Vimbldon – Đokovićev dug prema dečaku Novaku!

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 01.07.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Sa istim brojem trofeja kao idol Pit Sampras, srpski teniser ostvario snove iz detinjstva.

 EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Težeći da pronađu zrno logike kod Novaka Đokovića da, uprkos nedavnoj operaciji kolena, ipak nastupi na Vimbldonu, mnogi će posegnuti za jednom od živopisnijih rečenica iz karijere srpskog tenisera.

Njome se Novak vratio u 1993. godinu kada je kao šestogodišnjak posmatrao preko televizije prvo osvajanje Vimbldona njegovog teniskog idola Pita Samprasa.

Te užasne godine na Balkanu u glavi jednog dečaka stvorila se velika želja da i on jednog dana podigne trofej najstarijeg teniskog turnira, što mu je uspelo manje od dve decenije kasnije.

Bilo je to davne 2011. godine kada je u Londonu stigao do trećeg gren slema u karijeri, a prvog na turniru u koji se još kao dečak zaljubio.

Pre 13 godina u svom prvom vimbldonskom finalu Novak je porazio Rafaela Nadala rezultatom 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3).

Đoković je tog jula 2011. godine postao prvi teniser nakon Rodžera Federera koji je u finalu gren slem turnira porazio Nadala.

Tu godinu Novak će pamtiti po tome što je prvi put u bogatoj teniskoj karijeri zauzeo čelo ATP liste, preokrenuvši poredak „belog sporta“ u svoju korist.

Na vrhu liste najboljih tenisera sveta zamenio je upravo Nadala, koji će mu uz Federera biti najveći takmac u neprikosnovenom rivalstvu uvodnih decenija 21. veka.

Već tri godine kasnije Đoković će drugi put u karijeri postati osvajač Vimbldona, a tu 2014. godinu pamtiće po pobedi nad neprikosnovenim Federerom, rekorderom po broju titula na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije.

Bio je to prvi od dve uzastopne Novakove pobede nad čovekom koji je početkom novog milenijuma postao zaštitni znak turnira na travi sa pet trofeja u nizu.

Mada je prvi poraz u finalu Vimbldona osetio još od Nadala šest godina ranije, Federer je te 2014. godine shvatio da više nije suvereni vladalac omiljenog turnira, već da je dobio najvećeg oponenta na travi.

Đoković je tog leta odložio Federeru rekordnu titulu, a imajući u vidu da je ovaj trofej stigao nakon tri uzastopna poraza u finalima gren slema jasno je koliko je bio značajan u Novakovim očima.

Bila je to prva Đokovićeva pobeda nad švajcarskim teniserom u gren slem finalima, posebno specifična po tome što je Federer prvi put izgubio u finalu Vimbldona, a da je prethodno dobio uvodni set.

Đoković je trijumfom u meču od pet setova započeo veliko rivalstvo sa Federerom na travi, ujedno mu se osvetivši za prvi poraz na gren slemu – davne 2007. godine u finalu US opena.

Trudio sam se da ne pobedim samo protivnika, već i samog sebe. Takođe, pronašao sam unutrašnju snagu“, nagovestio je Đoković te 2014. godine da će mu mentalna komponenta igrati važnu ulogu u karijeri podložnoj raznim iskušenjima na terenu i van njega.

Da je naišao na žilavog protivnika, Federer će osetiti i naredne godine kada će ponovo od Đokovića biti poražen u finalu Vimbldona.

Ovaj put Novaku je trebalo set manje da pronađe put do pobede nad ljutim rivalom, a kao i sezonu ranije dva seta su završena nakon taj-brejka, što je još jedan pokazatelj o tome da je bilo reči o izuzetno neizvesnom meču.

Đoković će ovo finale pamtiti po čak četiri brejka koja je tokom meča uzeo Federeru. To ne bi bilo toliko začuđujuće bez podatka da je Rodžer do finala Vimbldona prepustio rivalima svega jedan gem na svoj servis.

Treći trofej na Vimbldonu naš teniser će pamtiti kao početak jednog od značajnijih perioda u karijeri. Nakon trijumfa u Londonu, Đoković je slavio na sledeća tri gren slema, objedinivši sva četiri najznačajnija pehara u isto vreme.

Bila je to više nego dobra uteha za poraz u finalu Rolan Garosa od Stena Vavrinke nakon čega je bio jako slomljen, uspevši da se izdigne u teškom trenutku, što je lekcija kojoj će se često vraćati tokom karijere.

Nakon dva teška finala protiv Federera, usledila je trogodišnja pauza i veliki povratak 2018. godina, kada je u borbi za četvrti trofej savladao žilavog Južnoafrikanca Kevina Andersona (6:2, 6:2, 7:6 (7:3)).

Bilo je to u danu finala Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, kada su se ljubitelji sporta pribojavali da neće doći do preklapanja dva velika meča.

Najviše zahvaljujući Novakovoj zasluzi, meč je ekspresno završen, a Đoković će započeti najduži niz po pitanju osvajanja gren slem turnira. U periodu od jula 2018. godine do oktobra 2020. godine, Novak će osvojiti pet uzastopnih gren slemova, a niz će prekinuti poraz u finalu Rolan Garosa od Nadala za vreme pandemije virusa COVID-19.

Bilo je to vreme kada se Novak nakon operacije lakta vraćao na staze stare slave, osvojivši prvi trofej nakon više od godinu dana.

Tu 2018. godinu pamtiće i po povratku u TOP 10 i podatku da je postao najslabije rangirani teniser još od Gorana Ivaniševića koji je osvojio Vimbldon.

Mada trijumf na Andersonom ukazuje na šetnju kroz Vimbldon te godine, podsetićemo da je to samo bila egzekucija nakon velike pobede protiv Nadala u polufinalu.

Duel protiv španskog tenisera otegao se na dva dana, a Novak je slavio nakon impozantnih pet setova koji su ušli u antologiju mečeva Otvorenog prvenstva Velike Britanije.

Najveća asocijacija na Novakove titule na Vimbldonu došla je godinu dana kasnije u epskom finalu protiv Federera 2019, upamćenoj po verovatno najboljem teniskom meču viđenom ikada.

Dve godine ranije Rodžer je osvojio rekordnu osmu titulu, koju još niko nije nadmašio, pa je s pravom važio za glavnog favorita da nastavi sjajan niz na trećem gren slemu u godini.

Bilo je to najduže finale u istoriji Vimbldona pošto se oteglo na nepunih pet sati, a ostaće upamćeno po tome što je Novak spasao dve meč-lopte za Federera pri vođstvu 8:7 za rivala u petom setu.

Sve se toga dana urotilo protiv Đokovića, a on je na glasnu viku publike: „Rodžer, Rodžer“, naterao sebe da čuje: „Novak, Novak“, što mu je dalo mentalnu snagu da se izdigne kada je bio na ivici ponora.

Nakon sezone pauze, postpandemijski period Đoković je započeo sa dve titule na Vimbldonu. Najpre je 2021. godine u finalu savladao Matea Beretinija 3:1 (6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3), uprkos tome što je Italijan u danu kada mu je fudbalska reprezentacija osvojila EURO poveo u prvom setu.

Godinu dana kasnije sastao se sa Nikom Kirjosom. Novak je ponovo dozvolio rivalu da povede u setovima, ali je preokretom stigao do pobede 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3), kojom je došao do sedmog trofeja na Vimbldonu.

Tako je uz idola Samprasa stigao do brojke koja ga deli na samo jedan trofej od rekorda u vlasništvu Federera.

Da je u potpunosti fit bile bi zapažene šanse da već ove sezone izjednači Rodžerov rekord, ovako mu ostaje nada da će imati još neku priliku u karijeri za ovaj podvig.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke