Engleska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Sve što morate znati o njihovom učešću na ovom takmičenju.

twitter
twitter

Povezane vesti

 Englezi su se pravili Englezi, tvrdeći da će raspored narušiti "home internationals" odnosno susrete britanskih reprezentacija. Jasno, FA je imala sledbenike u Škotskoj, Velsu, Irskoj, pa se nisu pojavili na prvom šampionatu Evrope.

- Doduše i kada su odlučili da igraju 1964. ispali su na startu kvalifikacija od prosečne Francuske. Žalili su se na sve, počev od terena na "Parku Prinčeva" do sudije Kandibindera...

- Konačno su se našli u završnici. Videli smo rekord po broju gledalaca u kvalifikacijama, neće biti oboren nikada, 135 000 na Hempdenu u meču u kome su Škoti izgubili od Engleza. Iako su slavili na Vembliju, "Tartan Bojsi" nisu otišli dalje pa je "Gordi Albion" otputovao na Apenine.

- Na šampionat u Italiji Engleska je stigla sa titulom prvaka sveta, izgubili su utakmicu od Jugoslavije u meču koji je obilovao grubostima. Takozvana "Bitka za Firencu". Sevalo je na sve strane, razmenjivali su se udarci u Firenci, sudija Mendibil iz Španije je svirao pedesetak prekršaja što je u to vreme bilo nezamislivo, a propustio je nekolicinu igrača, pre svih Trivića, Hantera, Malerija po nekoliko puta. I drugi igrači bi danas završili u svlačionici zbog udaranja rivala bez lopte. Džajić najbolji igrač tog šampionata je dao gol u samom finišu za prolaz. Englezi su posle drvlje i kamenje osuli na sudiju i grubost Jugoslovena. Ali, njihova štampa se nije dala, tvrdili su da su oba tima bila gadna i gruba, ali da "Gordi Albion" nema opravdanja i da su oni napravili više teških prekršaja. Engleska je pobedila Sovjete u meču za treće mesto, ali je to bila slaba uteha za prvake sveta.

- Čekali su 12 godina na novi plasman, ponovo Italija 1980. ali nisu imali ni izbliza tako zvučna imena kao na prethodnom prvenstvu u Italiji. U pitanju je bio tim predvođen fantastičnim Kigenom i gomilom prosečnih igrača, iako su klubovi dominirali u Evropi. Ostali su i bez najbolje strelca, Trevora Frensisa koji je pokidao ligamente pred prvenstvo.

- Tih godina, praktično od 1980. pa uz učešća 1998. i 1992. jedino su punili stupce zbog huligana, igre su bile nikakve.

- Kada se fudbal 1996. vratio kući, Engleska je igrala polufinale, nisu blistali, ostaće upamćena Gazina majstorija protiv Škota. Srca su im slomili Nemci, Gaskojn je zakasnio na drugoj stativi da ih odvede u finale, a mediji su konstatovali da ih je njegov nesportski život ili bolje rečeno višak kilograma eliminisao. Da je to bio Gaskojn iz prve polovine devedesetih, otišli bi u borbu za pehar. Sadašnji selektor Sautgejt je promašio penal na lutriji, upisao se u istoriju pored Vodla i "Psiha" Pirsa koji su šest godina ranije promašili u polufinalu Mundijala. Sva trojica će snimiti reklamu za jedan lanac restorana brze hrane.

- Četiri godine kasnije desio se skandal Glen Hodl je zbog sumanutih izjava o invaliditetu kao karmi za grehe morao da početkom 1999. podnese ostavku, zamenio ga je Kevin Kigen koga su zbog žovijalnih izjava prozvali "Mapetovcem". Kao ni u Njukaslu svojevremeno on nije brinuo o odbrani, pa nije ni čudo što su posle vođstva od dva gola razlike na kraju izgubili od Portugala. Iako su pobedili Nemačku, poraženi su od Rumunije iako su takođe vodili. Ispadanje je uslovilo istorijski potez, posle više od vek odlučili su se za selektora stranca, Šveđanina Eriksena.

- Kada su se vratili Englezima posle Mundijala 2006. Stiv Meklaren ih nije ni odveo u Švajcarsku i Austriju, a najplaćeniji trener jednog nacionalnog tima, Fabio Kapelo se takođe nije proslavio. Red je došao na Hodžsona čija je Engleska opet ispala na penale, ovoga puta protiv Italije (Jang i Kol su se upisali na crnu listu loših izvođača u završnicama).

- I četiri godine kasnije, Hodžson je bio na klupi, pali su najniže kada su ih eliminisali Islanđani, selekcija koja idolizuje engleski fudbal.

- I na kraju, kod kuće, na prvenstvu na kome su odigrali sve mečeve na Vembliju i do polufinala sa Dancima nisu primili gol. Na kraju, Italija je opet bila kobna, sve je išlo dobro, Šo je savladao Donarumu na startu, ali Engleska nije izdržala. Mnogo je primedbi bilo na Sautgejta kada su izvođači penala u pitanju. Jer, igrači koji su promašili Rašford, Sančo i Saka su ipak neiskusni za najveću porodicu. Ono što je usledilo, rasne uvrede na račun fudbalera koji nisu dali gol na penal lutriji pokazalo je svu podeljenost engleskog društva.

Ne propustite