Vimbldon – mesto gde forma nije presudna!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 01.07.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Trka za šampionski trofej najstarijeg turnira specifičnija u odnosu na sve ostale podloge

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Mada je neočekivanom eliminacijom u osmini finala Kvinsa aktuelni branilac titule na Vimbldonu Karlos Alkaraz uneo crv sumnje u visoka očekivanja, talentovani Španac je i dalje prvi favorit za trofej na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije.

Veliki značaj u prilog tome ide prisustvo rovitog Novaka Đokovića, kojem će boravak na najstarijem turniru na svetu više biti prilika da „oseti teren“ nakon operacije kolena, nego da stremi izjednačenju po broju titula sa rekorderom Rodžerom Federerom.

Alkaraz iza sebe ima solidan start sezone. Prvi trofej na Rolan Garosu dao mu je vetar u leđa da sa najvišim ambicijama dođe na Vimbldon, gde će biti u prilici da prvi put u karijeru odbrani gren slem titulu.

Približno jednake šanse da pokori najstariji turnir imaće i aktuelni šampion Australije Janik Siner, kojem se prošle sezone upravo Đoković isprečio na putu prvog gren slem finala.

Trijumfom u Melburnu početkom godine načinio je od sebe još ozbiljnijeg igrača nego što je to bio pre 12 meseci, pa u slučaju povoljnog žreba može da se nada da će ostvariti najbolji rezultat na Vimbldonu.

Da je Đoković najspremniji, svakako da bi iskustvom i uspesima na Vimbldonu zaslužio da nađe mesto ispred Alkaraza i Sinera po pitanju favorita, ali okolnost da je u London stigao nekoliko nedelja nakon operacije kolena znatno umanjuje Novakove šanse.

I kao takav je treći favorit da osvoji trofej, mada se nezanemarljive šanse nude i uvek prisutnim Danilu Medvedevu i Aleksandru Zverevu, a zavisno od žreba ovog petka velika je verovatnoća da će neki teniser iz drugog plana imati proboj do završnice turnira.

Kada je reč o ženskoj konkurenciji, najveća koplja uoči početka Vimbldona lomila su se po pitanju favorita za osvajanje trećeg gren slem turnira u sezoni.

Imajući u vidu neverovatnu dominaciju Ige Svjontek u ženskom tenisu, mnogi bi posegnuli da joj bez velikog razmišljanja predaju ulogu favorita za osvajanje Vimbldona.

Neverovatna bodovna razlika na VTA listi u odnosu na drugoplasiranu Koko Gof naterala bi prosečnog poznavaoca tenisa na razmišljanje da unapred dodele Poljakinji drugu gren slem titulu u sezoni.

Stvari u praksi izgledaju potpuno drugačije pa je ubedljivo najbolja teniserka sveta maksimalno stizala do četvrtfinala na Vimbldonu te joj je turnir na travi uz Australijan open najslabiji od svih gren slemova.

To znatno povećava šanse trećoj teniserki sveta Arijani Sabalenki da dođe do prvog trofeja na Vimbldonu pošto je prethodno maksimalno stizala do polufinala.

Prošle sezone joj je malo nedostajalo da dođe do prvog finala, ali je na pretposlednjoj stepenici ustuknula od Tunižanke Ons Žaber, koja i ove sezone slovi za jednog od favorita na turniru.

Sabalenka dolazi u London kao dvostruka uzastopna šampionka Australije i teniserka koja se uvek dobro kotira pred četiri najznačajnija turnira. Statistički, Vimbldon joj jeste najslabiji, ali rezultati poslednjih sezona bude joj nadu da ove može da načini iskorak.

Velikih očekivanja na Vimbldon stiže ovog leta i kazahstanska teniserka Elena Ribakina, šampionka Otvorenog prvenstva Velike Britanije za pretprošlu sezonu.

Pre dve godine je četvrta teniserka sveta porazila u finalu Žaberovu, stigavši tako do prvog gren slema u sezoni, pa joj povratak u London budi sećanja na najveći uspeh u karijeri.

Šansu će vrebati spomenuta Kori Gof, aktuelna osvajačica US opena i teniserka koja je prošle sezone eliminisana već na startu Vimbldona.

Nakon dva uzastopna poraza u finalima poteru za trećom srećom tražiće u Nju Ingland klubu i Žaberova, koja je prethodnih sezona poklekla na poslednjem koraku protiv Ribanike (2022) i aktuelne šampionke Markete Vondrušove.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke