Crno-beli su vicešampioni, kragujevački Radnički je prvi put u Evropi!

Autor: Darko Mitrović
petak 17.05.2024.
20:32
Izvor: Sportske.net

To je epilog večerašnjih mečeva pretposlednjeg, 36. kola.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Večerašnjim pobedama Partizana na Banovom brdu protiv Čukaričkog (1:0) i Mladosti u Lučanima nad TSC-om (2:0), rešeno je nekoliko pitanja u trci za mesta koja vode u Evropu, kolo pre kraja Superlige.

Partizan je obezbedio drugo mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, TSC će sezonu završiti na trećem mestu, a istorijski plasman na evropsku scenu obezbedio je kragujevački Radnički 1923. 

Naime, Čukarički posle današnjeg poraza više ne može da pretekne Kragujevčane na tabeli, jer ima tri boda manje i lošiji plasman na kraju preliminarnog dela sezone, pa ''brđanima'' ostaje još nada da bi mogli da u poslednjem kolu preteknu Vojvodinu, pod uslovom da Novosađani ne osvoje Kup Srbije.

Prvo poluvreme je u potpunosti obeležio čudesni golman Partizana Aleksandar Jovanović.

Ko zna koja po redu njegova fenomenalna partija od početka ove sezone i Jovanović je najzaslužniji što Partizan posle prvih 45 minuta igfre nije bio u rezultatskom minusu.

Prva velika pretnja po gol Partizana viđena je u 13. minutu kada je Vinisijus probio odbranu crno-belih kroz sredinu, ali je Kovačević stigao da u poslednjem trenutku izblokira njegov šut.

Zatim dve stopostotne prilike je propustio nekadašnji fudbaler Partuzana Đorđe Ivanović, čije je čuteve u 19. i 24. minutu izvanrednim reakcijama zaustavljao golman Jovanović. Već u 25. minutu isti akteri na sceni kada je Ivanović protutnjao pored antića i iskosa sa desne strane uputio još jedan udarac, ali je Jovanović ponovo bio sjajan na golu.

Devet minuta kasnije Ivanović je pripremio priliku za Adžića čiji šut takođe zaustavlja golman Partizana, a pred sam kraj prvog poluvremena Ivanović se našao potpuno sam u kaznenom prostoru Partizana, oči u oči sa Jovanovićem i opet je golman crno-belih fantastično reagovao.

Tako je Partizan uspeo da u prvom poluvremenu zadrži početnih 0:0.

A onda, 55. minut meča i iznenadno vođstvo Partizana! Stojković je sa desne strane uočio Severinu na levoj, a on je posle prijema lopte na ulasku u kazneni prostor domaćih uputio odličan šut pored Miladina Stevanovića i savladao golmana Samurovića - 0:1.

Bio je Partizan blizu drugog gola već u 60. minutu kada se Saldanja našao u petercu ''brđana'' i glavom zahvatio loptu posle centaršuta Antića sa leve strane, ali nije to učinio na pravi način, pa je praktično samo dodao loptu golmanu Samuroviću.

U 69. minutu beležimo najbolju priliku za Čukarički u drugom poluvremenu i prosto je neverovatno šta su domaći propustili. Najpre je Bojan Kovačević ispred gol-linije Partizana izblokirao jedan udarac, a odbijenu loptu zahvatio je Tošić koji sa nekih osam metara šutira pored gola!

Nova velika prilika za domaće viđena je i u 82. minutu kada je Stanković posle centaršuta sa leve strane uputio dobar udarac, ali je golman Jovanović opet izašao kao pobednik.

Sam finiš meča je obeležilo i isključenje kapitena Čukaričkog Marka Docića koji je kao posldnji igrač odbrane oborio Sameda Baždara u kontranapadu.

Za to vreme u Lučanima iznenađenje - domaća Mladost je sa 2:0 savladala ekipu TSC-a i tako rešila pitanje vicešampiona. Mladi Veličković je u 15. minutu doveo Lučance u vođstvo, a konačnih 2:0 postavio je iskusni Varjačić iz peterca posle odličnog centaršuta Udovičića sa leve strane - 2:0.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke