Srbija pred Južni Sudan – preživeti afrički talas!

Autor: Lazar Nikolić
petak 02.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Pobeda bi našem timu omogućila dobru startnu poziciju pred četvrtfinale

Povezane vesti

Zahuktava se borba na košarkaškom turniru Olimpijskih igara u Parizu pošto će odlučujući mečevi grupne faze dati odgovor koje selekcije će u četvrtfinale.

Program počinje u petak kada se igraju utakmice trećeg kola u grupama A i B, a dan kasnije od 21 sat sledi duel grupe C između reprezentacija Srbije i Južnog Sudana, koji će rešavati o daljoj sudbini aktuelni svetskih vicešampiona.

Imajući u vidu da će dve najbolje trećeplasirane reprezentacije otići u četvrtfinale, specifičnost olimpijskog turnira je što će parove eliminacione runde odlučivati žrebanje.

Dva najuspešnija tima na nivou cele grupne faze imaće priliku da izvuku trećeplasirani tim sa turnira, pa je osim liderske pozicije jako važno prikazati što bolju igru pred selidbu iz Lila u Pariz.

„Orlovi“ su se porazom od Amerike udaljili od prvog mesta, ali bi pobedom protiv Južnog Sudana mogli da izbore drugi šešir prilikom žrebanja za četvrtfinale i tako dobiju neku od slabije rangiranih drugoplasiranih selekcija.

Srbija je ubedljivom pobedom protiv Portorika pokazala da je prebolela težak poraz od Amerikanaca i da je turnir za naš tim praktično tek sad počeo.

Neverovatni Nikola Jokić je klizio na ivici tripl-dabla, ali mu je i dvocifreni broj poena i skokova bio dovoljan da pokaže klasu pred razigranim i nedoraslim rivalom.

Pred ključni okršaj protiv Južnog Sudana raduje što su se  svi naši reprezentativci upisali u strelce, računajući Dejana Davidovca i Uroša Plavšića koji nisu dobijali šansu protiv Amerike u prvom kolu.

Sećanje na prethodni duel dve reprezentacije u Manili krajem avgusta ne budi baš lepe uspomene kod naših igrača jer je Boriša Simanić doživeo nezgodan udarac zbog kojeg mu je odstranjen bubreg.

Naš tim je tog 30. avgusta u najvećem gradu Filipina pokazao košarkašku magiju protiv debitanta na Olimpijskim igrama. Blistao je mladi Nikola Jović sa čak pet trojki, jednom manje od neprikosnovenog kapitena Bogdana Bogdanovića.

Nikola Milutinov je ostvario dabl-dabl, a svi osim povređenog Simanića su dali značajan doprinos pobedi koja nas je odvela u narednu rundu Mundobakseta.

Ispostavilo je da je nakon tog trijumfa krenulo sve nabolje. Ujedinjenje zbog zdravstvenog stanja Simanića i otreženjenje protiv Italije, očeličilo nas je na putu do finala, a verujemo da bi baš ove subote Južni Sudan ponovo mogao da nam bude taličan.

Ovaj afrički tim više nije totalni autsajder, kako je to izgledalo pre samo godinu dana, pa se ne očekuje baš lagana pobeda kao protiv Portorika četiri dana ranije.

Spektakularnih 100 poena u prijateljskoj utakmici protiv Amerike skrenuli su pažnju na Karliika Džonsa i saigrače, a startna pobeda protiv Portorika deklasirala ih kao najozbiljniju afričku reprezentaciju u ovom trenutku.

U sredu su odigrali prilično uzbudljiv meč protiv Amerikanaca gde su postigli više, a primili manje poena nego što je to bio slučaj u duelu Srbije i „Drim tima“.

Amerikanci su pobedom izborili prvo mesto pa u subotnjem duelu protiv Portorika od 17:15 imaju priliku da obezbede što povoljniju situaciju pred eliminacionu rundu.

Srbija i Južni Sudan će tako rešavati pitanje drugog mesta u nadi da će pobednik dobiti što lakšeg rivala u četvrtfinalu.

Kada je reč o grupi A, reprezentacija Kanade je sa maksimalnim učinkom iz prva dva kola već sada obezedila plasman u četvrtfinale, pa će ovog petka od 17:15 u derbiju protiv Španije odlučivati o prvom mestu.

Kanađani su u Francusku stigli kao osvajači bronzane medalje na prošlogodišnjem Mundobasketu, pa s pravom se svrstavaju među favorite da se vrate u domovinu sa jednim od tri odličja.

Trijumfi protiv Grčke i Australije pokazali su raskošnu moć igrača sa NBA renomeom, a pobeda nad aktuelnim evropskim šampionom Španijom odagnala bi i poslednju sumnju da su Šaj Gildžos-Aleksander i saigrači najbolji tim u grupi.

Španci su nakon kraha protiv Australije na startu turnira pokazali reakciju pobedom protiv Grčke, izvojevanom na pogon prekaljenog trija iz Real Madrida: Serhija Ljulja, Rudija Fernandeza i Serhija Rodrigeza.

Španski veterani su zrelom igrom bili glavna pokretačka snaga tima čiji je najefikasniji igrač bio centar Memfis Grizlisa Santi Aldama, pa sve ukazuje da ćemo gledati spektakl u Lilu.

Prethodno će od 13:30 Australijanci imati priliku da pobedom protiv Grka unesu paniku u redove Španaca, jer će izabranici Serđa Skariola biti pod moranjem da dobiju Kanadu.

„Kenguri“ imaju strašan tim i ogroman kontinuitet uspeha na Olimpijskim igrama, gde se osećaju kao riba u vodi. Bronza iz Tokija je krunisala niz dobrih rezultata koji datiraju još od četvrtog mesta u Seulu 1988. godine.

Po FIBA rang-listi neuporedivo bolje stoje od Grka i veliki su favoriti da pobedom izbore jednu od prve dve pozicije u nadi da će im to biti dovoljno za što lakšeg protivnika u novom četvrtfinalu.

U grupi B očekuje nas pravi spektakl derbijem između Francuske i Nemačke od 21 sat. Obe selekcije su sa maksimalnim učinkom iz uvodna dva kola prošle dalje, ali znaju da će sve pasti u vodu ukoliko ne budu na visini zadatka u ključnom okršaju.

Aktuelni svetski šampioni Nemci su mnogo više pokazali u duelima protiv Brazila i Japana nego što je to bio slučaj sa domaćinom turnira.

Francuzi veruju da će im organizacija turnira pomoći u osvajanju prve zlatne medalje na Olimpijskim igrama, dok su Nemci svesni da je svetska titula nepotpuna ukoliko se na najvažnijem sportskom događaju ne uzme odličje.

Francuzi bez sumnje imaju bolje individualce, dok su Nemci daleko organizovaniji kao tim. Zakonomernosti košarke kao sporta su takve da individualni blesak može da zaseni kolektivnu igru, ali mnogo je češći slučaj kada timski duh nadvlada sve pojedinačne mane.

U senci ovog duela Japan i Brazil će već od 11 sati izaći na teren u nadi da bi pobedom mogli da uđu u krug dve najbolje trećeplasirane reprezentacije. Čak i ako to uspeju, naredna runda bi im donela suviše jakog rivala i izvesno je da bi tu završili učešče na Igrama.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke