Njujorški derbi

Autor: Nemanja Janošev
petak 17.05.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Geografska blizina nekad ne mora da bude presudna u stvaranju animoziteta klubova.

New York Red Bull FC
New York Red Bull FC

Povezane vesti

Ako bismo pod rivalstvom podrazumevali decenije nezaboravnih susreta, žestoke okršaje koji se prepričavaju s kolena na koleno i nepomirljive razlike među omraženim protivnicima, onda bismo malo toga našli u kontekstu dva najveća fudbalska kluba iz Njujorka.

A ipak rivalstvo nazvano u svetu američkog fudbala po reci Hadson smatra se među najvećim u MLS ligi, uprkos tome što je od prvog susreta između Njujork Red Bulsa i Njujork sitija prošlo manje od deceniju.

Prvi njujorški derbi, nazvan po reci koja razdvaja deo grada od Nju Džersija, odigran je tek 2015. godine i Red Bulsi su slavili sa 2:1. Od tog 10. maja, kada je započelo moderno rivalstvo američkog fudbala, odigrano je 27 njujorških derbija, a na više od polovine pobedili su Red Bulsi.

Imajući u vidu da je MLS liga formirana tek na talasu fudbalske euforije koja je zahvatila SAD zbog organizacije Svetskog prvenstva 1994. godine, a da je tek dve godine kasnije započeta prva sezona, jasno je da ovaj deo američkog kontinenta ne može fudbalski da isparira ostatku sveta.

Nedostatak istorije i tradicije zamenjen je narativom o rivalstvu u čijem centru pažnje su navijači. Nastanak Njujork sitija 2013. godine i ulazak u MLS ligu dve godine kasnije dobrodošao je kako bi američkom fudbalu ponudio rivalstvo za kojim godinama vapi.

Ulazak kluba sa Jenki stadiona u MLS ligu načinio je rivalitet koji se bazira na neposrednoj geografskoj blizni. Pre ulaska Njujork sitija u MLS ligu, najveći rival Red Bulsima bio je tim Di-Si junajted iz Vašingtona, što dovoljno ukazuje koliko je ovako nešto falilo američkom fudbalu.

Red Bulsi su sa mnogo većom reputacijom ušli u rivalstvo sa supranicima iz Bronksa budući da su formirani još tokom nastanka MLS lige. Počev od čuvenog italijanskog fudbalera Roberta Donadonija, mnogo fudbalera je prodefilovalo kroz sastav jednog od najredovnijeg učesnika lige.

Baš u vreme nastanka rivalstva 2015. godine Red Bulsi su dominantno završili kao lideri Istočne konferencije, osvojivši drugi put u istoriji tzv. Štit navijača. Te godine su slavili u sva tri okršaja i bilo je evidentno da će morati da prođe bar neko vreme kako bi rivalstvo stalo na čvrste noge.

Sve je slutilo na katastrofu posle čuvenog „Crvenog venčanja“ kada su Red Bulsi u maju 2016. godine do nogu potukli nedoraslog rivala sa čak 7:0, a svega jedan trijumf Sitija u to vreme nagoveštavao je da su se tvorci savremenog njujorškog rivalstva suviše zaigrali.

Ipak, 2017. godine je usledila prekretnica pošto je Njujork siti u slavio u polovini međusobnih duela uz svega jedan poraz u odnosu na Red Bulse.

Naročito će se pamtiti 8. jun te godine kada je poznati španski golgeter David Vilja postigao het-trik u pobedi od 3:2 koja će zlatnim slovima biti upisana u istoriju kluba sa Jenki stadiona.

Od tog trenutka Njujork siti postaje ravnopravniji rival u derbijama, mada Red Bulsi pretežno odnose pobedu.

Sasvim je razumljivo da s protokom vremena rivalstvo raste i da njihovi međusobni dueli sve više dobijaju na značaju, ali ako pitate navijače nismo sigurni da li ga lično smatraju najvećim.

Razlog je što dva njujorška kluba nisu imala istorijat duela koji bi direktno odlučivali o nečemu. A to ume da bude presudno kada se gradi animozitet prema drugom klubu.

Teško da će prosečan navijač Red Bulsa preko noći zaboraviti netrepljivost voljenog kluba u duelima protiv Di-Si junajteda od osnivanja MLS lige ili tenzija na meču sa Filadelfijom Union. Dueli protiv Filadelfije bude veliku netrpeljivost i kod navijača Sitija pa je američka javnost mišljenja da je i ovo rivalstvo po snazi nadišlo ono njujorško.

Možda bi najbolje poređenje bilo o višedecenijskom rivalstvu Mančester junajteda sa Liverpulom. Uspon Sitija (deo Siti grupe kao Njujork) dao je još veći značaj mančesterskom derbiju, ali mržnja i animozitet prema Liverpulu za mnoge „Crvene đavole“ je i dalje preovlađujuća.

Uprkos svemu, dueli dva najveća njujorška tima iz godine u godinu bude ogromnu pažnju. Prvi naredni odigraće se u noći između subote i nedelje od 1:30. Domaćin će biti Njujork siti na stadionu Jenki, a razlika od svega tri boda u korist gostujućeg tima ukazuje da ćemo gledati zanimljiv meč.

U istom terminu zanimljivu utakmicu odigraće Inter Majami protiv Di-Si junajteda, što će uz njujorški derbi privući najveću pažnju kada je reč o utakmicama za vikend.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke