PROFIL - Škotska - Ispadanje u grupnoj fazi suđeno?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

“Tartan Bojsi” imaju cilj da pobede istorijski usud…

EPA-EFE/Robert Perry
EPA-EFE/Robert Perry

Povezane vesti

ŠKOTSKA

 

Učešća 1992. 1996. 2020. Godine

 

Najbolji rezultat: Grupna faza

 

Kao i većini reprezentacija iz, može se reći trećeg evropskog šešira, Škotima je proširenje završnog turnira, odnosno povećanje broja učesnika donelo povratak na veliku scenu. Sećamo se kako su nas ražalostili u baražu za prethodno EP i onda se zadovoljili učestvovanjem i remijem bez golova protiv najvećeg rivala, Engleske. Izgubili su mečeve u Glazgovu od Češke i Hrvatske i završili takmičenje u grupnoj fazi.

 

Ali, ova Škotska je mnogo bolje delovala u kvalifikacijama, zaređali su sa pobedama i potpuno neočekivano se bez problema plasirali u završnicu iza Španaca koje su dobili na "Hempdenu".

 

Ovi "Tartan Bojsi" imaju ozbiljnog čoveka na klupi, bio je pomoćnik Murinju, radio i kao sedna ruka u Vest Hemu, Liverpulu i VIli. Vrlo popularan među igračima, nije imao previše uspeha u samostalnom radu, ali je Škote preporodio. Sa Klarkom su otišli na prošlo EP, igrali u baražu za Mundijal (ispali od Ukrajine), ušli u grupu A u Ligi nacija i sada opet idu u završnicu šampionata Starog Kontinenta.

 

Nije da imaju posebno kvalitetan tim, tu je naravno kapiten Robertson, kao i MekTominaj i još nekolikog igrača poput Tirnija, MekGina koji su bili na visokom nivou u PL. No, kada pogledate opcije u napadu poput Lindona Dajksa ili Če Adamsa koji su sada u Čempionšipu jasno je da Škotska leti iznad projektovanih visina.

 

Od njih možete očekivati standardno, veliku borbu, disciplinovanu igru, insistiranje na duelu, duge lopte. Klark je uglavnom kroz kvalifikacije forsirao

3-5-2 koja omogućava bekovima poput Robertsona na jednoj, Hikija ili Nejtana Patersona na drugoj strani da patroliraju duž aut linija i obezbede centaršuteve za pre svih Dajksa, klasičnog napadača sa ostrva. Tirnija, bivšeg igrača Arsenala koji je sada u Primeri i može da igra levo, Klark je fino uklopio u levu stranu štoperske linije. Vezisti su čvrsti, odlični u markiranju i rušenju protivničke kreacije. Ima u Klarku dosta "murinjovštine" u pozitivnom smislu, ume Škotska da bude cinična, da sitnim prekršajima secka igru, demonstrirali su to u pomenutoj pobedi protiv Španije koja je donela euforiju i silnu veru u tim.

 

Nekada ironična, ali i opora javnost u Škotskoj je često umela da nipodaštava tim, ali se u ovoj deceniji to promenilo. Imaju mnogo više vere, nisu samo "Hrabro srce", ima tu i određenog kvaliteta. Možda ne da naprave neki veliki rezultat, ali Škoti nisu slučajno na šampionatu i bolji su nego pre tri godine.

 

ISTORIJA

 

Ovaj vek nije definitivno škotski, nema ih gotovo nikada na velikim takmičenjima gotovo nikada. Ako izuzmemo prošlo prvenstvo, oni se od 1996. nisu pojavili nigde. Zlatne godine su bile kraj sedamdesetih, mnogi su pre šampionat sveta 1978. tvrdili da je Škotska jedan od favorita za titulu prvaka sveta. Stvoren je strašan hajp, što i ne čudi, Liverpul je dominirao u to vreme, a igrači poput Dalgliša, Sunesa, Džoa Džordana, Arčija Gemila su drmali Engleskom i Evropom.

 

Ali, završilo se u suzama, izgubili su od Perua koji su potcenili i čak ih nisu ni skautirali. Snagu su demonstrirali u pobedi protiv Holanđana, ali je već bilo kasno pošto su prethodno remizirali sa Iranom. Na kraju su se poniženi vratili posle prvog kruga i mada su ostaci te generacije igrali i 1982. i 1986, pa oni najiskusniji i devedesete godine, sve se završilo brzo u grupnoj fazi. Posle je usledio crni period u ovom veku, a osim fantastičnih i uvek dobro raspoloženih navijača ovaj nacionalni tim nije imao puno da ponudi fudbalskom svetu. Mediji su ironično komentartisali da je škotski fudbal sveo na karneval na tribinama i cirkus na terenu.

 

Kako rekosmo, sada imaju više vere, tim je zaslužio hvalospeve posle ovih kvalifikacija.

 

PROGNOZA

 

Škotska nikada nije prošla grupnu fazu na osam Mundijala u prošlom veku (poslednji put su igrali pre više od četvrt veka), a nisu prošli ni grupu na tri učešča u završnici EP. Jasno je, eventualni prolazak bi bio istorijski vredan rezultat. Šanse su im, kako rekosmo, veće nego pre tri godine, iako su tada dva meča igrali u Glazgovu. Klarkov tim je porastao, slabiji su mnogo od Nemaca, verovatno i Švajcaraca, ali mogu da se nose sa Mađarima. Četiri boda bi donela narednu fazu, to je sigurno, za njih bi ključan meč mogao da bude u poslednjem kolu protiv Mađarske. Škotska otvara prvenstvo protiv domaćina, gore ne može, ali sa druge strane, tu zaista nemaju šta da izgube. Biće, po nama, treći ili četvrti, imaju tradiciju razočaranja kada se nešto očekuje, pa smo od toga pošli u prognozi. Pred prošlo prvenstvo svi su ih otpisali pre nego što je i počelo i bili u pravu. Sada je situacija ipak drugačija, nada postoji...

 

Ne propustite