte sa nekim mlađim igračima. Ali, na kraju se ispostavilo da levo Blind nema konkurenciju, da je Damfris nekako najstandardniji i da Memfis Depaj ipak donosi više u napadu, iako nije standardan. Dakle, proverene snage, ali bez povređenih De Jonga i Kopmejnersa i uz dosta novih sumnji na tim pozicijama u vezi. Mnogo je otvorenih pitanja sa kojima Holanđani stižu u susedstvo.

ISTORIJA

Prva generacija koja se pojavila na velikom takmičenju bila je ona iz sedamdesetih. Vicešampioni sveta su ipak završili kao treći posle neočekivanog poraza po biblijskoj kiši u Zagrebu od ujedinjenjih Čeha i Slovaka.

U Italiji kada je prvi put bilo osam ekipa su ispali u grupi, a pomenuli smo najveći uspeh sa letećim Milanovim Holanđanima Van Bastenom, Gulitom i Rajkardom, kao i propovednikom totalnog fudbala selektorom Mihelsom 1988. Tukli su Lobanovskog i Sovjete u finalu, ali ta generacija nije igrala više nijedno finale.

One kasnije od Van Galovih beba su se posvađale 1996. u Engleskoj, nisu stigle dalje od penala u polufinalu na domaćem terenu protiv Italijana. Sva učešća u nađem veku, nisu bila impresivna, igrali su polufinale i 2004. a od tada na tri prvenstva najbolji plasman je top 8.

Na prošlom su u slaboj grupi dobili sva tri meča, ali ih je Češka nokautirala u Budimpešti. Korak napred u odnosu na to bi bio uspeh.

PROGNOZA

Holandija će verovatno izaći iz grupe bez problema, nemamo baš visoko mišljenje o Poljacima, čini se da su "Lale" individualno daleko ispred i Austrije i da bi to trebalo da bude dovoljno. Ali, Kumanov tim je po nama jednodimenzionalan, sa jasnim problemom nedostatka alternativa za pojedine igrače, pomenutim nerešenim pitanjima u veznom redu i prosečnim golmanima što nije nov problem.

I sa mnogo talentovanijim generacijama nisu bili blizu, suviše je to lutanja da bi napravili nešto baš značajno. Verujemo da je četvrtfinale najveći domet za ovu generaciju.

Ne propustite