Porto – Oslabi Sporting da bi uspeo!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 28.04.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Velikan sa „Dragaa“ shvatio na vreme opasnost od dva jaka lisabonska kluba

EPA-EFE/TIAGO PETINGA
EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Povezane vesti

U državi koja broji desetak miliona stanovnika sasvim je prirodno očekivati da će najuspešniji sportski klubovi dolaziti iz prestonice, što je dugo važilo kao pravilo u portugalskom fudbalu.

Tek povremeni blesak Porta delio je nenadmašne lisabonske velikane Benfiku i Sporting, ali je skoro dvodecenijska pauza kluba sa „Dragaa“ po pitanju trofeja do temelja uzdrmala priču o velikoj trojci portugalskog fudbala.

Sušne šezdesete godine prošlog veka i veći deo sedamdesetih u kojima je Porto bezuspešno pokušavao da se dočepa titule šampiona okončane su tek 1978. godine kada je prekinuta dominacija lisabonskih klubova.

Prvi Portov uspeh nakon 19 godina izazvao je različite reakcije u domaćoj i svetskoj javnosti, a usud male zemlje je što ne poznaje tajne i što istina na lakši ili teži način ugleda svetlost dana.

Portov uspon započeo je dolaskom Pinta da Koste. Reč je o najtrofejnijem i najdugovečnijem predsedniku u istoriji fudbala koji je na „Dragao“ stigao kao direktor 1976. godine.

Povod za preuzimanje visoke funkcije bankarskog činovnika u Portu bio je vrtoglav uspon gradskog rivala Boaveste koja je tih godina dominirala u Kupu Portugala. Kap koja je prelila čašu bio je dolazak brazilskog fudbalera Amarilda u Boavistu, iako ga je Porto tog leta silno želeo.

Zadirkivanja i provokacije bliskih prijatelja iz Boaviste Da Kosta nije želeo da trpi pa je preko noći ušao u fotelju kluba čiji će predsednik postati šest godina kasnije. Gradskom rivalu je zabio nož u leđa dovođenjem njihovog trenera Hose Marije Pedrota, koji će već u debitantskoj sezoni osvojiti portugalski kup, a potom i dve titule u nizu.

Buđenje Porta s kraja sedamdesetih bilo je tek statistička greška u poređenju sa lisabonskim velikanima po broju titula. Upola manje od Sportinga i čak tri puta od najdominantnije Benfike bile su signal Da Kosti da posegne za mudrom strategijom koja će dati dugoročno rešenje.

Svestan da je previše da ima dva velika rivala iz prestonice, vispreni funkcioner rešio je da primenom samo njemu znanih metoda marginalizuje jedan od njih, a više je nego očigledno da je izbor pao na Sporting.

Uspon Porta je nakon titule evropskog šampiona iz 1987. godine dobio potpuni zamah, dok se od tog trenutka broj šampionskih titula Sportinga sveo na prste jedne ruke. Velike posledice potiskivanja „Lavova“ ubrzo su postale vidljive pošto je u dva navrata načinjena pauza od skoro 20 godina bez titule.

Može se slobodno reći da je mit o ljutom rivalstvu Porta i Benfike kao iskonskom sukobu severa i juga imao za posledicu stavljanje Sportinga na marginu. Otrovne strelice upućene ka Benfici poslužile su da se država što više polarizuje, a u takvim okolnostima nema mesta za troje.

Koristeći uticaj prvi čovek Porta gajio je prijateljske veze sa čelnicima Sportinga, podstrekujući ih u nizu loših odluka koje su se odrazile u užasavajućim rezultatima kluba. Neki upućeniji bi dodali da je Da Kosta anestezirao rukovodstvo Sportinga ne bi li ih kao lutke na koncu povlačio kako njemu odgovara.

Možda najslikovitiniji primer u prilog tome je transfer kapitena Sportinga Žoaa Mutinja iz Sportinga u Porto na leto 2010. godine. Prelazak jednog od darovitijih fudbalera „Lavova“ u redove ljutog rivala izazvao je buru kod navijača, a mnogi su između redova to tumačili voljom igrača da se konačno domogne titule.

Jer nepogrešivo se u novijoj istoriji portugalskog fudbala pokazalo da je Porto bio najveći kamen spoticanja na putu Sportingove skoro dvodecenijske šampionske apstinencije.

Klub sa „Dragaa“ je u čak osam navrata završavao na čelu tabele tik iznad Sportinga, Najzanimljiviji slučaj je iz sezone 2006/07 koju je Porto završio trijumfalno sa svega bodom više od Sportinga i dva od Benfike.

Zbog toga će predstojeći duel dva kluba u nedelju uveče od 21:30 biti posebno upečatljiv jer dolazi u delu godine kada Sporting ima šansu da i matematički overi 20. titulu šampiona Portugalije.

Na četiri kola pre kraja sezone „Lavovi“ beže Benfici sedam bodova, a naredno 31. kolo doneće dva derbija. Benfika će dočekati četvrtoplasiranu Bragu, dok će Sporting put Porta.

U najboljem slučaju po Benfiku, razlika pred poslednja tri kola bila bi minus četiri u odnosu na lidera, ali za to je potrebno da Porto savlada Sporting.

Uprkos tome što će drugu sezonu zaredom ostati bez titule, Porto će biti veliki faktor u revašavanju portugalskog šampiona.

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke