Srbija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Sve što treba da znate o Srbiji i prethodnim našim državama koje su učestvovale na EP.

EPA PHOTO/GUY MOSSAY
EPA PHOTO/GUY MOSSAY

Povezane vesti

 O srpskim mukama u kvalifikacijama za EP je mnogo toga ispričano, ta istorija je puna stratišta, naročito po bivšim sovjetskim republikama. Sa Crnogorcima smo stradali od Azerbejdžana, ali i kada smo se osamostalili izgubili smo u Kazahstanu i nismo pobedili u Jermene u Jerevanu.

- Ipak, po nama je najveći neuspeh onaj četiri godine kasnije, kada smo u grupi C poraženi od Estonije kod kuće, iako smo poveli. Šlag na tortu je bio onaj neuspeh u Mariboru protiv Slovenaca u poslednjem meču Nemanje Vidića za reprezentaciju. Tada je u baraž, ispred Srbije otišla Estonija što je strašan neuspeh.

- Slično se može reći da kvalifikacije za Francusku koje su obeležile stvari koje nemaju veze sa sportom, prekid meča protiv Albanaca. Ne zaboravimo ni da su u pomenutim kvalifikacijama kada smo bili treći iza Estonije, na neki način presudile nefudbalske stvari, slučaj "Đenova". Kako se uvek desi nama, to je opravdanje loših đaka koji ponavljaju greške. Nije da smo bili krivci za dešavanja sa dronom, ali smo naseli na prljavu igru i na kraju gledali kako Albanci igraju na šampionatu Evrope.

- Ona sveža sećanja vezana su za plej-of i poraz od Škota u finalu koji nas je koštao odlaska na prvenstvo u leto 2021. Treba reći da, ma šta se pričalo sada, mi nismo zaslužili da odemo dalje iako smo pali sa penala. Loše smo odigrali utakmicu protiv skromne reprezentacije sa ostrva kojoj je to jedini odlazak na bilo koje veliko takmičenje u ovom veku. Pomenimo i da smo do šanse na "zadnja vrata" stigli preko Lige Nacija, u grupi smo bili daleko iza Portugala i naše "crne beštije" Ukrajinaca.

- Konačno smo tu, prvi put kao Srbija, kritičari smatraju da je bilo teže ne proći grupu sa Mađarima, Crnogorcima, Litvancima i Bugarima. Bilo je dosta loših partija, dobili smo tek polovinu mečeva protiv ne baš impresivnih rivala, Mađari su nas tukli dva puta, mi ih i dalje potcenjujemo. U Nemačku nas je odveo Mitrović koji je dao pet golova, Vlahović je bio tri puta strelac. To je i dokaz da su naša glavna uzdanica sjajni napadači. Sve ostalo je pod znakom pitanje, prečesto i rebus za selektora Stojkovića.

- Ako se vratimo u prošlost, ovo nije prvo učešće, ako dodamo Crnogorce, 2000. je SR Jugoslavija igrala na šampionatu EP, pošto je u grupi bila ispred Hrvata, tada trećeplasiranih na svetu. Da se ne vraćamo na kvalifikacije, na tom prvenstvu smo se obrukali, najviše pristupom.

- Kao i sada, i tada smo se proglašavali favoritom protiv Slovenije. Slovenija je odigrala poluvreme iz snova. a Katanec je očitao lekciju svom nekadašnjem učitelju iz Sampdorije Vujadinu Boškovu. Ostali smo i bez Mihajlovića koji je isključen (prethodno je poklonio gol Zahoviću). Ali, imali smo Sava Miloševića i Drulovića koji su za šest minuta u nastavku sami okrenuli i doneli nam bod.

- Ali, Jugoslavija je napravila veliki korak ka drugoj fazi, Milošević je u prvih 10 minuta načeo Norvežane, posle toga sve je bilo odugovlačenje, nekako su "Plavi" sačuvali pobedu, Kralj je slomio Iversenu nos, jedna od najgorih utakmica na prvenstvu, ali računali su se bodovi.

- I onda kulminacija u poslednjem kolu iako su Norveška i Slovenija jurile pobedu, završilo je 0:0, ponovo dosada, Slovenci su eliminisani, a Norvežani ostali da čekaju vesti iz Briža. Tamo su igrali Španci i Jugosloveni. Radila je osovina Drulović-Milošević, ponovo je Ljubinko izluđivao bekove, Savo se poklonio pred Santijem Kanjizaresom za vođstvo. Alfonso Perez je izjednačio. U drugom poluvremenu fudbalski karambol, rezerve Govedarica i Munitis su izmenjali golove, Komljenović postigao novi gol na velikim takmičenjima. Ali, isključen je Jokanović, navijač Jugoslavije je upao na teren da se obračuna sa sudijom Vesijeom. Gvardiola ga je zadržao, a onda je usledio pakao u nadoknadi. Za dva minuta u nadoknadi prvo je francuski sudija izmislio penal za Špance, Mendijeta matirao Kralja, da bi u narednom 95. minutu Alfonso svojim drugim golom stavio tačku. Prošla su oba tima, ali je Jugoslavija kao druga otišla na Holandiju.

- Ono što su Jugosloveni najavili kao osvetu za tesan poraz u Francuskoj pretvorilo se u ponižavanje. Primili smo šest golova, Savo je dao jedan, Piksi optužio Boškova da je glavni krivac i da ga je maltretirao. Iskusni trener se, prema rečima nekih od tadašnjih reprezentativaca nije proslavio poznavanjem protivnika, ali ni svojih igrača. Atmosfera je bila loše, kao i uvek, o tome se ćutalo. Grupu jesmo prošli, ali smo delovali nedoraslo protiv domaćina koji ni sam nije otišao dalje od polufinala.

Ako vam se čini da je ovo kritika, nije, to je realnost. U ovim danima dok čitate naš specijal i svi se zajedno grejemo na nadi da će biti drugačuje, ipak treba biti oprezan. Deo nacije ne očekuje ništa, a opet, kakav je to šampionat ako odemo bez optimizma. U profilu grupe i predstavljanju Srbije smo istakli da se sa tri boda retko prolazi, ključ je Slovenija, mada je nezgodno što igramo sa Englezima na startu. Obično, reprezentacije nekadašnje istočne fudbalske škole se raspadnu kada izgube prvi meč na prvenstvu. Doduše, ne mora da znači, u Rusiji smo na Mundijalu dobili Kostariku, pa smo ispali. U Južnoj Africi izgubili od Gane, pa smo savladali Nemce. Srbija spada u onaj krug mušičavih reprezentacija sa kojima nikada ne znate, kada smo se plasirali u Katar najbolje smo igrali protiv Portugala. Možda trenutak inspiracije, detalj odluči, možda dobijemo nekog neočekivanog heroja.

Ono što je činjenica da naša reprezentacija uvek izgleda gore kao celina nego što bi čovek zaključio na osnovu kvaliteta delova. Za promenu, sa dva poslednja velika takmičenja ne igramo protiv noćne more, Švajcaraca. Neko se skoro našalio da nema ni afričkih reprezentacija koje nam takođe ne leže.

Srpski timovi generalno bolje prolaze protiv engleskih (setimo se Partizanovih trijumfa protiv Njukasla, ili Zvezdinog u duelu sa Liverpulom), problem je što je ovo nova, moćna Engleska, nimalo naivna i spremna da igra na rezultat. Sa Slovencima imamo loša iskustva, a Danci su nas skoro preslišali, mada prijateljski mečevi ne znače ništa, makar tako tvrdi selektor Stojković.

Može da počne, makar ćemo se "paliti" pre mečeva...

Ne propustite