Da li je Mornar sinoć Crnogorcima obezbedio i četvrtog predstavnika u Evropi?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.08.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Realne su šanse.

Foto: Nenad Kotlajić
Foto: Nenad Kotlajić

Povezane vesti

Fudbalska euforija je ovih dana zahvatila Crnu Goru.

Njihovi predstavnici na evropskoj sceni su počeli da ređaju dobre rezultate u Evropi, doduše u ranim fazama takmičenja u evro-kupovima, ali s obzirom da su Crnogorci uoči ove sezone pali tek na 53. poziciju na UEFA listi (iza njih su bili samo Gibraltar i San Marino), svaka pobeda i svaki prolaz u sledeću rundu im je od ogromnog značaja.

Podsetimo, preksinoć je Dečić eliminisao ekipu Dinama iz Batumija i plasirao se u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija,  Mornar je dan kasnije u Podgorici bio bolji od kragujevačkog Radničkog i boljim izvođenjem penala takođe otišao u treće kolo kvalifikacija za pomenuto takmičenje.

Večeras će priliku da im se pridruži imati i ekipa Budućnosti koja će posle 0:1 u Sofiji pokušati da na DG areni nadoknadi gol zaostatka protiv CSKA 1948.

Šta to konkretno znači kada su koeficijenti u pitanju?

Od početka kvalifikacija ovog leta, crnogorski klubovi su ostvarili učinak od četiri pobede, tri remija i četiri poraza, a što na UEFA listi donosi 5.5 bodova, odnosno koeficijent od 1.833 koji se dobija kada se broj bodova podeli sa brojem učesnika iz Crne Gore u evropskim takmičenjima.

Ove godine su ih imali samo tri, ali kako su krenuli, vrlo brzo će dobiti i četvrtog predstavnika.

Naime, pet poslednjeplasiranih zemalja na UEFA listi imaju po tri predstavnika, a izvesno je da Crna Gora više neće biti u tom društvu, pogotovo jer je u ovom trenutku uspela da se probije na 48. poziciju, pretekavši Belorusiju, Andoru, Vels, Severnu Makedoniju i Gruziju!

Ako tu i ostane, Crna Gora će imati i četvrtog predstavnika u Evropi od 2026. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke